Μνήμη των Αγίων Πατέρων ημών Αθανασίου και Κυρίλλου, πατριαρχών Αλεξανδρείας (18 Ιανουαρίου)

Δύο μεγάλους Πατέρες και Διδασκάλους, πατριάρχες Αλεξανδρείας, τον Αθανάσιο και τον Κύριλλο, τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Αν και ο Αθανάσιος έζησε κατά τον 4ο και ο Κύριλλος κατά τον 5ο αιώνα μ. Χ., εντούτοις αυτό που τους ταυτίζει είναι η αγωνιστική προσήλωση στην πίστη και τη διδασκαλία της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής, Ορθοδόξου Εκκλησίας. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου (17 Ιανουαρίου)

Σήμερα, 17 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη ενός εκ των μεγαλυτέρων πατέρων του αναχωρητικού μοναχισμού, τον οικιστή της αιγυπτιακής ερήμου και τον καθηγητή της μοναχικής πολιτείας, τον Όσιο και Θεοφόρο Άγιο Αντώνιο, που δίκαια αποκαλείται και Μέγας, γιατί πραγματικά δίδαξε και έπραξε σπουδαία και μεγάλα. Αναδείχθηκε διδάσκαλος μεγάλων Αγίων αλλά και τύπος της αληθινής προσωπικότητας του ανθρώπου για ολόκληρη την Εκκλησία. Τιμούμε επίσης, τη μνήμη του Νεομάρτυρα Γεωργίου, ο οποίος καταγόταν από τα Ιωάννινα. (περισσότερα…)

Η προσκύνησις της Τιμίας αλύσεως του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου (16 Ιανουαρίου)

Την προσκύνηση της τιμίας αλύσεως, δηλαδή της αλυσίδας με την οποία είχαν δέσει τον Απόστολο Πέτρο, εορτάζει σήμερα η Αγία Εκκλησία μας. Επίσης, τιμούμε τη μνήμη του Νεομάρτυρος Νικολάου του Μυτιληναίου. (περισσότερα…)

Mνήμη του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη (15 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Παύλου του Θηβαίου, του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη, του διά Χριστόν πτωχού, και του Αγίου Πανσοφίου. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Σάββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας (14 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την απόδοση της εορτής των Θεοφανείων. Δηλ. την ολοκλήρωση της εορτής. Με τη βάπτιση του Σωτήρος Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, ολόκληρη η φύση αγιάζεται και ο άνθρωπος φωτίζεται από το φως το αληθινό, που είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Με τη χάρη της Παναγίας Τριάδος, το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους διά του Θεανθρώπου σφραγίζει και φωτίζει τα πάντα. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ερμύλου και Στρατονίκου (13 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Κυριακή, 13 Ιανουαρίου, λέγεται Κυριακή μετά τα Φώτα και η Αγία μας Εκκλησία εξακολουθεί να εορτάζει τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων. Επίσης, σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ερμύλου και Στρατονίκου, οι οποίοι έζησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Λικινίου (308-323 μ.Χ.), ο οποίος, για να ευχαριστήσει τους ειδωλολάτρες που αντιπαθούσαν το Μέγα Κωνσταντίνο, διέταξε, γύρω στα 320 μ.Χ., διωγμό κατά των Χριστιανών. (περισσότερα…)

Μνήμη Αγίας Μάρτυρος Τατιανής (12 Ιανουαρίου)

Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Τατιανής, η οποία καρατομήθηκε επί αυτοκράτορος Αλεξάνδρου Σεβήρου, επειδή ήταν Χριστιανή και ομολογούσε με θάρρος την αληθινή πίστη. Καταγόταν από τη Ρώμη και ο πατέρας της είχε διατελέσει ύπατος. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου (11 Ιανουαρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία μας εορτάζει έναν εκ των μεγάλων ασκητών της ερήμου, τον Άγιο  Θεοδόσιο τον Κοινοβιάρχη. Γέννημα της Καππαδοκίας, από πιστούς και ενάρετους γονείς, έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Λέοντος και Αναστασίου.  (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης (10 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη ενός εκ των μεγίστων θεολόγων της, του Γρηγορίου Επισκόπου Νύσσης. (περισσότερα…)

Μνήμη του οσίου Ευστρατίου του Θαυματουργού (9 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Πολυεύκτου και τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ευστρατίου του Θαυματουργού. (περισσότερα…)