Θεοφάνεια στο Δήμο Αγλαντζιάς, Κυριακή, 6 Ιανουάριου 2019

Θεοφάνεια στο Δήμο Αγλαντζιάς, Κυριακή, 6 Ιανουάριου 2019

Με την δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, εορτάσθηκε την Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019, η Δεσποτική εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς του Ναού, π. Ανδρέα Ανδρέου και π. Γεώργιο Καπαρή, και το διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο χαρμόσυνο και συνάμα πανίερο γεγονός της εορτής, στο θαύμα της φανερώσεως της Αγίας Τριάδας κατά την ώρα της Βαπτίσεως του Κυρίου, καθώς και στο γεγονός ότι  ο Υιός και Λόγος του Θεού καταδέχτηκε να βαπτιστεί από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, έτσι ώστε και εμείς κατ΄αυτόν τον τρόπο, με παράδειγμα τον ίδιο Λυτρωτή Χριστό, να γινόμαστε και να αποτελούμε το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Τόνισε επίσης ότι μέσα στην Εκκλησία μας υπάρχει νους, υπάρχει θεολογία, υπάρχει νόημα και εξήγηση για τα πάντα, τίποτα δεν έγινε μηχανικά. Η πίστη μας είναι «πέτρα», είναι ο Χριστός. Κάθε μυστήριο και αγιαστική πράξη της Εκκλησίας μας είναι ολοκληρωτικά και αποκλειστικά αφιερωμένο για εμάς τους βαπτισμένους και μυρωμένους στο όνομα της Αγίας Τριάδος, μεταλαμβάνοντας του Σώματος και του Αίματός του Χριστού με σκοπό την ένωσή μας με Αυτόν.

Ας αναβιώσουμε μέσα μας τα χαρίσματα που το Άγιο Πνεύμα πλουσιοπάροχα μας χάρισε, με την είσοδό μας στην Εκκλησία διά του Αγίου Βαπτίσματος και Αγίου Χρίσματος, ενθυμούμενοι πάντοτε των σπουδαίων λόγων του Τιμίου, Ενδόξου, Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στα κηρύγματα του, «Μετανοεῖτε, ἤγγικε γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν», κατέληξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τυπική διάταξη, τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων στο σολέα του Ναού. Ο Θεοφιλέστατος, επισήμανε στο εκκλησίασμα πως ο Μέγας Αγιασμός έχει την ίδια αξία που έχει ο Αγιασμός στην κολυμβήθρα, όταν βαπτίζεται ένας νέος Χριστιανός.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στα νερά της λίμνης του Αγίου Γεωργίου στο πάρκο της Αθαλάσσας, της οποίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος μαζί με τους σεβαστούς πατέρες των τριών Εκκλησιών της Αγλαντζιάς. Στην τελετή καθαγιασμού των Υδάτων παρέστησαν, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, Βουλευτές, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι Σωματείων, οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι των Εκκλησιών του Δήμου Αγλαντζιάς και πλήθος κόσμου.  Αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία νέων οικογενειών με τα παιδιά τους.

Στο τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας συνεχάρη τους διοργανωτές και ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους το νέο αυτό έτος να είναι φωτεινό κι ευλογημένο και ελευθερία στα κατεχόμενα εδάφη μας. Στην αντιφώνησή του, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Χαράλαμπος Πετρίδης ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας και το Ιερατείο για την ευλογία που χάρισαν με την παρουσία τους, και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Παράλληλα, ο κ. Δήμαρχος πρόσθεσε με έμφαση πως η συνεργασία Δήμου και Εκκλησίας είναι πολύ σημαντική και η πλέον απαραίτητη για το καλό του λαού.

Η πανήγυρη συνεχίστηκε με την προσφορά από το Δήμο Αγλαντζιάς, λουκουμάδων σε όλο τον κόσμο που παρευρέθηκε και συνεόρτασε την ημέρα των Θεοφανείων.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post