Μνήμη του αγίου Συνεσίου, Επισκόπου Καρπασίας (26 Μαΐου)

Μνήμη του αγίου Συνεσίου, Επισκόπου Καρπασίας (26 Μαΐου)

Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του αγίου Συνεσίου, Επισκόπου Καρπασίας.

Ο Άγιος Συνέσιος γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο, ασκήτεψε σε σπηλιά κοντά στο χωριό του και τελικά ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο Καρπασίας, τον οποίο και κόσμησε με τις αρετές του. Επίσης, αγωνίστηκε εναντίον των αιρέσεων με πνευματικό ζήλο και χριστιανική σύνεση.

Η ποιμαντική του δράση διακρινόταν από την αυθεντικότητα και πραότητα στους λόγους και τους τρόπους. Ήταν σοφός και πειστικός θεολογικά στα επιχειρήματα. Αξιώθηκε να επιτελεί θαύματα για την παρηγορία των ανθρώπων, ακόμη κι όταν βρισκόταν εν ζωή.

Ο Άγιος Συνέσιος παραμένει παράδειγμα για τον κάθε σύγχρονο Ιεράρχη της Εκκλησίας που αγαπά τον Μέγα Αρχιερέα Χριστό και παραμένει αφοσιωμένος στην πνευματική επιμέλεια και ωρίμαση του πιστού λαού. Η ιερή αυτή αυθεντική αποστολή τον κρατά σταθερά αποστασιοποιημένο από σκέψεις και πράξεις δημαγωγίας εφησυχασμού, ραθυμίας και ποικίλης εργαλιοποίησης  προσώπων, συνειδήσεων  και εκκλησιαστικών πραγμάτων.

Με τις πρεσβείες τού Αγίου Συνεσίου, προς τον Αναληφθέντα Κύριο,  ας αξιωθούμε σύντομα της ελευθερίας και της Καρπασίας και όλης της σκλαβωμένης πατρίδας μας Κύπρου που για 49 χρόνια καταπατείται από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post