Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας (23.10.2022)

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας (23.10.2022)

Παναγιώτατε,

Χαιρετίζω με σεβασμό και τιμή τη δική σας παρουσία στη σημαντική αυτή εκδήλωση, στην οποία με  ιδιαίτερη συγκίνηση παρευρίσκομαι εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, συνεορτάζοντας τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.  Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί τη γνήσια μητέρα εκκλησία όλων εμάς των Ορθοδόξων, ένα πραγματικό προπύργιο της πίστης και του γένους που υπό τη δική σας διακονία συνεχίζει, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, να ακτινοβολεί όχι μόνο στο ευρωπαϊκό, αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Παναγιώτατε,

Υπήρξατε πρωτοπόρος σε θέματα περιβάλλοντος και δικαίως σας αποκαλούν τον Πράσινο Πατριάρχη. Συνεχίζετε να δίνετε αγώνες για την ειρήνη στον κόσμο.  Ανοίξατε τον δρόμο συμφιλίωσης των λαών, ανοίξατε τον δρόμο για ελευθερία στην θρησκευτική έκφραση με αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη. 

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολόκληρου του Ελληνισμού της Κύπρου.  Σας ευγνωμονούμε και σας ευχαριστούμε Παναγιώτατε για την τεράστια προσφορά σας στην Ορθοδοξία.

Οι δεσμοί μας  με την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας είναι ισχυρότατοι.  Όχι μόνο λόγω της κοινής ιστορικής μας ταυτότητας και του μεγάλου αριθμού Κυπρίων που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στηρίζουν την αποστολή και το έργο της Αρχιεπισκοπής, αλλά και λόγω της προηγηθείσας ποιμαντορίας του εκ Κύπρου καταγόμενου μακαριστού Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου, του οποίου τη μνήμη τιμούμε ιδιαίτερα.

Ως Ελληνισμός, είμαστε υπερήφανοι και ευτυχείς για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας σε όλα αυτά τα χρόνια υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και σήμερα, υπό τη διαποίμανση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ Νικήτα, η ιδρυθείσα το 1922, ύστερα από την επώδυνη για τον Ελληνισμό Μικρασιατική καταστροφή, Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, έχει το όραμα  της ευρύτερης προσέγγισης της Εκκλησίας στις νέες γενιές των αποδήμων. ‘Οπως – επιτρέψετε μου να σημειώσω- είναι και το δικό μας όραμα της αξιοποίησης των νεοτέρων των αποδήμων μας στις προσπάθειες που από κοινού με την Ελλάδα καταβάλλουμε προς αντιμετώπιση των προκλήσεων και των κινδύνων που έχουμε ενώπιον μας. Αποτελούν το μέλλον του απόδημου Ελληνισμού και είναι χρέος μας να συμβάλουμε με τα προγράμματα και άλλες ενέργειές μας στη συμμετοχή της νέας γενιάς των αποδήμων μας σε αυτές τις προσπάθειες.

Η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος κ Νικήτας για δημιουργία  της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κρίνουμε ότι με βεβαιότητα θα βοηθήσει στη συσπείρωση των μελών των ελληνικών κοινοτήτων, προκειμένου η Ελληνορθόδοξη εκκλησία να προχωρήσει με γοργά βήματα στο φιλανθρωπικό της έργο και στην υλοποίηση της όλης αποστολής της.

Πέραν των εκατόν είναι οι κοινότητες, τη διαποίμανση των οποίων έχει αναλάβει ο Αρχιεπίσκοπος κ Νικήτας, με 600 χιλιάδες Έλληνες να είναι τα μέλη τους, εκ των οποίων 300 χιλιάδες έλκουν την καταγωγή τους από την Κύπρο. Ιδιαίτερη είναι και η σημασία της προσπάθειας που καταβάλλετε, Σεβασμιώτατε, για την προσέγγιση και πολλών άλλων Ορθοδόξων προς την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στη δύσκολη σημερινή γεωπολιτική συγκυρία.

Είμαστε στο πλευρό σας, Σεβασμιότατε. Ως Έλληνες Κύπριοι Ορθόδοξοι ευχόμαστε το όραμά σας να υλοποιηθεί το συντομότερο και η εδώ Εκκλησία μας  να διαλάμψει περισσότερο με την προφορά της.

Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήσατε στην Κύπρο, είχα τη χαρά να σας συναντήσω, και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, που απουσίαζε στο εξωτερικό, να σας ενημερώσω για τις δικές μας προσπάθειες σε ό,τι αφορά στην ομογένεια και το σημαίνοντα επίσης ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση των αποδήμων μας στις ρίζες, την ιστορία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας.

Ήρθατε επίσης σε επαφή με όλους τους σεβαστούς αδελφούς σας, επισκεφθήκατε τις διάφορες Μητροπόλεις και αισθανθήκατε, είμαι σίγουρος, τον παλμό της καρδιάς ολόκληρου του Ελληνισμού της Κύπρου. Τις αγωνίες και τις ανησυχίες του. Αλλά και τους πόθους και τις επιδιώξεις του.

Σας ενημέρωσα επίσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς είναι αντιμέτωπο με την αναθεωρητική στάση και την ηγεμονική προσέγγιση της Τουρκίας, όπως και για το πρόβλημα των αγνοουμένων μας. Ένα πρόβλημα, του οποίου η οριστική επίλυση προσκρούει και αυτή στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας. Αν είναι δυνατόν, 48 χρόνια μετά την επάρατη τουρκική εισβολή στο νησί μας, να παραμένει αδιευκρίνιστη η τύχη του ημίσεος και πλέον αριθμού των συμπατριωτών μας που περιελήφθησαν στον τραγικό κατάλογο των αγνοουμένων μας.

Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη. Θέλουμε μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους. Για αυτήν την Κύπρο αγωνιζόμαστε.

Ο Ελληνισμός αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να παραμείνει ενωμένος και ισχυρός και με τη στήριξη του απανταχού Απόδημου Ελληνισμού να διασφαλίσουμε τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει την απουσία κανενός. Το Έθνος είναι πάνω από όλους και από όλα.  Το οφείλουμε σε όλους του ήρωές μας. Το οφείλουμε στις αυριανές και τις επόμενες γενιές μας. 

Χρόνια Πολλά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. 

Πηγή: pio.gov.cy

Print Friendly, PDF & Email

Share this post