Μνήμη του νεομάρτυρος Μιχαήλ του εν Μάκρη της Θράκης, του Κυπρίου (6 Απριλίου)

Μνήμη του νεομάρτυρος Μιχαήλ του εν Μάκρη της Θράκης, του Κυπρίου (6 Απριλίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του νεομάρτυρος Μιχαήλ του εν Μάκρη της Θράκης, του Κυπρίου.

Ο νεομάρτυρας Μιχαήλ ο Κύπριος διέμενε στη Σαμοθράκη και μαρτύρησε στη Μάκρη της Θράκης στις 6 Απριλίου 1835.

Το 1821, εξ αιτίας των βιαιοτήτων και των σφαγών που είχαν προκαλέσει οι Τούρκοι μετά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ο Μιχαήλ, μαζί με τέσσερις νεαρούς κατοίκους της Σαμοθράκης, τους Γεώργιο, Μιχαήλ, Θεόδωρο και Γεώργιο, εξισλαμίστηκαν για να γλυτώσουν τη ζωή τους. Οι Τούρκοι στη συνέχεια τους μετέφεραν σε άλλες περιοχές, όπου έζησαν μέχρι το τέλος της επανάστασης. Ακολούθως οι πέντε εξωμότες, επιστρέφοντας στη Σαμοθράκη, επανήλθαν στη Χριστιανική πίστη και ενώθηκαν με τους Έλληνες κατοίκους του νησιού. Αυτό όμως ήταν απαράδεκτο για τον ισλαμικό νόμο της εποχής και τιμωρείτο με θάνατο. Γι’ αυτό και οι άλλοι Χριστιανοί τους συμβούλευσαν να μεταβούν στο τότε ελεύθερο Ελληνικό κράτος, όπου μπορούσαν να ζήσουν χωρίς κανένα κίνδυνο. Όλοι τους όμως είχαν αποφασίσει να μείνουν στον τόπο που είχαν αρνηθεί τη Χριστιανική πίστη ώστε, αν χρειαζόταν, να μαρτυρήσουν.

Τελικά οι Τούρκοι τους συνέλαβαν και υπέβαλαν σε βασανιστήρια και τους ζήτησαν να γίνουν Μουσουλμάνοι και πάλι. Αυτοί αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να εκτελεστούν στις 6 Απριλίου του 1835, την επομένη της Κυριακής του Θωμά.

Έκτοτε ο λαός τους τιμούσε ως αγίους και τους απέδιδε τις τιμές που αποδίδει στους μάρτυρες. Η Διακήρυξη της Αγιότητάς του νεομάρτυρα Μιχαήλ μαζί με τους άλλους τέσσερις από τη Σαμοθράκη και η επίσημη ένταξή τους στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας έγινε 150 χρόνια αργότερα, στις 17 Μαΐου 1985, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η μνήμη και των πέντε νεομαρτύρων ορίστηκε να εορτάζεται την Κυριακή του Θωμά.

Με την ευκαιρία της μνήμης του Κυπρίου νεομάρτυρα Μιχαήλ, επιβεβαιώνεται η διάκριση μεταξύ του νεομάρτυρα και του εθνομάρτυρα και ο λεπτός διαχωρισμός της πίεσης του ενός και του άλλου να εξομόσει, δηλ. να προδώσει την πίστη του και να αλλαξοπιστήσει.

Προκαλούνται πάντοτε να εξομόσουν οι υποψήφιοι Νεομάρτυρες, αλλά συχνά προκαλούνται και οι υποψήφιοι Εθνομάρτυρες. Οι πρώτοι προκαλούνταν, διότι ενοχλούσε η πίστη τους. Οι δεύτεροι προκαλούνταν, διότι ενοχλούσε η πατριωτική δράση τους.

Φθάνουμε στο μέσο της Αγίας Τεσσαρακοστής. Αύριο προβάλλεται ο Τίμιος Σταυρός, μέτρο της αγάπης του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού για τον άνθρωπο, παράλληλα μέτρο του ανθρώπου που ζει σύμφωνα  με το θέλημα του Θεού.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post