Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την συνεχιζόμεη καταστροφή των ιερών ναών στα κατεχόμενα

Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την συνεχιζόμεη καταστροφή των ιερών ναών στα κατεχόμενα

Το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου, την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010, πραγματοποίησε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Μετόχι της Μονής, Άγιο Προκόπιο, στη Λευκωσία, για θέματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη καταστροφή των χριστιανικών ναών στα κατεχόμενα. Ακολουθεί το δελτίο τύπου.

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Το Μουσείον της Ιεράς Μονής Κύκκου στα πλαίσια του Προγράμματος Καταγραφής των θρησκευτικών μνημείων στα Κατεχόμενα συνεχίζει να καταγράφει και να αναδεικνύει για την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμοδίων εντός και εκτός Κύπρου το συνεχιζόμενο θέμα της βεβήλωσης, λεηλασίας και καταστροφής των ιερών ναών στο τουρκοκρατούμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθώς και το θέμα της απαγόρευσης της ελευθερίας θρησκευτικής έκφρασης από το κατοχικό καθεστώς.

1. Συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό η βεβήλωση των χριστιανικών ναών της Αμμοχώστου. Μετά την περίπτωση του ρωμαιοκαθολικού, γοτθικού ναού του Αγ. Φραγκίσκου, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε μπυραρία-πιτσαρία μετατράπηκε και ο δίδυμος Ναός των Ιωαννιτών ιπποτών σε νυκτερινό μπαρ, όπου φωτορρυθμικά αναβοσβήνουν στις μεσαιωνικές τοιχογραφίες του και στο ιερό Βήμα του παίζει μουσική ροκ συγκρότημα.

2.   Πυκνώνονται οι περιπτώσεις λαθρανασκαφών εντός των ιερών ναών. Πρόσφατα παραδείγματα ο ναός της Παναγίας Τραπέζης στην Αχερίτου. Το δάπεδο του ναού, στο οποίο προφανώς υπήρχαν μεσαιωνικές ταφές βρέθηκε κατά τόπους ανεσκαμμένο και στα διανοιχθέντα ορύγματα εντοπίσθηκαν θραύσματα από μεσαιωνικά αγγεία. Παρομοίως στον πολύπαθο ναό του Οσίου Ευφημιανού στη Λύση αρχαιοκάπηλοι κατεδάφισαν μερικώς το βόρειο τοίχο και ανέσκαψαν το δάπεδο. Ως εκ τούτου κατεστράφησαν τα τελευταία τοιχογραφικά σπαράγματα που είχαν απομείνει στο ναό, μετά την απόγύμνωσή του από τις τοιχογραφίες του τρούλλου και του τεταρτοσφαιρίου της αψίδας, που διενήργησε ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϋντίν Ντικμέν.

3. Το Μουσείο της Ι. Μ. Κύκκου καταγγέλει την περίπτωση της Παναγίας του Τράχωνα στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο περικαλλής ναός είχε μετατραπεί μετά τη λεηλασία του και χρησιμοποιείται έως σήμερα ως χοροδιδασκαλείο του κατεχόμενου Δήμου Λευκωσίας. Πρίν από μικρό χρονικό διάστημα, με πρόφαση έργα οδοποιΐας στην περιοχή καταπατήθηκε ολόκληρος ο περιβάλλων χώρος και το προαύλιό του. Οι εκσκαφές μπροστά ακριβώς από τη δυτική είσοδο του ναού προκάλεσαν τριγμούς στη στατική κατάσταση του μνημείου, με αποτέλεσμα ο Τούρκος εργολάβος να προχωρήσει σε άμεσα έργα υποστήριξης του μνημείου με τοιχίο για να μην καταρρεύσει. Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα όποια προγράμματα οδοποιΐας στα κατεχόμενα, τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποβάλλονται εκ των προτέρων και στην Κυπριακή Δημοκρατία για να εκφράσει τυχόν ενστάσεις, ενώ επιβάλλεται ρητώς η προστασία των δικαιωμάτων κατοχής και ιδιοκτησίας φυσικών και νομικών προσώπων. Ας σημειωθεί πως η περιουσία των θρησκευτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αναπαλλοτρίωτη. Το κατοχικό καθεστώς με την ανοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλυπτόμενο πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην καταπάτηση της εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας και στην πρόκληση ζημιών στο μνημείο, οι οποίες ενδεχομένως στο μέλλον να το καταστήσουν κατεδαφιστέο.

4. Το Μουσείο της Ι. Μ. Κύκκου καταδικάζει το απαράδεκτο περιστατικό προσβολής της μνήμης των κεκοιμημένων, που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει χώρα στο κοιμητήριο της Κερύνειας. Μεγάλος αριθμός τάφων Κερυνιωτών ανασκάφηκε  με μηχανικά μέσα και οι σπασμένοι τάφοι και σταυροί πετάχθηκαν στην περιφέρεια του κοιμητηρίου. Στο χώρο που κενώθηκε θάπτονται πλέον Βρετανοί κάτοικοι της Κερύνειας, οι οποίοι προφανώς ανήκουν στην Αγγλικανική κοινότητα της περιοχής, που εδρεύει στο ναό του Αποστόλου Ανδρέου στην Κερύνεια και δεν χωρούν πλέον στο παρακείμενο βρετανικό κοιμητήριο. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνον μία απαράδεκτη προσβολή της μνήμης των κεκοιμημένων, αλλά και μία ανεπίτρεπτη ενέργεια της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Κύπρο, η οποία στις ελεύθερες περιοχές απολαμβάνει πλήρους ελευθερίας και παροχών από την Εκκλησία της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία.

5. Το Μουσείον της Ιεράς Μονής Κύκκου αναδεικνύει για άλλη μία φορά το έκδηλο ενδιαφέρον του για την απαγόρευσης της ελευθερίας θρησκευτικής έκφρασης από το κατοχικό καθεστώς. Ο αριθμός των μουσουλμάνων Αλεβιτών της Κύπρου ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες πλέον. Ως γνωστόν οι μουσουλμάνοι Αλεβίτες δεν γίνονται αποδεκτοί ως θρησκευτική μειονότητα από την Τουρκία και δεν τους επιτρέπεται η ανέγερση ευκτήριων οίκων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να συγκεντρώνονται μυστικά για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Επισημαίνεται πως έως το 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία παρείχε στους Αλεβίτες της Κύπρου ευκτήριο Οίκο στην περιοχή της Τύμβου σεβόμενη πλήρως την ελευθερία έκφρασής τους. Από τον ευκτήριο αυτό Οίκο τους εκδιώχθηκαν και διετάχθη το κλείσιμό του μετά την Τουρκική εισβολή.

Οι ενέργειες του Μουσείου της Ι. Μ. Κύκκου για τη διεθνοποίηση του θέματος της καταστροφής της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης και απήχησης. Πρόσφατα παρουσιάσθηκαν τόσο στη Γαλλική Τηλεόραση, όσο και στο Αμερικανικό περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας The Weekly Standard εκτεταμένες ανταποκρίσεις και αφιερώματα στο θέμα. Στα πλαίσια αυτά το Μουσείο προχώρησε στη μετάφραση του βιβλίου του Χαράλαμπου Γ. Χοτζάκογλου, Τα θρησκευτικά μνημεία στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο, όψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής, Λευκωσία 2009 και στη γαλλική γλώσσα, η έκδοση του οποίου προγραμματίζεται μετά το Πάσχα.

Μουσείο Ιεράς Μονής Κύκκου

Λευκωσία, 22 Μαρτίου 2010

Print Friendly, PDF & Email

Share this post