Προσκύνημα-Εκκλησιασμός μετά από 42 στον κατεχόμενο Άγιο Χαράλαμπο Νέου Χωριού Κυθρέας. Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Προσκύνημα-Εκκλησιασμός μετά από 42 στον κατεχόμενο Άγιο Χαράλαμπο Νέου Χωριού Κυθρέας. Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Με σεμνότητα και μεγαλοπρέπεια εόρτασαν για πρώτη φορά από το 1974 τον Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο στην τουρκοκρατούμενη κοινότητα, οι εκτοπισμένοι του Νέου Χωριού Κυθρέας, της ευρύτερης περιοχής και άλλοι Χριστιανοί από διάφορες περιοχές της νήσου μας.

Του Εκκλησιασμού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από τον πατέρα Διομήδη Κωνσταντίνου, τελευταίο Ιερέα του χωριού το 1974 και άλλους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Η συγκίνηση ήταν ζωγραφισμένοι στα πρόσωπα των προσκυνητών, αφού ξαναλειτούργησε, έστω κάτω από τις γνωστές περιστάσεις ο Ναός όπου βαπτίστηκαν, μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν, και γενικά έζησαν τις χαρές και τις λύπες τους μέχρι τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ως πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Αγίου Χαραλάμπους, ο π. Διομήδης, τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, ο κοινοτάρχης και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, υποδέχθηκαν τους προσκυνητές που έσπευσαν με ευλάβεια στην πανήγυρη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, πολιούχου του Νέου Χωριού Κυθρέας.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας υπογράμμισε τη χαρμολύπη της πανηγύρεως. Αναφέρθηκε στην παρρησία του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος αναδείχθηκε σε στύλο ακλόνητο της Εκκλησίας του Χριστού και λύχνος αείφωτος της οικουμένης.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος, κάλεσε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές να κρατήσουν βαθιά μέσα τους τη σημερινή πνευματική εμπειρία που επιφύλαξε σε όλους, κατά το μέτρο της προαιρέσεως, η χάρις του Παναγίου Πνεύματος. Παράλληλα, μνημόνευσε όλους εκείνους που έφυγαν αυτά τα 40 έτη με την προσδοκία να ζούσαν έστω για μια στιγμή αυτή την εμπειρία.

Τέλος, ευχαρίστησε την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο για τις ευλογίες και τις οδηγίες, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν με αγάπη, προσευχή, ταπείνωση και πνεύμα συγχώρεσης ώστε σήμερα ο Ναός να είναι προσβάσιμος στους πιστούς και να είναι εφικτή η τέλεση λατρευτικών ακολουθιών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την προηγηθήσα μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων από πλήθους πιστών, τελέστηκε δέηση υπέρ των εορταστών και των απανταχού Νεοχωριτών, μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των προαπελθόντων κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών και πάντων των προαπελθόντων της κοινότητος. Η πανήγυρης ολοκληρώθηκε με λιτάνευση της ιερής εικόνος του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους πέριξ του Ναού.

Το κοινοτικό συμβούλιο προσέφερε κέρασμα στους πιστούς και δωρεάν μετάβαση με 11 λεωφορεία.

Τέλος, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την κοινότητα και κατεξοχήν να γνωρίσουν οι νεότεροι την γη των πατέρων τους, με την ευχή της μόνιμης ελεύθερης επιστροφής.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή ευχαριστεί όλους όσοι με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην πραγματοποιήση αυτού του τάματος, το οποίο ξεκίνησε να διαμορφώνεται ως ένα θαύμα του Αγίου Χαραλάμπους από τις 14 Οκτωβρίου 2015.

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου Κυθρέας.

****************************

Α΄ Προσκύνημα-Εκκλησιασμός στον Άγιο Χαράλαμπο Νέου Χωριού Κυθρέας Ομιλία του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

“Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες”·

Σήμερα, Αναστάσεως ημέρα και η χάρις του Αγίου Πνεύματος μάς επιφύλαξε ετούτη την χαρμολύπη.

Σήμερα, ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός μάς κάλεσε να ομολογήσουμε τον αναστημένο Κύριό μας σε αυτή την πνευματική σύναξη, “εν παντί τόπω της δεσποτείας Αυτού”, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την παρούσα ευκαιρία και μελετώντας το παρελθόν με συστολή, μεταμέλεια και νηφαλιότητα, και παράλληλα το μέλλον στην ώδε και τη μέλλουσα Ιερουσαλήμ μας.

Σήμερα, ανοίγουν περισσότερο οι ορίζοντες της διάνοιάς μας στην κατανόηση, με ταπείνωση, των λεγομένων και των τελουμένων εντός της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Σήμερα, εξαγιάζεται ο τόπος και η οικουμένη ολόκληρη, αφού ο πολιούχος μας Άγιος Χαράλαμπος, λάμπει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ουρανίου και του επιγείου στερεώματος. Έχουμε τη συνείδηση ότι αναδείχθηκε ακλόνητος και σταθερός στύλος της Εκκλησίας του Χριστού. Και με την παρρησία του στο θρόνο του Θεού, λύχνος που διαρκώς φωτίζει την οικουμένη, διότι είναι συνδεδεμένος με τον φωτοδότη Σωτήρα και Λυτρωτή μας Ιησού Χριστό. Αυτό το φως καλείται ο καθένας μας να υπηρετεί από την γέννα του και εμείς έτι περισσότερο με την τριττή κατάδυσή μας στην κολυμβήθρα, με τη σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος, με το Άγιο Μύρο, καθώς και με τη συμμετοχή μας στα Άχραντα Μυστήρια, ως συνδαιτημόνες της πνευματικής τράπεζας, με τη μετάληψη του Αναστημένου Σώματος και Αίματος του Υιού και Λόγου του Θεού και Υιού της Θεοτόκου.

Ο Απόστολος Παύλος, στηριζόμενος στο λόγο της Παλαιάς Διαθήκης ότι ο ίδιος ο Θεός, μας υποδέχεται ως Πατέρας με στοργή στη Βασιλεία του και μάς θεωρεί παιδιά του, διασφαλίζοντάς μας από κάθε επιβουλή, μας καλεί σύμφωνα με το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα, να μη λησμονούμε ότι πλέον, με την τριήμερη ανάσταση του Ιησού Χριστού, είμαστε ναός Θεού ζώντος. Ιδού γιατί όλοι μας καλούμαστε να δηλώνουμε ότι είμαστε συνδεδεμένοι υπαρξιακά με την πηγή της αγάπης, της ειρήνης, της χαράς, της αλληλεγγύης, της συγχώρεσης και του φωτός.

“Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς”. Τα αναμμένα κεριά συμβολίζουν και αυτή τη διάσταση της σχέσεώς μας με τον Χριστό, την Εκκλησία και τους συνανθρώπους μας, και με αυτά μας ευλογεί ο Επίσκοπος.

Στο ιστορικό γεγονός της συνάντησης του Ιησού με την Χαναναία, σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή, δίδεται μια άλλη διάσταση στις σχέσεις μεταξύ μας, με τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας ως πλάσματα του Θεού.

Η Χαναναία γυναίκα (συροφοίνισσα, ειδωλολάτρισσα), που βίωνε την απόρριψη των συνανθρώπων της και ζούσε στο περιθώριο της κοινωνίας, αποτόλμησε την πιο ηρωική αλλά και σωτήρια έξοδο. “Εξήλθε των ορίων αυτής” για να συναντήσει τον Χριστό. Έκανε την πιο αποφασιστική κίνηση της ζωής της αισθανόμενη τη βεβαιότητα ότι είχε κι εκείνη την ευκαιρία να ζητήσει το έλεος του Θεού για τη σωτηρία της ταλαίπωρης κόρης της που ασθενούσε.
Η ομολογία πίστης της ειδωλολάτρισσας εκείνης γυναίκας και κυρίως, η εκζήτηση του ελέους του Χριστού για τη θεραπεία της θυγατέρας της, αποκάλυπτε και το εσωτερικό της μεγαλείο και την εκ των προτέρων βεβαιότητα στην παντοδυναμία του Ιησού Χριστού. Ο ιερός Χρυσόστομος τονίζει: “Μην ζητήσετε τίποτε άλλο από τον Κύριο παρά μόνο το έλεός Του. Και όταν ζητάτε το έλεος να έχετε στην καρδιά ταπεινοφροσύνη”. Όταν ο φιλάνθρωπος Θεός προνοεί και για τα κυνάρια, τι μπορούμε να πούμε εμείς;

Η πίστη της Χαναναίας ήταν τόσο αυθεντική, που δεν στάθηκαν ικανά τα οποιαδήποτε αρχικά εμπόδια να την κάμψουν. Όσο μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια συναντά αυτή η πίστη, τόσο πιο πολύ ισχυροποιείται, θεμελιώνεται και φανερώνεται ως αυθεντική κοινωνία και επικοινωνία με τον Χριστό. “Ω, γύναι, μεγάλη σου η πίστις – γενηθήτω σοι ως θέλεις”.

Τι άλλο μπορούμε διακαώς να θέλουμε εμείς; “Τοῦτον τὸν Οἶκον, στερέωσον Κύριε”! Το οικοδόμημα του κτιστού ναού, αλλά και τον έμψυχο που κουβαλά ο καθένας μας ως ναό του Αγίου Πνεύματος, “ναός Θεού ζώντος”.

Σήμερα, 40 και πλέον έτη μετά, επανακάμψαμε οίκαδε. Χρειάστηκαν 4 μήνες προσευχής, συντονισμένης προσπάθειας και συνεργασίας με ανθρώπους που αγαπούν, συγχωρούν και δημιουργούν, για να μπορέσουμε να αναφωνήσουμε “Οὐρανὸς πολύφωτος ἡ Ἐκκλησία, ἀνεδείχθη ἅπαντας, φωταγωγοῦσα τοὺς πιστούς, ἐν ᾧ ἑστῶτες κραυγάζομεν, Τοῦτον τὸν Οἶκον, στερέωσον Κύριε”. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι μας στήριξαν στην παρούσα προσπάθεια!

Με τη βοήθεια της Παναγίας Τριάδας, τις πρεσβείες των Αγίων μας, Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου, καθώς και με τις πατρικές ευλογίες της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελούμε τη Θεία Λειτουργία, αξιωθήκαμε αυτής της σημερινής πνευματικής αναψυχής, η οποία δεν περιγράφεται και ούτε καθορίζεται με ανθρώπινα λόγια. Βιώνεται με σιωπή και προσευχή και απέραντη ευγνωμοσύνη στην πρόνοια του Θεού. Διότι επιφύλαξε σε εμάς εκείνο, που οι πρόγονοί σας αναχώρησαν από τον μάταιο τούτο κόσμου προτού προλάβουν να το ζήσουν. Τους μνημονεύουμε μαζί με όλους τους προαπελθόντες οικείους κληρικούς, διδασκάλους, ευεργέτες, πατέρας και αδελφούς.

Αγαπητοί μου αδελφοί, των αναλογιών τηρουμένων, καλούμαστε ν΄ ακολουθήσουμε κι εμείς σήμερα την πορεία του προσωπικού μαρτυρίου της συνειδήσεως με θάρρος και εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού.

Ας εγκολπωθούμε κι εμείς την πίστη που έδειξε η Χαναναία γυναίκα και τότε οι όποιες δοκιμασίες και δυσκολίες της ζωής, θα βρουν διέξοδο στο μεγαλείο της κοινωνίας, εν Αγίω Πνεύματι, με τον Αναστημένο Ιησού Χριστό.

Ενθυμούμενοι στην προσωπική μας πορεία και την μαρτυρική πορεία του Αγίου μας, Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, όπως τη βιώνουμε μέσα από το Απολυτίκιο του:

“Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post