Τελετή αποφοίτησης τελειοφοίτων της Ιερατικής Σχολής Απόστολος Βαρνάβας
Η Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας διοργάνωσε, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στον προαύλιο χώρο της εισόδου της σχολής, μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα και στην παρουσία αρκετού κόσμου, την καθιερωμένη τελετή λήξεως των μαθημάτων και αποφοιτήσεως των τελειοφοίτων ιεροσπουδαστών, της σχολικής περιόδου 2008 – 2009.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με δέηση επί τη λήξει των μαθημάτων και ακολούθησε η λογοδοσία του Διευθυντού της Σχολής Πρωτοπρεσβυτέρου Αντωνίου Καλογήρου. «Νοιώθουμε χαρά για όσα πράξαμε και ζήσαμε» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «η σχολή συνέχισε επάξια τον ιστορικό της ρόλο» και εξέφρασε ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για το μέλλον της.
Ο π. Αντώνιος μίλησε για το σκοπό και τους στόχους λειτουργίας της Ιερατικής Σχολής, χαρακτηρίζοντας την ως «νευραλγικό τομέα της ζωής και δράσης της Αγιοτάτης Εκκλησίας μας», αλλά και για τις μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν, για την επίτευξη των στόχων της.
Σημαντικό σταθμό της ζωής των αποφοίτων χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, ο τελειόφοιτος ιεροσπουδαστής Γεώργιος Ζαβρός, σημειώνοντας ότι «η Ιερατική Σχολή ήταν ένας μεγάλος σταθμός στη ζωή μας. Ήταν το πνευματικό φυτώριο, στο οποίο καλλιεργηθήκαμε και πήραμε μια στοιχειώδη μόρφωση, για να επιτύχουμε σωστά στο έργο μας».
«Η Ιερατική Σχολή αποδείκτηκε φάρος τηλαυγής για το μαρτυρικό μας λαό, ενισχύοντας το ηθικό του και τονώνοντας το αγωνιστικό του φρόνημα», τόνισε στην ομιλία του, λίγο πριν επιδώσει τα πτυχία στους τελειοφοίτους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄.
Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού αναφέρθηκε στην 60χρονη πορεία και προσφορά της σχολής, σημείωσε ότι «η Εκκλησία θα συνεχίσει και στο μέλλον να περιβάλλει με πολλή στοργή και με βαθιά αγάπη την Ιερατική Σχολή. Και τούτο, γιατί αναγνωρίζει το θεάρεστο έργο και την υψηλή αποστολή της, όπως είναι η επάνδρωση της Εκκλησίας με μορφωμένους και άξιους της αποστολής τους Κληρικούς».
Αναφερόμενος, ακόμη, στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της Εκκλησίας της Κύπρου μίλησε για «την τροχιοδρομούμενη προσπάθεια για δημιουργία Θεολογικής Σχολής στη νήσο μας. Όπως γίνεται αντιληπτό, η ύπαρξη και λειτουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο θα βοηθήσει στην προαγωγή των θεολογικών σπουδών στον τόπο μας, αλλά και θα συμβάλει στην ακόμη περισσότερη ανύψωση του θρησκευτικού, θεολογικού και εκκλησιαστικού επιπέδου του λαού μας.
Καταλήγοντας, απηύθυνε πατρικούς λόγους και παραινέσεις προς τους ιεροσπουδαστές και τους τελειοφοίτους, λέγοντας «δεν σας αποκρύπτουμε ότι η Εκκλησία στηρίζει πολλές ελπίδες σε σας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών μας, καταξιώνοντας έτσι και τη δική σας υψηλή αποστολή».
Χαρακτήρισε, επίσης, το έργο του κληρικού της ημικατεχόμενης για τριανταπέντε τώρα χρόνια νήσου μας, λόγω και του εθνικού μας προβλήματος, «πολύμορφο και πολυσήμαντο».
«Διπλή είναι η αποστολή σας, ως Κληρικών της νήσου μας», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, «από τη μια μεριά να συνεχίσετε και σεις, με τη σειρά σας, να θερμαίνετε στις καρδιές των πιστών μας την πίστη στο Θεό και την αγάπη προς την Εκκλησία και από την άλλη, να ενισχύετε και να στηρίζετε ακμαίο το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας, για εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα από την κατεχόμενη γη μας, την απελευθέρωση και την επανένωση της νήσου μας, την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της ζωής των αγνοουμένων μας».
Η τελετή αποφοίτησης έκλεισε με την απονομή βραβείων, από τον πρόεδρο της Εφορίας της Σχολής Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο.
Η όλη εκδήλωση διανθίστηκε με ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία απέδωσαν οι ιεροσπουδαστές της Ιερατικής σχολής, υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Δημοσθένους.
Λουκάς Α. Παναγιώτου