Μνήμη του Αγίου Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων (18 Μαρτίου)

Μνήμη του Αγίου Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων (18 Μαρτίου)

Σήμερα Καθαρή Δευτέρα. Αρχή της Αγίας Τεσσαρακοστής.

Το Στάδιο των αρετών άνοιξε, ας εισέλθουμε αγαπητοί, με πίστη και θάρρος, με ταπείνωση και αληθεία καλλιεργώντας τις αρετές πορευόμενοι 50 ημερών έως το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου την Άκρα ταπείνωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Ας αξιοποιήσουμε το χρονικό αυτό διάστημα με προσευχή, νηστεία όχι μόνο διατροφική, με ελεημοσύνη, μελέτη της Αγίας Γραφής και συχνή συμμετοχή στις Ακολουθίες και κατεξοχήν στη Θεία Λειτουργία, συμμετοχή στη Μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων. Για να λάβουμε το στεφάνι της τιμής από τον Παμβασιλέα Χριστό την ημέρα της Κρίσεως. Μια μέρα όχι μόνο προοπτική του μέλλοντος αιώνος, αλλά εδώ και τώρα καθημερινά.

Σήμερα, 18 Μαρτίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, ο οποίος καταγόταν από την Παλαιστίνη και έζησε στα Ιεροσόλυμα τον 4ο αιώνα. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και ακολούθως αναδείχθηκε Επίσκοπος Ιεροσολύμων σε διαδοχή του Μαξίμου του Γ’.

Ο Άγιος, από τους πρώτους μήνες της αρχιερατείας του, αναδείχθηκε με τις περίφημες Κατηχήσεις του, υπερασπιστής των Αποφάσεων και των Όρων Πίστεως της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία συγκροτήθηκε το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Εξορίσθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και έγινε δεκτός υπό του εκεί Επισκόπου Σιλβανού. Επέστρεψε στην έδρα του, όπως και οι λοιποί εξόριστοι Επίσκοποι, το έτος 361 μ.Χ., επί αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος, θέλοντας να έχει κοντά του όλους τους εχθρούς του αυτοκράτορα Κωνστάντιου, ανακάλεσε τους εξόριστους Αρχιερείς. Ο Άγιος Κύριλλος αισθανόταν την ανάγκη να επιδοθεί στη διαποίμανση του ποιμνίου του, εξαγοραζόμενος τον καιρόν, δηλ. μη επηρεαζόμενος  από τις πολιτικοκοινωνικές εναλλαγές, αφού όλα είναι ευμετάβλητα στον παρόντα βίο.

Μετά το θάνατο του Ιουλιανού του Παραβάτου, στις 26 Ιουλίου 363 μ.Χ., εξορίσθηκε και πάλι από τον αυτοκράτορα Ουάλη (364 – 378 μ.Χ.) για ένδεκα χρόνια και επανήλθε στα Ιεροσόλυμα μετά το θάνατο του αυτοκράτορα. Ο Άγιος Κύριλλος κοιμήθηκε εν ειρήνη το έτος 387 μ.Χ.

Το κύριο συγγραφικό έργο του Αγίου Κυρίλλου είναι οι 23 Κατηχήσεις, οι οποίες εκφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Διακαινησίμου εβδομάδας του έτους 348 μ.Χ. στο Ναό, τη Βασιλική της Αναστάσεως. Σκοπός των Κατηχήσεων ήταν από τη μιά η εισαγωγή των Κατηχουμένων στις θεμελιώδεις πτυχές της διδασκαλίας της χριστιανικής πίστεως και του ηθικού βίου των Χριστιανών, κι από την άλλη η φανέρωση των Μυστηρίων της Εκκλησίας στους νεοβαπτισθέντες. Η αξία των Κατηχήσεων του Αγίου Κυρίλλου είναι ανυπολόγιστη. Κανένα άλλο έργο δεν φανερώνει με τόση παραστατικότητα όλο σχεδόν το τελετουργικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όσο οι Κατηχήσεις του Αγίου Κυρίλλου, που αποτελούν έκτυπη αναπαράσταση αυτής της ίδιας της Αποστολικής Τελετουργικής Παραδόσεως.

Καλό πνευματικό Στάδιο!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post