Ιστορικές Φυσιογνωμίες

Πάτροκλος Κόκκινος (1937-1957)

Πάτροκλος Κόκκινος  Γεννήθηκε στην κωμόπολη Λύση, της επαρχίας Αμμοχώστου, το 1937. Έπεσε μαχόμενος κοντά στο χωριό του, στις 10 Φεβρουαρίου 1957. Γονείς: Ανδρέας και Πηνελόπη Κόκκινου Αδέλφια: Σωτηρού, Κυριάκος, Νικόλας, Δημήτρης, Ιωσήφ, Μαρία, Προκοπία Ο Πάτροκλος Κόκκινος τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λύσης και ήταν οικοδόμος. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ τον Αύγουστο του 1955 και κατατάγηκε στις ομάδες κρούσεως Λύσης. Καταζητήθηκε στις 10 Αυγούστου 1956 και κατέφυγε στο αντάρτικο. Όταν οι Άγγλοι επέβαλαν κατ’ οίκον περιορισμό στη Λύση για τη σύλληψή του, διέσπασε τον κλοιό των στρατιωτών με αυτοκίνητο που ανήκε σε Άγγλο στρατιωτικό και το [...]

Ο μέγας ευεργέτης της Ομορφίτας Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως (1898-1908) και μετέπειτα Ιορδάνου (1908-1918) Μελέτιος Κρονίδης

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Ο ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΤΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΠΟΛΕΩΣ (1898-1908) ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΙΟΡΔΑΝΟΥ (1908-1918) ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΚΡΟΝΙΔΗΣ   Η Κύπρος ανέπτυξε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια στενούς δεσμούς με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων και πολλοί νεαροί Κύπριοι εντάχθηκαν στην Aγιοταφική Aδελφότητα και υπηρέτησαν στις Μονές και στα προσκυνήματά της. Οι σχέσεις αυτές πολλαπλασιάστηκαν στα νεότερα χρόνια και ιδίως κατά τον 19ο αιώνα, οπότε υπηρέτησε στην Αγία Γη ένας μεγάλος αριθμός Κυπρίων κληρικών, αρκετοί από τους οποίους ανήλθαν σε αρχιερατικούς θρόνους του Πατριαρχείου Iεροσολύμων και συνέδεσαν με την πνευματική και [...]

Μακάριος Β΄ (1870-1950). 151 χρόνια από τη γέννησή του και 71 χρόνια απο την εκδημία του.

Μια σημαντική επέτειος της φετινής χρονιάς είναι η συμπλήρωση εκατόν πενήντα ένα ετών από τη γέννηση (και εβδομήντα ένα χρόνια από τον θάνατο) του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Μακαρίου του Β'. (περισσότερα…)

27 έτη από την κοίμηση του αοιδίμου Μητροπολίτου Κυρηνείας Γρηγορίου (1994-2021)

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 27 ετών από την κοίμηση του αοιδίμου Μητροπολίτου Κυρηνείας κυρού Γρηγoρίου, παραθέτουμε σύντομο αφιέρωμα το οποίο δημοσιεύτηκε το 1994 στο περιοδικό «Εκκλησία» της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το κείμενο που παραθέτουμε το δημοσίευσε ο τότε φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Γ. Χατζηουρανίου νυν Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος. (περισσότερα…)

Παπαευτύχιος Παπαχριστοδούλου

Του Στέλιου Παπαντωνίου Η εκκλησιά μας, ο Άγιος Κασσιανός Λευκωσίας, κι αν δε δεχόταν άμεσα επιθέσεις από τους Τούρκους είτε στα 1958 είτε στα 1963 είτε το 1974, δεχόταν τα αποτελέσματα των επιθέσεων εναντίον της γειτονιάς μας, που βρισκόταν όλες αυτές τις περιόδους στην πρώτη γραμμή του πυρός και σωζόταν από τα παιδιά της κι από άλλους λευκωσιάτες, που έσπευδαν στις μάχες. (περισσότερα…)

Μάρκος Δράκος, η Σημαία του Αγώνα της ΕΟΚΑ

Στο χωριό της, την Βατυλή, ήταν η Δέσποινα Δράκου, το γένος Χ’’ Μάρκου, όταν την έπιασαν οι πόνοι της γέννας. Βρισκόταν στο τέλος του 9ου μήνα της πρώτης εγκυμοσύνης της κι όμως οι πόνοι και η αγωνία συνεχίζονταν για δυο μέρες χωρίς αποτέλεσμα. Τότε η μαμμή του χωριού διέγνωσε πως ο τοκετός θα ήταν δύσκολος και έκρινε πως έπρεπε να μεταφερθεί στη Λευκωσία. (περισσότερα…)

Κυριάκος Μάτσης: 62 χρόνια προγονικού κλέους

«Ού περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής»! Τάδε έφη Κυριάκος Μάτσης. Συμπληρώνονται σήμερα (19 Νοεμβρίου), ανήμερα της θυσίας του, εξήντα δύο χρόνια από τότε, από τη λαμπρή ημέρα της 19ης Νοεμβρίου 1958, που ο Τομεάρχης Κερύνειας κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, Σταυραετός του Πενταδακτύλου, (περισσότερα…)

Διονύσιος Κυκκώτης: Ο ένθερμος οικονόμος της Εκκλησίας Φανερωμένης και η σπουδαία δράση του

Πρωτοστάτης της Οκτωβριανής Εξέγερσης ( Η είδηση του θανάτου του εις την εξορία συγκλόνισε τον κυπριακόν λαόν, που του προσέδωσε τον χαρακτηρισμόν του Εθνομάρτυρα Κληρικού και τον συνέδεσε άρρηκτα με το κίνημα των Οκτωβριανών). Ο Διονύσιος, κατά κόσμον Λοΐζος, γεννήθηκε εις Τσακκίστρα το 1887. Τα πρώτα γράμματα τα διδάχθηκε εις το γειτονικό χωριό του Κάμπου. Το 1899 μετέβη εις Μονή Κύκκου, όπου παρακολούθησε τα μαθήματα της Ελληνικής Σχολής Κύκκου. (περισσότερα…)