Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος στο Συνοικισμό Στροβόλου 2
Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια η ενορία Αγίου Σπυρίδωνος στο συνοικισμό Στροβόλου 2, τίμησε τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα τον θαυματουργό. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου και Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου κ. Γεωργίου, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, πλαισιουμένου από τους πατέρες του ναού και κληρικούς της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.
Ο Πανιερώτατος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος που μας θυμίζει την παραβολή του καλού ποιμένος, η οποία δεν είναι άσχετη με τη θαυμαστή ζωή του Αγίου. Ο Άγιος υπήρξε υπόδειγμα πραγματικού ποιμένος, αφού η ίδια η Εκκλησία τον κάλεσε να γίνει ποιμένας της λογικής ποίμνης του Χριστού. Ως πραγματικός ποιμένας γνώριζε το ποίμνιο του και τις ανάγκες του και το υπηρέτησε με αυταπάρνηση. Ανέστησε ακόμη και νεκρούς, σταμάτησε τα ορμητικά νερά ποταμού, μετέβαλε το φίδι σε χρυσάφι, μεριμνώντας έτσι για τον καθένα ξεχωριστά και οδηγώντας το ποίμνιό του «εις νομάς σωτηρίους». Παρόλο που ήταν ολιγογράμματος δίδασκε με το ζωντανό παράδειγμά του, μένοντας πιστός στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας. Ήταν ο ίδιος κανόνας πίστεως, δηλαδή μέτρο πίστεως. Μιλούσε με τρόπο απλό για να κατανοήσουν οι άνθρωποι τις δογματικές αλήθειες της Εκκλησίας μας. Είναι γνωστό σε όλους το θαύμα του με το κεραμίδι με το οποίο εξήγησε το τρισυπόστατον της Αγίας Τριάδος. Έγινε παράδειγμα προς μίμηση για να τον ακολουθήσουν κι άλλοι, διότι ήταν πράος και καλοκάγαθος, αφού όπως αναφέρεται στον βίο του όταν πήγαν να τον κλέψουν, αντί να τιμωρήσει τους κλέφτες τους κράτησε και τους έδωσε και δώρο ένα ζώο. Ήταν ένας τρόπος προσέγγισης, ώστε να μιμηθούν και οι ίδιοι την αγάπη του. Υπήρξε στύλος υπομονής και εδραίωμα της Εκκλησίας με το παράδειγμά του. Προστάτευσε το ποίμνιο του και από αιρέσεις και από τους ειδωλολάτρες και επί της επισκοπείας του διαθόθηκε ο χριστιανισμός στην Κύπρο.
Κλείνοντας τον λόγο του, ο Πανιερώτατος, κάλεσε να μιμηθούμε τον Άγιο Σπυρίδωνα σε όλες τις αρετές του, στην πίστη του, την υπομονή του και την αυτοθυσία του για τους άλλους, ώστε να έχουμε την παρρησία ενώπιόν του, να τον παρακαλέσουμε να ελευθερώσει την πατρίδα μας από τον Τούρκο εισβολέα. Έτσι θα μπορούμε να επισκεφθούμε ελεύθεροι την Ιερά Μονή του στην Τρεμετουσιά, που για σχεδόν πενήντα χρόνια είναι ερειπωμένη και βουβή, για να τον τιμήσουμε εκεί που και οι πρόγονοί μας τον τιμούσαν.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία είχαν την ευκαιρία να εκκλησιαστούν καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Κωνσταντινουπόλεως, που ανήκει στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε περιφορά της εικόνας του αγίου και αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των εορταζόντων και όλων των εκτοπισμένων αδελφών μας.
Διάκονος Μιχαήλ Νικολάου