Βράβευση άριστων απόφοιτων με Λυσιώτικη καταγωγή Σχολικής Χρονιάς 2017 – 2018

Βράβευση άριστων απόφοιτων με Λυσιώτικη καταγωγή Σχολικής Χρονιάς 2017 – 2018

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
στην Εκδήλωση Βράβευσης των Άριστων Άπόφοιτων Μαθητών που κατάγονται από την τουρκοκρατούμενη κωμόπολη της Λύσης
Λάρνακα 2.1.2019

Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης ευρίσκομαι ανάμεσά σας απόψε, αγαπητοί μου Λυσιώτες.

Χαίρομαι και παράλληλα συγκινούμαι βλέποντας τα πρόσωπά σας. Παρά τον πόνο που επιφέρει ο χρόνος,η προσφυγιά και ο διατηρούμενος εκτοπισμός από την πατρώα γη, την όμορφη και ηρωοτόκο κωμόπολη της Μεσαορίας, δεν καμπτόμαστε, δεν απογοητευόμαστε.

Οι Λυσιώτες έχετε, ως προνόμια από τους προγόνους σας, τη ξεχωριστή ευγένεια, το ήθος και τη δημιουργικότητα. Αυτό φαίνεται από τα έργα σας, το ζήλο και την εθελοντική διάθεσή σας για προσφορά για την εξυπηρέτηση όλων των χωριανών.

Η διοργάνωση εκκλησιαστικών, πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων είναι τεκμήριο ότι θέλετε να διατηρείτε τη μνήμη και τη νοσταλγία της πατρώας γης. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να συμβάλουμε στην ενότητα και συνεργασία όλων των εκτοπισμένων της κωμόπολης της Λύσης, με αγάπη και συγχωρητικότητα. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα φέρει πιο κοντά τα παιδιά και τα εγγόνια σας, τη νέα γενεά.

Η Λύση έχει όλες τις χάρες, φυσικό περιβάλλον, καρποφόρα γη, τη μεγαλοπρεπή Εκκλησία της Παναγίας και τα άλλα ιερά μνημεία και Εκκλησίες της, τα οποία, «κρίμασιν οἷς οἷδε ὁ Κύριος», απωλέσαμε και σήμερα αγωνιζόμαστε να βρούμε το κουράγιο να αποτιμήσουμε την πραγματική τους διάσταση και αξία.

Όμως, οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά! Με ρεαλισμό κτίζουμε όλοι μαζί το αύριο, στοχευμένα μέσα από την πορεία της αποστολής μας, έκαστος εφ’ ω ετάχθη, αυθεντικά και τίμια. Εάν αναλογιστούμε ο καθένας μας την ευθύνη του με σοβαρότητα, τι μπορούμε σήμερα να κάνουμε, τότε θα βοηθήσουμε να πάμε όλοι μαζί πιο μπροστά. Κοιτάζουμε πίσω μόνο για προβληματισμό και για να κρατήσουμε το αξιόλογο των πράξεων του παρελθόντος, διαφορετικά, εάν ολιγωρούμε να προχωρούμε θετικά και δημιουργικά στο μέλλον, θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενεές.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ερασιτεχνισμούς. Χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συγχωρητικότητα, αγάπη, αλλά και νους! Οφείλουμε ενωμένοι ως οικογένεια, κοινότητα, πατρίδα να προχωρήσουμε μπροστά με προσδοκία, στόχο και προοπτική ένα καλύτερο αύριο σε συνθήκες ελευθερίας, ευημερίας και ειρήνης.

Η αποψινή σεμνή εκδήλωση βράβευσης των αρίστων βλασταριών της Λύσης είναι μια έξοχη ευκαιρία προς αξιοποίηση. Η απόφαση της Σχολικής Εφορείας και του Δήμου Λύσης να βραβευθούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας είναι σπουδαίο γεγονός και ταυτόχρονα αντανακλάται η τιμή αυτή από τα παιδιά και προς τους γονείς τους. Την ίδια στιγμή, και εκείνοι και όλοι εμείς που παριστάμεθα, τιμούμε εσάς που εργαστήκατε για να ετοιμαστεί το πρόγραμμα της αποψινής εκδήλωσης για τη βράβευση των αριστών μαθητριών και μαθητών που κατάγονται από τη Λύση.

Η σύναξή μας απόψε λαμπρύνεται με την παρουσία ανάμεσά μας του δασκάλου, του Δρ. Παναγιώτου Περσιάνη από τη Λύση. Ο κ. Περσιάνης με τη σπουδή, τη μελέτη και το πολύπλευρο έργο του: επιστημονικό, διδακτικό, ερευνητικό, εθνικό και πολιτιστικό ανέδειξε όλα εκείνα τα χαρίσματα που οι γονείς και οι πάπποι σας κράτησαν ως ιερά παρακαταθήκη. Αυτά τα χαρίσματα τα καλλιέργησαν και με αυτά σας μόρφωσαν.

Σας συγχαίρουμε διότι η τιμή απόψε είναι και προς τον τιμώμενο αλλά και προς εκείνους που αποφάσισαν να τιμήσουν μια τέτοια προσωπικότητα.

Μεταφέρω προς όλους τις εγκάρδιες πατρικές ευχές και την αγάπη του Προκαθημένου μας, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄, εξ ονόματος του οποίου έχω την ευθύνη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας).

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας εύχεται προς όλους υγεία, ευτυχία και καλή και ειρηνική τη νέα χρονιά, η οποία όλοι επιθυμούμε να φέρει την ποθητή ελευθερία της τουρκοκρατούμενης γη μας.

Ιδιαίτερα, ο Μακαριώτατος συγχαίρει τα παιδιά που βραβεύονται απόψε, καθώς και όλα τα παιδιά της κοινότητας και της πατρίδας μας.

Παιδιά, ο Μακαριώτατος σας προσκαλεί να ενημερωθείτε για τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης υποτροφίας από την Εκκλησία ή από τα κληροδοτήματα στα οποία η Εκκλησία μετέχει και εκπροσωπείται στην επιτροπή διαχείρισής τους.

Κλείνοντας, υψώνω μαζί σας ικετικά τα χέρια προς τη Σοφία του Θεού, τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον εν Βηθλεέμ «φανερωθέντα ἐν σαρκί» και τον εν τω Ιορδάνη επιφανέντα για όλη την ανθρωπότητα, με τις πανίερες πρεσβείες την Παναγίας της Χρυσολυσιωτίσσης και τις θερμές πρεσβείες των Αγίων μας, του Οσίου Ευφημιανού, του Οσίου Συνεσίου, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Μάμαντος και του Προφήτου Ηλιού, να έχουμε υγεία, σοφία, αγάπη και ειρήνη των ψυχών και των σωμάτων μας. Να έχουμε αλληλεγγύη και συγχωρητικότητα μεταξύ μας.

Παιδιά, σάς συγχαίρουμε εσάς και τους γονείς σας, και – όπως έλεγαν οι παλαιότεροι – «φερέλπιδες νέοι μας, ει ο Θεός βοηθός εν τω βίω», σάς ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη ζωή και τις ευγενικές σας επιδιώξεις. Γνωρίζετε ότι η πόρτα του Γραφείου μου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα όμως είναι ανοικτή για εσάς, τη νέα γενεά, την ελπίδα μας.

Η χάρις του Ενανθρωπήσαντος και Επιφανέντος Ιησού Χριστού και ας είναι μαζί με όλους μας και τους οικείους μας.

Χρόνια πολλά!

Καλή και ευλογημένη η νέα χρονιά 2019!

Μετά πολλών ευχών

† Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post