Hμέρα προσευχής για τη Μέση Ανατολή στο Μπάρι της Ιταλίας

Hμέρα προσευχής για τη Μέση Ανατολή στο Μπάρι της Ιταλίας

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους Θρησκευτικούς Ηγέτες. Με τη σκέψη στους  συνανθρώπους μας  που ζουν στην εν λόγω περιοχή,  οι Αρχηγοί και Αντιπρόσωποι  των Εκκλησιών της Ανατολής συναντήθηκαν στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018,  για να  συμμετάσχουν από κοινού στη ημέρα προσευχής για τη Μέση Ανατολή.

Η Εκκλησία Κύπρου ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής και κομμάτι του Γεωγραφικού χώρου της Μέσης Ανατολής ήταν παρούσα με τους Εκπροσώπους Αυτής, ήτοι τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο, τον Πρωτοπρεσβύτερος Ηρακλείδιο Ξίουρο και τον κ. Μιχάλη Σπύρου. Στο Μπάρι για το σκοπό αυτό  μετείχαν ο ίδιος ο Ποντίφικας ο  Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.  Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.  Θεόδωρος Β, εκπρόσωποι των κατά τόπων Ορθοδόξων Εκκλησιών,  ο Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας κ.  Θεόδωρος ‘Β’, ο Πατριάρχης της Συροϊακωβιτικής Εκκλησίας κ. Ιγνάτιος Εφραίμ Β, ο Καθολικός Κιλκίας Αράμ Α’ της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, ο Καθολικός Πατριάρχης της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής κ. Γεώργιος Β’.

Το πρωί του Σαββάτου ο Πάπας Ρώμης υποδέχθηκε τους Αρχηγούς και τα  μέλη των αντιπροσωπειών στην είσοδο της βασιλικής του Αγίου Νικολάου,  όπου όλοι οι συμμετέχοντες μετέβησαν στην κρύπτη της Βασιλικής που βρίσκονται   τα τίμια λείψανα του Αγίου Νικολάου.  Στη συνέχεια έλαβε χώρα  η προσευχή υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, η οποία διεξήχθη πάνω κατασκευασμένη εξέδρα στην προκυμαία του Μπάρι, με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών. 

Στο πέρας της Προσευχής οι συμμετέχοντες παρακάθισαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μέσα στη βασιλική του Αγίου Νικολάου.  Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας  κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ανέγνωσε εισήγηση εκ μέρους της Εκκλησίας Κύπρου.

Η ημέρα  έκλεισε στην πλατεία της βασιλικής Αγίου Νικολάου, όπου ο Πάπας ανέγνωσε την έκκληση για  ειρήνη στη γη της Μέσης Ανατολής.

***************************************

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

Σας μεταφέρω τους εν Χριστώ αδελφικούς χαιρετισμούς του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου ως και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου της Αγιωτάτης Αποστολικής Εκκλησίας Κύπρου καθώς και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Όλοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ευαισθητοποίηση για το ζήτημα της καταστάσεως των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, αλλά θα έλεγα και σε όλη την οικουμένη.

Το θέμα το οποίο έχει επιλεγεί για να αναπεμφθούν ικεσίες προς τον Κύριο για την ειρήνη στο χώρο της Μέσης Ανατολής άπτεται άμεσα και της ίδιας της Κύπρου και του λαού της. Όπως γνωρίζετε, η Κύπρος από το 1974 δέχθηκε την εισβολή και κατοχή από τουρκικά στρατεύματα και η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 1/3 του πληθυσμού έχει ξεριζωθεί και είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Όλες ανεξαιρέτως οι εκκλησίες και τα ιερά προσκυνήματα των κατεχομένων εδαφών έχουν βεβηλωθεί, έχουν καταστραφεί, έχουν δηωθεί και οσάκις επιθυμούμε να τελέσουμε ιερές ακολουθίες στις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλές δυσκολίες που παρεμβάλλονται από τις κατοχικές αρχές ή και από εξτρεμιστικά στοιχεία. Η δική μου μητροπολιτική περιφέρεια είναι κατά τα δύο τρίτα κατεχόμενη. Ο Κυπριακός λαός εύχεται και επιθυμεί σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Νήσου. Ένεκα της καταστάσεως αυτής στην Κύπρο, ο φανατισμός στην Τουρκία στράφηκε εναντίον των Ελλήνων Ορθοδόξων στην Τουρκία και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα την αριθμητική συρρίκνωσή του.

Βεβαίως η κατάσταση αυτή στην Κύπρο δεν έχει τις ρίζες της σε θρησκευτικούς λόγους, δηλαδή δεν αποτελεί σύγκρουση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Μάλιστα την τελευταία δεκαετία υπάρχει συχνή επαφή μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών, του Μακαριωτάτου και ιεραρχών της Εκκλησίας Κύπρου, των ηγετών των άλλων χριστιανικών κοινοτήτων της Κύπρου και της θρησκευτικής ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων.

Εντούτοις η επικρατούσα κατάσταση, όχι μόνο στο χώρο της Μέσης Ανατολής αλλά παγκοσμίως, ένεκα της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού επηρεάζει έντονα την περιοχή μας. Επειδή η Κύπρος γεωγραφικά βρίσκεται εγγύτατα, τόσο προς τη Μέση Ανατολή, όντας η ίδια Ευρωπαϊκή χώρα, όσο και με την Τουρκία, οι ανησυχίες μας αυξάνονται και  απευχόμαστε μία ανάφλεξη και σύρραξη στην περιοχή που θα είναι καταστροφική για όλους. Εξάλλου, η Τουρκία δεν παύει να εκτοξεύει συνεχείς απειλές κατά της Κύπρου και να ενεργεί κατά παράβαση κάθε Διεθνούς Δίκαιου παρεμβαίνοντας ακόμα και στρατιωτικά στις προσπάθειες της Κύπρου για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου  ενεργειακού της πλούτου. Γίνεται κατανοητό ότι το δράμα του Χριστιανικού λαού της Κύπρου δεν είναι διαφορετικό από το δράμα όλων των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, αλλά θα έλεγα και όλων των ανθρώπων καλής θελήσεως άλλων θρησκειών οι οποίοι επιθυμούν και επιδιώκουν την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ όλων.

Η Εκκλησία Κύπρου, είτε διά του Προκαθημένου της είτε με αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, είναι αρρωγός σε πλείστες των περιπτώσεων προς τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι, Αρχιερείς ή και εκπρόσωποι άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών επισκέπτονται την Κύπρο για συντονισμό των ενεργειών τους.

Στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται στο Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, εγείρεται συνεχώς το ζήτημα της υπάρξεως και της επιβιώσεως των χριστιανών στην κοιτίδα του Χριστιανισμού.  Δεν μπορώ να πω ότι οι μακροχρόνιες αυτές συζητήσεις είχαν άχρι του νυν οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα γιατί, κατά την άποψή μας, απουσιάζει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν ούτως ώστε να σταματήσει η εκροή των χριστιανών από την όλη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχε προτείνει συχνή συνάντηση των Προκαθημένων όλων των Εκκλησιών της περιοχής για ανάληψη παραγωγικών πρωτοβουλιών. Επιπρόσθετα, θα ενισχύσει την προσπάθεια αυτή η σύσταση μόνιμης επιτροπής, η οποία να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης και να προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες είτε ενώπιον των εθνικών κυβερνήσεων, είτε ενώπιον των διεθνών οργανισμών για να καταστεί κατανοητό ότι η χριστιανική παρουσία στο  χώρο της Μέσης Ανατολής είναι ζωτικής σημασίας, το ίδιο, θα έλεγα, όπως ζωτικής σημασίας είναι όπως στην Ιταλία να κατοικούν Ιταλοί.

Οι ιεροί τόποι και τα ιερά προσκυνήματα είτε είναι στην Ιερουσαλήμ, είτε είναι στην Ιορδανία, είτε είναι στη Συρία, είτε στην Τουρκία είτε στην Κύπρο ναι μεν αποτελούν απτή μαρτυρία της χριστιανικής παρουσίας αλλά η παρουσία των Χριστιανών είναι που καθιστά ζωντανούς τους χώρους λατρείας και μαρτυρίας της ειρήνης και της αγάπης μεταξύ των λαών, όπως το Ευαγγέλιο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού διακηρύσσει. Πρέπει να καταστεί συνείδηση σε όλους, ότι σήμερα, οι συμπεριφορές του παρελθόντος με την εκδίωξη και εξόντωση του άλλου που δεν είναι το ίδιο όπως εμείς, δεν μπορεί να αποτελεί πρακτική της συμπεριφοράς μας. Η ειρηνική συνύπαρξη, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλεγγύη είναι οι αρχές που πρέπει να πρυτανεύσουν στις σύγχρονες κοινωνίες.

20180707_091047

Print Friendly, PDF & Email

Share this post