Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας (24 Μαρτίου 2019)

Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας (24 Μαρτίου 2019)

Την Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019, Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Θεοτόκου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Τραχωνίου Κυθρέας, πραγματοποίησαν προσκύνημα – εκκλησιασμό στον ιερό Ναό της Παναγίας Θεοτόκου, στην κοινότητα Τραχωνίου Κυθρέας. Από τότε που ο ναός αναστηλώθηκε, αυτός ήταν ο ενδέκατος εκκλησιασμός των πιστών.

Με την πρέπουσα ιερότητα, σεμνότητα καθώς και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός, ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και η ανάγνωση των Β΄ Χαιρετισμών, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος είναι ο πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχόμενων και υπεύθυνος για την ανασύσταση και διατήρηση ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής περιφερείας (Διαμερίσματος Μεσαορίας), με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος ανέφερε ότι με τις ευχές του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου του Νέου Χωριού Κυθρέας και όλων των Αγίων της Κυθρέας και εξαιρέτως των πέντε Ιεραρχών της, Δημητριανού, Πάππου, Αθανασίου, Σπυρίδωνος και Φωτεινού, αξιωθήκαμε για ακόμα μια φορά να τελέσουμε τη θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό της Θεοτόκου και να εκφράσουμε την ομολογία πίστεως όπως μας έμαθαν οι πρόγονοι της πατρίδας μας.

Στη συνεχεία, ο Επίσκοπος Μεσαορίας υπογράμμισε την αξία της επικοινωνίας μας με τον Ιησού Χριστό διά της προσευχής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η προσευχή είναι σπουδαία ευεργεσία και τροφή για την αθάνατη ψυχή μας. Είναι ιδιαίτερη ευλογία για το χριστιανό να προσεύχεται για όλους τους προαπελθόντες, για όλους τους ανθρώπους απανταχού της γης και κατεξοχήν για τους δικούς μας ανθρώπους, ζώντες και κεκοιμημένους, έτσι ώστε να παρακαλέσουμε το Θεό για τη σωτηρία της ψυχής τους.  Αυτή η πλατιά προσευχή είναι ένα προνόμιο για τον Ορθόδοξο Χριστιανό όχι μόνο κατά το χρονικό διάστημα της Αγίας Τεσσαρακοστής, αλλά καθόλη τη διάρκεια του έτους και της ζωής μας.

Τέλος, ο Μεσαορίας Γρηγόριος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του Εκκλησιασμού, ιδιαίτερα το Κοινοτικό Συμβούλιο και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Θεοτόκου Τραχωνίου Κυθρέας, και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να προσέρχονται τους ναούς μας και έτσι να θυμούνται και να διδάσκονται με τον τρόπο αυτό. Επιπλέον, να μαθαίνουν να ασκούνται πνευματικά από τις όποιες σημερινές κι αυριανές καταστάσεις του κόσμου τούτου και της ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων κατοίκων της κατεχόμενης κοινότητας Τραχωνίου Κυθρέας και υπέρ της ταχείας επανόδου πάντων των εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες. Προ της απολύσεως, τελέστηκαν μνημόσυνα όλων των κληρικών, ιεροψαλτών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της κοινότητας .

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πέριξ του Ιερού Ναού.

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post