Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety: Παρουσιάσεις, διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια
Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety, το οποίο λειτουργεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά (Better Internet for Kids), έχει ως στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών στην Κύπρο για δημιουργική και ασφαλή αξιοποίηση του Διαδικτύου. Εστιάζοντας στις νέες και αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από τις εξελίξεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με τις διαδικτυακές τεχνολογίες, το Κέντρο προωθεί τη συνεργασία μεταξύ εμπλεκόμενων εθνικών φορέων, με στόχο τη δημιουργία κουλτούρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Παράλληλα, έχει αναπτύξει και προωθεί την Εθνική Στρατηγική για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety, κατά τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 (κατά την οποία η φοίτηση των παιδιών επηρεάστηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού), προσφέρθηκαν από συνεργάτες του Έργου, διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια σε μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Οι φορείς που προσέφεραν στις σχετικές δράσεις ήταν:
– Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου
– Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (Α.Ψ.Α.)
– Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA)
– Το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου (CNTI)
– Η Παγκύπρια Σχολή Γονέων
– Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου
Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, πραγματοποιήθηκαν 317 δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 11.412 μαθητές/μαθήτριες, 769 εκπαιδευτικοί και 579 γονείς. Στις δράσεις αυτές, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν σε θέματα, αναφορικά με τις δυνατότητες και τους κινδύνους του Διαδικτύου (π.χ., διαδικτυακός εκφοβισμός, πολύωρη ενασχόληση με τις ψηφιακές τεχνολογίες, διαδικτυακή παραπλάνηση), συμβάλλοντας, έτσι, στην ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων, σε σχέση με την υπεύθυνη, δημιουργική και ασφαλή αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και του Διαδικτύου. Παράλληλα, οι συνεργάτες του Έργου είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν όλους και όλες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες (μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς), αναφορικά με τη λειτουργία και τις υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480 (Helpline) και της Γραμμής Καταγγελιών (Hotline) 1480.
Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες https://www.cybersafety.cy/, https://internetsafety.pi.ac.cy/
Πηγή: pio.gov.cy