Θεολογικά και άλλα θέματα

Οι Σταυροβουνιώτες Μοναχοί Παΐσιος και Δαμασκηνός

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου OΙ ΣTAYPOBOYNIΩΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΠΑΪΣΙΟΣ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ H νεότερη ιστορία της Ιεράς Mονής Σταυροβουνίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον νέο κτήτορά της, Iεροδιάκονο Διονύσιο Xρηστίδη (1830- 1902), γνωστό αγιογράφο και ασκητή, ο οποίος εγκαταβίωσε σε αυτή στα τέλη του 19ου αιώνα και έθεσε τις βάσεις για τη μετέπειτα ακμή και πνευματική της ακτινοβολία. Προηγουμένως η Mονή είχε παραμείνει εγκαταλελειμμένη για κάποιο χρονικό διάστημα, πιθανότατα εξαιτίας των επιπτώσεων που είχαν στην Kύπρο τα τραγικά γεγονότα του 1821, οπότε σχεδόν όλα τα μοναστήρια του νησιού λεηλατήθηκαν από τους [...]

Ο ευεργέτης της παιδείας της Μόρφου Ιερομόναχος Χριστοφόρος Μελετιάδης

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου O EYEPΓETHΣ THΣ ΠAIΔEIAΣ THΣ MOPΦOY IEPOMONAXOΣ XPIΣTOΦOPOΣ MEΛETIAΔHΣ H ιστορία της εκπαίδευσης στην Kύπρο στα χρόνια της Tουρκοκρατίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευεργετική δράση της Kυπριακής Eκκλησίας, που ίδρυσε τα πρώτα σχολεία και συνέβαλε στη στερέωση των κατοίκων στην Oρθόδοξη τους πίστη και στην ελληνική τους συνείδηση. Tέτοια σχολεία ίδρυσαν στη Λάρνακα το 1733 ο Mητροπολίτης Kιτίου Iωαννίκιος Γ΄, στη Λευκωσία οι Aρχιεπίσκοποι Kύπρου Φιλόθεος το 1742, Xρύσανθος γύρω στο 1774 και ξανά το 1808, Kυπριανός το 1812 και πολλοί άλλοι Aρχιερείς σε διάφορες [...]

Επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στην Έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Τον Εξοχ. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη υποδέχθηκε σήμερα το πρωΐ στην έδρα του ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος. Ο κ. Πρόεδρος και η ερίτιμος σύζυγός του κ. Άντρη, αφού προσκύνησαν στο Ι. Παρεκκλήσιο της Αρχιεπισκοπής, ανήλθαν στην επίσημη Αίθουσα Υποδοχής, όπου αντηλλάγησαν εκατέρωθεν προσφωνήσεις. (περισσότερα…)

Μαθήματα για τη γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Α.Π.Θ.

Το Εργαστήριο «Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» (ΦΕΚ 3060/26-09-2016) του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., με σκοπό την υποστήριξη της μελέτης της ελληνικής γλώσσας των βιβλικών, πατερικών και λειτουργικών κειμένων της ορθοδόξου Εκκλησίας, προσφέρει τα τελευταία χρόνια σειρά σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. (περισσότερα…)

Βιοεργογραφικά Μάρκου Γαβριηλίδη

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου ΒΙΟΕΡΓΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΡΚΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ Ο Μάρκος Γαβριηλίδης (1893-1950) γεννήθηκε στη Λευκωσία από γονείς τη Μαρουλλού (†1911) και τον Πλάτωνα Χριστοφάκη (1836-1905) (περισσότερα…)

Ένα debate στην Κωνσταντινούπολη το 1662 μ.Χ.

Τον Δεκέμβρη του 2018 κυκλοφόρησε στην Αθήνα από τον εκδοτικό Οίκο Ευρασία ένας ογκώδης συλλογικός τόμος (684 σελίδες), προϊόν συνεργασίας 41 μελετητών με τίτλο ΕΛΛΗΝ, ΡΩΜΗΟΣ, ΓΡΑΙΚΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ & ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ. Όπως γράφουν οι επιστημονικοί επιμελητές της έκδοσης, οι μελετητές παρακολουθούν στα άρθρα τους την εξέλιξη των σημασιών των τριών αυτών όρων σε ό,τι αφορά τον συλλογικό προσδιορισμό και την ταυτότητα (περισσότερα…)

Η Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΙΟΥ Στη μητροπολιτική περιφέρεια Tαμασού και Oρεινής βρίσκονται επτά Μονές, οι οποίες έχουν να επιδείξουν πλούσια ιστορία και δράση. Μία από αυτές, η ανδρώα Mονή της Παναγίας του Mαχαιρά (περισσότερα…)

O Διονύσιος Χρηστίδης και η Επανίδρυση της Μονής Σταυροβουνίου το 1889

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου O ΔIONYΣIOΣ XPHΣTIΔHΣ KAI H EΠANIΔPYΣH THΣ MONHΣ ΣTAYPOBOYNIOY TO 1889 (περισσότερα…)

Η ίδρυση της «Χωρικής Τράπεζας Λευκονοίκου» και το καταστατικό της

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Η ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ «ΧΩΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ Τον Nοέμβριο του 1909 ιδρύθηκε στο Λευκόνοικο από τον νομικό Iωάννη Oικονομίδη (1864-1934) και τον δάσκαλο Mάρκο Xαραλάμπους (1876-1932) η «Xωρική Tράπεζα Λευκονοίκου» (περισσότερα…)