Συνάντηση Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη με απόφοιτους της Θεολογικής Σχολής Χάλκης

Συνάντηση Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη με απόφοιτους της Θεολογικής Σχολής Χάλκης

Έντονες αναμνήσεις των φοιτητικών χρόνων αναβίωσαν για τρεις Κυπρίους, οι οποίοι σπούδασαν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όταν προχθές το απόγευμα έγιναν με μεγάλη εγκαρδιότητα δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Οι τρεις απόφοιτοι είναι ο ηγούμενος της Μονής Χρυσορογιατίσσης Διονύσιος και οι Θεολόγοι Ανδρέας Μιτσίδης και Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους. Και οι τρεις είχαν πάρει το πτυχίο τους από τα χέρια του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Ο πρώτος το 1965, ο δεύτερος το 1955, οπότε και νυμφεύθηκε την Κωνσταντινουπολίτισσα Μάρθα Βασιλειάδη και ο τρίτος το 1957.

Στη συνάντηση Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Κύπριοι απόφοιτοι της Χάλκης αναπόλησαν με νοσταλγία τις όμορφες μέρες της ζωής τους στη Σχολή, μίλησαν για τους μακαριστούς σχολάρχες και καθηγητές τους και για τους άλλους συμφοιτητές τους.

«Όπως γνωρίζετε πηγαίνω τακτικά στη Σχολή, θυμάμαι τα παλιά καλά χρόνια και μελαγχολώ για την κατάσταση που επικρατεί από το 1971», είπε ο κ. Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος από το 1991 έθεσε ως πρώτο μέλημα της πατριαρχείας του την επαναλειτουργία της Σχολής, πρόσθεσε: «Προσεύχομαι καθημερινά και ευελπιστώ σύντομα να καρποφορήσουν οι προσπάθειες και ο αγώνας μας για την επαναλειτουργία της Σχολής».

Καταλήγοντας την αναφορά του στη Σχολή τόνισε: «Η λύση του προβλήματος της Χάλκης φαίνεται να εγγίζει. Μετά τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης προς τους Αρμενίους και τους Κούρδους έρχεται και η δική μας σειρά. Ελπίζω αυτή τη φορά οι ελπίδες μας να μη διαψευστούν».

Επίσης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευχή να αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και να επικρατήσει ειρήνη σε όλη την περιοχή.

Αριστείδης Βικέτος, Κωνσταντινούπολη

Συνάντηση Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη με απόφοιτους της Θεολογικής Σχολής Χάλκης 2

Print Friendly, PDF & Email

Share this post