Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου (19 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη δύο μεγάλων ασκητών του Μακαρίου του Αιγυπτίου, που έχει επονομαστεί Μέγας και του Μακαρίου του Αλεξανδρέως. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων Πατέρων ημών Αθανασίου και Κυρίλλου, πατριαρχών Αλεξανδρείας (18 Ιανουαρίου)

  Τους δύο μεγάλους Πατέρες και Διδασκάλους, πατριάρχες Αλεξανδρείας Αθανάσιο και Κύριλλο τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Αν και ο Αθανάσιος έζησε κατά τον 4ο και ο Κύριλλος κατά τον 5ο αιώνα μ. Χ., εντούτοις αυτό που τους ταυτίζει είναι η αγωνιστική προσήλωση στην πίστη και τη διδασκαλία της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής, Ορθοδόξου Εκκλησίας. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου (17 Ιανουαρίου)

  Τον Πατέρα του αναχωρητικού μοναχισμού, τον οικιστή της αιγυπτιακής ερήμου και τον καθηγητή της μοναχικής πολιτείας τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Τον Όσιο και Θεοφόρο Άγιο Αντώνιο, που δίκαια αποκαλείται και Μέγας, (περισσότερα…)

Η προσκύνησις της Τιμίας αλύσεως του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου (16 Ιανουαρίου)

  Την προσκύνηση της τιμίας αλύσεως, δηλαδή της αλυσίδας με την οποία είχαν δέσει τον Απόστολο Πέτρο εορτάζει σήμερα η Αγία Εκκλησία μας. Επίσης, τιμούμε τη μνήμη του Νεομάρτυρος Νικολάου του Μυτιληναίου. (περισσότερα…)

Mνήμη του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη (15 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Παύλου του Θηβαίου, του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη, του διά Χριστόν πτωχού, και του Αγίου Πανσοφίου. Ο Όσιος Ιωάννης, ο λεγόμενος Καλυβίτης, έζησε στα μέσα του 5ου μ.Χ. αιώνα στην Κων/πολη και ήταν γιος του συγκλητικού Ευτροπίου και της Θεοδώρας. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Σάββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας (14 Ιανουαρίου)

  Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγία Νίνας της  Ισαποστόλου, η οποία καταγόταν από την Καππαδοκία και μαρτύρησε στη Γεωργία, όπου βρίσκεται και ο τάφος της. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ερμύλου και Στρατονίκου (13 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ερμύλου και Στρατονίκου οι οποίοι έζησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Λικινίου (308-323 μ.Χ.), ο οποίος, για να ευχαριστήσει τους ειδωλολάτρες που αντιπαθούσαν τον Μέγα Κωνσταντίνο, διέταξε, γύρω στα 320 μ.Χ., διωγμό κατά των Χριστιανών. (περισσότερα…)

Μνήμη Αγίας Μάρτυρος Τατιανής (12 Ιανουαρίου)

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Τατιανής, η οποία καρατομήθηκε επί αυτοκράτορος Αλεξάνδρου Σεβήρου, επειδή ήταν Χριστιανή και ομολογούσε με θάρρος την αληθινή πίστη. Καταγόταν από τη Ρώμη και ο πατέρας της είχε διατελέσει ύπατος. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου (11 Ιανουαρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία μας εορτάζει έναν εκ των μεγάλων ασκητών της ερήμου, τον Άγιο  Θεοδόσιο τον Κοινοβιάρχη. Γέννημα της Καππαδοκίας, από πιστούς και ενάρετους γονείς, έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Λέοντος και Αναστασίου.  (περισσότερα…)