Ε’ Σύναξη Δημάρχων, Κοινοταρχών και Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Ε’ Σύναξη Δημάρχων, Κοινοταρχών και Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Ε’ Σύναξη Δημάρχων, Κοινοταρχών και Εκκλησιαστικών Επιτρόπων

της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας)

Ιερός Ναός Της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο,

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

 

Μέσα σε λαμπρή εκκλησιαστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2019, ο καθιερωμένος εκκλησιασμός των Δημάρχων, Κοινοταρχών και Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Αρχιεπισκοπής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των κατεχόμενων Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Τελέστηκε δέηση υπέρ υγείας των Δημάρχων, Κοινοταρχών, Εκκλησιαστικών Επιτρόπων και πάντων των εκτοπισμένων αδελφών. Επίσης, τελέστηκαν Μνημόσυνα των Κληρικών, Δημάρχων, Κοινοταρχών και Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, διδασκάλων, ευεργετών, της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (Διαμερίσματος Μεσαορίας).

Στο κήρυγμά του ο Μεσαορίας Γρηγόριος μετέφερε σε όλους τους παρευρισκόμενους τις ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Ευχαρίστησε όλους τους επιτρόπους για την καλή συνεργασία και την προσφορά για το καλό της πατρίδας και της Εκκλησίας. Υπενθύμισε σε όλους τη μεγάλη σημασία που έχει η ανασύσταση των επιτροπών, με την ευλογία και τις υποδείξεις του Μακαριωτάτου, οι οποίες έχουν σκοπό -μέσω των εκκλησιασμών, των πολιτιστικών εκδηλώσεων και διάφορων συνάξεων- να διατηρήσουν τη μνήμη και τη νοσταλγία των πατρικών μας εστιών.

Ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε ότι ζούμε στο φως του Χριστού, ως μέλη της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αναφερόμενος στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής των δέκα λεπρών, υπογράμμισε τη σημασία της ευγνωμοσύνης προς τον κάθε ευεργέτη μας, και ιδιαίτερα προς τον πανάγαθο Τριαδικό Θεό, ο Οποίος «τὸν ἥλιον αὐτοῦ ἀνατέλλει ἐπὶ πονηροὺς καὶ ἀγαθοὺς καὶ βρέχει ἐπὶ δικαίους καὶ ἀδίκους» (Ματ. 5, 45). Επίσης, τόνισε τη σημασία του συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος δηλ. ότι από τους δέκα θεραπευμένους επέστρεψε μόνο ένας να ευχαριστήσει κι εκείνος ήταν αλλογενής, Σαμαρείτης. Αυτό δίνει απάντηση σε κάθε εποχή ότι η Εκκλησία μάς καλεί παραινετικά να συμπαριστάμεθα, με νου και διάκριση, στον κάθε άνθρωπο όποια κι αν είναι η καταγωγή του.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε σύναξη στην αίθουσα του Ιερού Ναού, όπου τελέστηκε η Ακολουθία της κοπής της παραδοσιακής βασιλόπιττας. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε δεξίωση σε όλους όσοι παρευρέθηκαν. Εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Θεοφιλέστατος προσέφερε σε όλους τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους, Δημάρχους και κοινοτάρχες αναμνηστικά δώρα, ευλογία του Αρχιεπισκόπου.

Ο Επίσκοπος παρότρυνε όλους να συνεχίσουν σταθερά την πορεία της ενότητας και αγωνιστικότητας, με αγάπη και ειρήνη, μέχρι την ημέρα της επιστροφής σε συνθήκες ελευθερίας και διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων μας στη γη των πατέρων μας.

Για ακόμη μία φορά υπογράμμισε την αναγκαιότητα το συντομότερο να συντηρηθούν οι Ναοί μας, για να διατηρηθούν τα επόμενα έτη όπως διατηρήθηκαν τόσους αιώνες.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Κοινοτάρχης Αγκαστίνας, κ. Αναστασία Γερολέμου, η οποία ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των εκκλησιαστικών επιτρόπων το Μακαριώτατο Αρχιπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο για το αγωνιστικό του φρόνημα, με το οποίο εμπνέει το λαό μας, καθώς και το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας για την καθοδήγηση, την οργάνωση και για όλο το έργο που επιτελεί για το καλό των εκτοπισμένων μας.

 

Διακ. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 


 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κ. Αναστασίας Γερολέμου:

 

Προσφώνηση εκ μέρους των Δημάρχων, Κοινοταρχών και Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας),

κατά την Ε΄ Σύναξη στον ι. ν. Της του Θεού Σοφίας,

Στρόβολος, 20 Ιανουαρίου 2019

 

 

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας κ. Γρηγόριε,

Σεβαστό Ιερατείο,

Κύριε Διευθυντά Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,

Αγαπητοί Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες,

Κύριε Πρόεδρε της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της ενορίας Αγίας Σοφίας,

Αγαπητά μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών,       

Κυρίες και Κύριοι

 

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και συγκίνηση που δίνει στον καθένα από εμάς η σημερινή μέρα της Ε΄ Σύναξης των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, γιατί μας φέρνει όλους ξανά μαζί, δυναμώνοντας την πίστη μας στον αγώνα για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες.

Εκ μέρους όλων των Εκκλησιαστικών επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας θέλω να εκφράσω τις βαθιές  ευχαριστίες μας στο Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο  Β’ για την πρόσκληση σε εκκλησιασμό και δεξίωση για το κόψιμο της παραδοσιακής  Βασιλόπιττας.

Ιδιαίτερες επίσης ευχαριστίες εκφράζουμε στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, Πρόεδρο των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας,  για τον καθημερινό του αγώνα για την ανασύσταση των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής  Περιφέρειας,  για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για τη διατήρηση, συντήρηση και αποκατάσταση των βεβηλωμένων εκκλησιών μας και για όλη την συμπαράσταση, βοήθεια  και συνεργασία που μας προσφέρει.

Θεοφιλέστατε, είναι τιμή για εμάς  η εμπλοκή μας στη μεγάλη προσπάθεια αυτή της  Εκκλησίας μας. Δηλώνουμε το παρόν μας, δίπλα σας στο μεγάλο αυτό αγώνα ως μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών, δημοτικών συμβουλίων, κοινοτικών συμβουλίων.

Τίποτα δεν μπορούμε να αφήσουμε να ξεχαστεί, τίποτα δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε και αυτό το συνειδητοποιούμε πολύ έντονα κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τους ναούς μας στα κατεχόμενα, κάθε φορά που φωτίζονται με την θεια λειτουργία οι ναοί  και οι ψυχές μας, κάθε φορά που έρχονται στην θύμηση μου οι στίχοι του ποιητή Άντη Κανάκη:

 

Γη της Μεσαρκάς.

Γη της Μεσαρκάς που με

τ’ αλαφρό σου χώμα

αιώνια σκεπάζεις

και κρατάς σφικτά στην

αγκαλιά των προγόνων μας

τα κόκκαλα.

 

Γη της Μεσαρκάς.

Ποιος θα μας σκεπάζει,

ποιος θα μας αγκαλιάζει;

Εμάς.

Στην παγωμένη βαρυχειμωνιά,

όταν θα πλαγιάσουμε

στης προσφυγιάς μας

το παράπηγμα

για το στερνό μας ύπνο;

 

Να προσευχόμαστε να είναι η τελευταία χρονιά μακριά από τα ιερά χώματα μας, να είναι η τελευταία βασανιστική χρονιά για τις οικογένειες των αγνοουμένων μας που μαρτυρούν καθημερινά, μη γνωρίζοντας την τύχη τους.

 Οι εκκλησίες μας  και  οι   Άγιοί  μας μάς ενώνουν, μάς φέρνουν πιο κοντά, τιμώντας τη μνήμη τους στην προσφυγιά.

Γίνονται η αφορμή και δίνουν τη δυνατότητα  στα παιδιά και τα εγγόνια μας να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας, την παράδοσή μας.  Κρατούν  τις  μνήμες  ζωντανές.

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στους Ιερείς, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Χρυσελεούσης και Της του Θεού Σοφίας Στροβόλου. Εγκάρδιες ευχαριστίες επιθυμώ να εκφράσω σε όσους έχουν συμβάλει στην επιτυχία της διοργάνωσης και ιδιαίτερα στις κυρίες της εδώ ενορίας και των κατεχομένων ενοριών μας, για τη ζεστή  φιλοξενία όλων μας.

Ας ευχηθούμε  αυτή η χρονιά να κρύβει μόνο χαρούμενες εκπλήξεις σε όλο τον κόσμο,  να είναι ειρηνική  και να φέρει την πολυπόθητη ελευθερία και επιστροφή στη γη μας.

 

Σας ευχαριστώ ,

 

Αναστασία Γερολέμου

Κοινοτάρχης Αγκαστίνας

Μέλος Εκκλησιαστικής Επιτροπής

Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post