Μνήμη του οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη Κρίσει (17 Οκτωβρίου)

Μνήμη του οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη Κρίσει (17 Οκτωβρίου)

Σήμερα τελείται από την Εκκλησία η ανάμνηση της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Λαζάρου του τετραημέρου, η μεταφορά του από την επισκοπή Κιτίου στην Πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Λέοντος του Σοφού.

Επίσης, τιμάται η μνήμη του προφήτη Ωσηέ, των Αγίων Αναργύρων Λεοντίου, Ανθίμου, Ευπρεπίου, Κοσμά και Δαμιανού, που ήσαν αδελφοί κατά σάρκα και κατάγονταν από την Αραβία, και τέλος του Οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη Κρίσει, ο οποίος καταγόταν από την Κρήτη και έζησε κατά τον 8ο αιώνα.

Ο Όσιος Ανδρέας διδάχθηκε την ευσέβεια από τους ενάρετους γονείς του και ενωρίς αφιερώθηκε στο έργο της διδαχής του Ευαγγελίου. Κατά τους χρόνους της εικονομαχίας, υπέρ της οποίας πρωτοστατούσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Κοπρώνυμος, ο Άγιος εμφανίστηκε με παρρησία στο παλάτι και με θάρρος έλεγξε το βασιλιά για την ασέβειά του. Αυτό προκάλεσε τη μήνι του τελευταίου, ο οποίος και διέταξε να υποβληθεί ο Άγιος σε φρικτά βασανιστήρια μέχρι θανάτου. Ευσεβείς Χριστιανοί κήδευσαν το σκήνωμα του Αγίου σε ιερό τόπο, ο οποίος ονομαζόταν «Κρίσις». Από τον τόπο αυτό έλαβε ο οσιομάρτυρας Ανδρέας το προσωνύμιο «εν Κρίσει».

Αγαπητοί, ας δοξάσουμε τον Θεό για όλες τις ευεργεσίες Του προς εμάς με τις πρεσβείες των σήμερα τιμωμένων Αγίων. Ας υποκλιθούμε ευλαβικά στον τάφο του φίλου του Χριστού Αγίου Λαζάρου, επισκόπου Κιτίου, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το Ιερό Βήμα του ομώνυμου αυτοκρατορικού Ναού του στη Λάρνακα, ο οποίος αναδείχθηκε σε Πανορθόδοξο Προσκύνημα, και να τον παρακαλέσουμε για την πατρίδα μας και τους νέους, για να διατηρούν υγιείς αντιστάσεις παρά τις δυσκολίες και τις τυχόν καθημερινές απογοητεύσεις της μεταμοντέρνας εποχής μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post