Γ΄ Προσκύνημα των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019

Γ΄ Προσκύνημα των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019

Με τις ευλογίες της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και μέσα στη χαρά της αναστάσιμης περιόδου που ακόμα διανύουμε, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Γ’ Προσκύνημα των Δημάρχων, Κοινοταρχών και μελών των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), την Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019. Το προσκύνημα ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκκιωτίσσης, στον Πρόδρομο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των κατεχόμενων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), χοροστάτησε στον Όρθρο και  προέστη της Θείας Λειτουργίας.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο νόημα του αποστολικού αναγνώσματος και της ευαγγελικής περικοπής. Το ερώτημα του δεσμοφύλακα, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης, πρέπει να το θέτουμε κι εμείς σήμερα: «τί με δεῖ ποιεῖν ἵνα σωθῶ;». Ακολούθως, βαπτίστηκε ο ίδιος και ολόκληρη η οικογένειά του, δηλώνοντας έτσι ο Ευαγγελιστής Λουκάς, συγγραφέας των Πράξεων, τη μεγάλη σημασία του βαπτίσματος στο όνομα της Αγίας Τριάδος για την σωτηρία των ψυχών μας. Γι΄ αυτό και οι χριστιανοί γονείς βαπτίζουν τα παιδιά τους από πολύ νωρίς, επειδή ακριβώς μεριμνούν για τη σωτηρία της ψυχής τους.

Αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή, ο Θεοφιλέστατος μίλησε για την πίστη του εκ γενετής τυφλού, αλλά και για το μεγάλο κίνδυνο της πνευματικής τύφλωσης, η οποία είναι πολύ χειρότερη από τη σωματική τύφλωση. Ο τυφλός, ενώ δεν είδε με τα σωματικά μάτια το Χριστό, κατάλαβε με τα μάτια της ψυχής του ότι μπροστά του είναι άνθρωπος του Θεού. Αντίθετα, οι Φαρισαίοι ενώ είχαν μάτια να δουν, παρέμειναν πνευματικά τυφλοί, μην μπορώντας να διακρίνουν στο πρόσωπο του Χριστού τη θεϊκότητά Του και ότι για το Μεσσία Χριστό μίλησε ο Μωϋσής και οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.

Στο τέλος, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Τρικουκιωτίσσης, Χριστονύμφη μοναχή για τη φιλοξενία των προσκυνητών-συνεργατών μας στο μοναστήρι και μετέφερε σε όλη την αδελφότητα της Μονής αλλά και σε όλο το εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Προσέφερε στην αγία Καθηγουμένη, καθώς  και στον εφημέριο της Μονής, Πρωτ. Νικόλαο Χριστοδούλου ως ευλογία την εικόνα της Παναγίας της Τρυπημένης, την εικόνα των πέντε Αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας και διάφορες εκδόσεις του Γραφείου των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής (Διαμερίσματος Μεσαορίας).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν Εορτές και Μνημόσυνα πάντων των τεθνεώτων Κληρικών, Δημάρχων, Κοινοταρχών, Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, Ιεροψαλτών και Νεωκόρων των τουρκοκρατούμενων ενοριών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Μετά το κέρασμα που παρέθεσε η Ιερά Μονή στους προσκυνητές, ακολούθησε προσκυνηματική περιήγηση στον Πεδουλά, ένα πανέμορφο ορεινό θέρετρο της Μαραθάσας, φιλόξενο σε κάθε εποχή του έτους. Συγκεκριμένα, έγινε προσκύνημα στο μεγάλο ναό της κοινότητας, της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, και στο βυζαντινό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας κληρονομιάς. Επίσης, έγινε επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο και στο Λαογραφικό Μουσείο.

Τους προσκυνητές καθοδήγησε και ξενάγησε με ενθουσιασμό κι αγάπη, όπως πάντοτε συνηθίζει, ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος. Στο πρόσωπο του κ. Α. Παπαδόπουλου φανερώνεται η πεδουλιώτικη αρχοντιά και λεβεντιά. Όλοι ευχαρίστησαν τον κ. Παπαδόπουλο για την ξενάγηση και το χρόνο που χάρισε σε όλους τους προσκυνητές.

Το προσκύνημα ολοκληρώθηκε με γεύμα σε εστιατόριο του Πεδουλά, το οποίο παρέθεσε προς όλους τους προσκεκλημένους η πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄.

Μετά την πνευματική τράπεζα, δηλ. τη Θεία Λειτουργία, την περιήγηση σε Ναούς και τα Μουσεία του Πεδουλά, η υλική τράπεζα ήταν ακόμη μια ευκαιρία, σε όσους το πρόγραμμά τους το επέτρεψε να λάβουν μέρος στο προσκύνημα, να ανταλλάξουν σκέψεις, εμπειρίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των εκτοπισμένων μας. Φαινόταν στα πρόσωπα όλων αυτή η συγκίνηση, η χαρά και η αισιοδοξία. Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι οι ταλαντούχοι στη μουσική είχαν την ευκαιρία να διανθίσουν την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του γεύματος με παραδοσιακά άσματα.

Εκ μέρους όλων των παρευρισκόμενων έλαβε το λόγο ο κοινοτάρχης του Τραχωνίου Κυθρέας κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄ για τη φιλοξενία, την ευλογία και την πατρική αγάπη με την οποία περιβάλλει τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών και τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας εν γένει. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, για την αγαστή συνεργασία που διατηρεί με όλα τα οργανωμένα σύνολα και την καθοδήγηση που παρέχει στα μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών, καθώς και την έμπνευση που έχει να οργανώνει για τρίτη χρονιά αυτό το όμορφο προσκύνημα με πολλαπλά οφέλη προς όλους τους συμμετέχοντες. Επαναβεβαίωσε ο κ. Αθανασίου την καλή διάθεση όλων για συνεργασία κατεξοχήν στα θέματα που αφορούν στη διατήρηση των εορτών των κοινοτήτων μας και τη αναστήλωση και διατήρηση όπου και όπως είναι αυτό εφικτό, κάτω από τις γνωστές συνθήκες σήμερα των Εκκλησιών και των κοιμητηρίων μας.

Ο Θεοφιλέστατος, με την ολοκλήρωση του γεύματος, αποχαιρέτησε όλους τους παρευρισκόμενους με ευχές, ευχαριστίες και την επίδοση αναμνηστικών δώρων, ως ευλογία και με την υπενθύμιση να συνεχίσουμε όλοι να έχουμε αυτή την άμεση συνεργασία και επικοινωνία. Και ασφαλώς να αξιωθούμε σε συνθήκες ελευθερίας και επανεγκατάστασης στην πατρώα γη να συνεχίσουμε με την ίδια ενότητα, αγάπη κι ευλάβεια να ενδιαφερόμαστε για την Εκκλησία μας, τη μητέρα όλων μας.

Διάκ. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post