Μνήμη του Αποστόλου Τίτου (25 Αυγούστου)

Μνήμη του Αποστόλου Τίτου (25 Αυγούστου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Τίτου, μαθητή και συνεργάτη του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Κρήτης, γύρω στο 62 με 63 μ.Χ.

Σε αυτόν απηύθυνε ο Απόστολος των εθνών Παύλος τη φερώνυμη Ποιμαντική Επιστολή και τού ανέθεσε την οργάνωση της Εκκλησίας της Κρήτης. Η Επιστολή αυτή περιέχει σημαντικές πληροφορίες για τον Απόστολο Τίτο, όπως το ότι είχε σημαντικούς συνεργάτες στη μεγαλόνησο για τη διάδοση του Ευαγγελίου, ανάμεσα τους τον Απολλώ και το νομικό Ζηνά. Αναφορές στον Απόστολο Τίτο συναντάμε και στη Β΄ Επιστολή προς Τιμόθεον, όπου αναφέρεται ότι βρέθηκε στη Δαλματία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο λόγος.

Η μόρφωση του Αποστόλου Τίτου ήταν λαμπρή και η σταδιοδρομία του ευτύχησε να ξεκινήσει από την Ιερουσαλήμ, όπου ήταν αυτόπτης μάρτυρας των Παθών και της Ανάστασης του Ιησού. Ακολουθώντας τον Απόστολο Παύλο, βρέθηκε στην Κρήτη, τέθηκε επικεφαλής της Εκκλησίας του νησιού και ίδρυσε εννέα επισκοπές.

Κοιμήθηκε σε ηλικία 94 ετών γύρω στο έτος 105 μ.Χ., στην Κρήτη. Η τίμια κεφαλή του βρέθηκε στο Ηράκλειο όπου έμεινε ως το Σεπτέμβριο του 1669, οπότε με την πτώση της πόλης στους Τούρκους μεταφέρθηκε στη Βενετία μαζί με όλα τα ιερά κειμήλια της πόλης.

Η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Τίτου επέστρεψε με μεγαλοπρεπή τελετή στις 15 Μαΐου 1966,  επί Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου, από τη Βενετία στο Ηράκλειο, έδρα  της ημιαυτόνομης Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία υπάγεται στην πρωτόθρονη Εκκλησία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Κρήτες αδελφοί, όπως και οι Κύπριοι είναι άνθρωποι με φιλοπατρία και διακρινόμενοι για την μεγάλη ευλάβεια και διαρκή ενδιαφέρον για τη διατήρηση της Ιερής Παρακαταθήκης της Ορθοδόξου Παραδόσεως.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post