Υπόδειγμα Χριστιανικής συζυγίας: Ο Άγιος Ανδριανός και η Αγία Ναταλία (Εορτάζουν στις 26 Αυγούστου)

Υπόδειγμα Χριστιανικής συζυγίας: Ο Άγιος Ανδριανός και η Αγία Ναταλία (Εορτάζουν στις 26 Αυγούστου)

Ο Άγιος Ανδριανός, ο οποίος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, ήταν παντρεμένος με την Ναταλία. Μία μέρα, λοιπόν, είδε 23 Χριστιανούς, να είναι έτοιμοι να μαρτυρήσουν για την πίστη τους στον Ιησού Χριστό. Ο Ανδριανός εντυπωσιάστηκε από αυτά πού άκουσε και δήλωσε αμέσως στους ειδωλολάτρες ότι είναι κι\’ αυτός Χριστιανός, ομολογώντας την πίστη του στο ιερό Ευαγγέλιο. Αμέσως, μετά την δημόσια ομολογία πίστεως,  τον έπιασαν και τον έκλεισαν στην φυλακή. Εκεί τον επισκέφθηκε η σύζυγός του Ναταλία για να του συμπαρασταθεί και να του πει να μην λυγίσει στις απειλές και τα βασανιστήρια που του υπέβαλαν οι ειδωλολάτρες.

Στην συνέχεια, ο Ανδρόνικος, αφού υπέμεινε πολλά και φρικτά μαρτύρια μέχρι και αποκοπή των χεριών και των ποδιών, παρέδωσε το πνεύμα του στο Κύριο.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι όταν οι ειδωλολάτρες επιχείρησαν να του κάψουν το σώμα, έτσι ώστε να εξαφανίσουν την σωματική του ύπαρξη (σκοπός τους μεταξύ άλλων ήταν η προσβολή των Χριστιανών, οι οποίοι πιστεύουν στην ανάσταση των νεκρών), ξέσπασε μία δυνατή νεροποντή η οποία έσβησε τη φωτιά. Το σώμα του ενταφιάστηκε από την γυναίκα του, την Ναταλία, η οποία μετά από λίγο καιρό θάφτηκε δίπλα του από τους Χριστιανούς, αφού προηγουμένως μαρτύρησε και αυτή για την σταθερότητα της πίστεως της στον αναστημένο Ιησού Χριστό.

Το ζεύγος των Αγίων Ανδρονίκου και Ναταλίας παραμένει στην Εκκλησιαστική ιστορία και τη ζωντανή εμπειρία και βίωμα της Εκκλησίας τεκμήριο αγιότητας, αγωνιστικότητας και αγαπητικής αλληλοσυμπλήρωσης ανθρώπων που ενώθηκαν για πάντα με το Μυστήριο του Γάμου και η ευλογία του Θεού, με τη θέληση και τη συνείδηση των συζύγων, τους στερεώνει στη ψυχοσωματική ένωση και τελείωση.

Οι νέοι κάθε εποχής ζητούν παραδείγματα αγωνιστών και συναγωνιστών στο στίβο της συζυγικής πορείας προς την εν Χριστώ τελείωση. Το κλειδί της συζυγικής ευτυχίας και προόδου παραμένουν η αγάπη και η ταπείνωση, ο σεβασμός και αλληλοσεβασμός με προοπτική την αγιότητα βίου και τη βασιλεία των ουρανών.

Απολυτίκιο των Αγίων. \’Ηχος γ΄. Θείας πίστεως.

Αναφαίρετον όλβον ηγήσω, την σωτήριον, πίστιν τρισμάκαρ, καταλιπών την πατρώαν ασέβειαν και τω Δεσπότη κατ\’ ίχνος επόμενος, κατεπλουτίσθης ενθέοις χαρίσμασιν Αδριανέ ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, ομού συν Ναταλία τη θεόφρονι.

Από το Γραφείον Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Επιμέλεια: Επ. Μ. Γρ.)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post