Μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων (7 Δεκεμβρίου)

Μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων (7 Δεκεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων και του Μάρτυρος Αθηνοδώρου.

Ο Αμβρόσιος υπήρξε διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης και μέλος της Συγκλήτου. Γεννήθηκε το 340 μ.Χ. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και νομικά. Τη θεολογία τη σπούδασε πλησίον του Μεγάλου Αθανασίου, ο οποίος βρέθηκε εξόριστος στα Τρέβιρα της Γαλλίας, ένεκα του σταθερού ορθόδοξου φρονήματός του. Στα Μεδιόλανα (το σημερινό Μιλάνο) ο Αμβρόσιος διέπρεψε ως δικαστής.

Όταν γνώρισε το Ευαγγέλιο και βαφτίστηκε, η πνευματικότητα και ο πόθος του να υπηρετήσει με φιλοτιμία το Θεό και τους ανθρώπους συνέβαλαν να ενταχθεί στον ιερό κλήρο. Έφθασε στο κορυφαίο διακόνημα της διαποίμανσης των πιστών της επισκοπής των Μεδιολάνων.

Ο Ιεράρχης Αμβρόσιος ποίμανε άριστα τους Χριστιανούς και αγωνίστηκε σθεναρά κατά των αιρέσεων του Αρείου, του Σαβελλίου και του Ευνομίου. Τόσο ισχυρή ήταν η προσωπικότητά του, ώστε, όταν ο βασιλιάς Θεοδόσιος θέλησε να μπει στο ναό των Μεδιολάνων, ύστερα από τους φόνους που διαπράχθηκαν με την ευθύνη του στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης, ο Αμβρόσιος είχε την παρρησία να μην του επιτρέψει την είσοδο, παρά μόνο όταν δημόσια μετάνιωσε ειλικρινά και έμπρακτα.

Με το έργο του και την προσωπικότητά του, ο Άγιος Αμβρόσιος διδάσκει διαχρονικά ότι το επισκοπικό αξίωμα είναι διακονία και επιμέλεια των ανθρώπων, για τη σωτηρία και την ένωσή τους με τον Ιησού Χριστό και τη διαφύλαξη της αληθινής Πίστεως. Ο επίσκοπος οφείλει με σοφία, αγάπη και διάκριση να δείχνει το δρόμο της εντιμότητας, αντιστρατεύομενος κάθε τι το κίβδηλο. 

Κοιμήθηκε ειρηνικά το έτος 397 μ.Χ., σε ηλικία 57 χρονών.

Σήμερα γιορτάζουν οι ομώνυμες κοινότητες του Αγίου Αμβροσίου στη Λεμεσό και στην τουρκοκρατούμενη Κερύνεια στις βόρειες πλαγιές του Πενταδακτύλου, απ’ όπου ο προσκυνητής αγναντεύει τη θάλασσα έως τα παράλια της Μικράς Ασίας. Να σημειωθεί ότι στην ίδια κοινότητα, τιμάται την 1η Σεπτεμβρίου και η μνήμη του Οσίου Αμβροσίου, ο οποίος υπήρξε σύγχρονος του Αγίου Δημητριανού Χύτρων Κυθρέας.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post