Κυριακή της Ορθοδοξίας στον ι.ν. Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς (17 Μαρτίου 2019)

Κυριακή της Ορθοδοξίας στον ι.ν. Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς (17 Μαρτίου 2019)

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 17 Μαρτίου 2019, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ι.ν. Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς της ενορίας, Πρωτ. Γεώργιο Σεργίδη και Οικον. Μάριο Μηλιώτη.

Σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας μας, στο τέλος της Δοξολογίας του Όρθρου, ενώ οι ιεροψάλτες έψαλλαν το ασματικό «Άγιος ο Θεός…», εν πομπή εξήλθαν από τη Βόρεια πόρτα του ιερού τα εξαπτέρυγα, ο διάκονος θυμιάζων και οι ιερείς κρατώντας την ευτρεπισμένη με λουλούδια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό και ήρθαν στο κέντρο του σολέα, όπου την τοποθέτησαν. Μαζί με τον Θεοφιλέστατο, τους κληρικούς και τους ψάλτες, το εκκλησίασμα έψαλλε το τροπάριο «Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ …».

Στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας έγινε διήγηση του περιστατικού της συνάντησης του Χριστού με τον Φίλιππο και τον Ναθαναήλ, για το οποίο μίλησε ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου. Αυτόν τον Οποίον ανέμεναν για ολόκληρους αιώνες οι προφήτες και γενικά ο εβραϊκός λαός, τον Μεσσία Ιησού Χριστό, εμείς σήμερα τον έχουμε καθημερινά στη ζωή μας και μάλιστα κοινωνούμε με το άχραντο Σώμα και τίμιο Αίμα Του, «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον».

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη σημασία του ιστορικού γεγονότος της 7ης Οικουμενικής Συνόδου. Με το απόσπασμα του Συνοδικού αυτής της Συνόδου που διαβάζουμε την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής ομολογούμε την ορθόδοξη πίστη μας. Αυτή των Προφητών και των Αποστόλων, η οποία έμεινε ακλόνητη μπροστά στις αιρέσεις και τις διάφορες πλανεμένες δοξασίες.

Μετά την Οπισθάμβωνον ευχή έγινε η λιτάνευση των ιερών εικόνων, εις ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, αρχικά στην 7η Οικουμενική Σύνοδο το 787 στη Νίκαια και τελικά στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης του 843. Πλήθος πιστών, κρατώντας εικόνες που έφεραν από τα σπίτια τους συμμετείχαν στη λιτανεία.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος διάβασε το καθιερωμένο απόσπασμα του Συνοδικού της 7ης Οικουμενικής Συνόδου.

Στο τέλος, τελέστηκε το εθνικό Μνημόσυνο του Θεόφιλου Γεωργιάδη, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 20 Μαρτίου 1994 από όργανα μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης.

 

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημέρωσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post