Επίσκεψη Ακαδημαϊκών από τη Λιθουανία στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
Την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, ομάδα Ακαδημαϊκών από το Lithuania University of Health Sciences, το Kaunas Technical University και το Aleksandra University επισκέφθηκαν την Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος τους δέχθηκε στο γραφείο του, όπου τους μίλησε για την ιστορία της Κύπρου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τα γεγονότα του 1974 και τον αγώνα των Κυπρίων για επικράτηση της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο κατεχόμενο σήμερα τμήμα της νήσου από τα τουρκικά στρατεύματα.
Ακολούθως, οι φιλοξενούμενοι μίλησαν για την ιστορία και τον πολιτισμό της Λιθουανίας. Αναφέρθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου πολλοί Λιθουανοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πολλοί λόγιοι της χώρας, καθηγητές, γιατροί, επιστήμονες, εξορίστηκαν στη Σιβηρία. Σήμερα, από τους περίπου 3.500.000 κατοίκους της χώρας το 80% είναι Ρωμαιοκαθολικοί. Υπάρχει και αριθμός Λιθουανών Ορθοδόξων.
Τα τελευταία χρόνια επιδιώκεται ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ Κύπρου και Λιθουανίας και μέσω της ανταλλαγής φοιτητών, αυτά επισήμανε ο κ. Σοφοκλής Μούσουλος, ο οποίος συνόδευε τους Λιθουανούς Ακαδημαϊκούς.
Ακολούθησε ξενάγηση από τον Επίσκοπο Μεσαορίας στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα, όπου ο Θεοφιλέστατος έκανε μια σύντομη αναδρομή στις αρχές του Χριστιανισμού στην Κύπρο, καθώς και στους Αγίους της Κύπρου. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την Αίθουσα που συνεδριάζει η Ιεραρχία, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Έπειτα, προχώρησαν στο Μεγάλο Συνοδικό και τέλος ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις θαυμάσιες φορητές εικόνες και άλλα ιερά κειμήλια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου. Επίσης, μεγάλη συγκίνηση ένιωσαν όταν ενημερώθηκαν για τα επαναπατρισθέντα αντικείμενα από Ναούς και Μοναστήρια της κατεχόμενης περιοχής του νησιού, τα οποία ιερόσυλοι έκλεψαν και μετέφεραν στο εξωτερικό.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω επισκέπτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θρησκευτικό πολιτισμό της Κύπρου και επιθυμία τους είναι να γνωρίσουν βαθύτερα την παράδοση της νήσου, επισκεπτόμενοι διάφορους ιερούς τόπους και κοινότητες. Προς το σκοπό αυτό ο Θεοφιλέστατος τους προσέφερε τα ενημερωτικά έντυπα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου