Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στην εκδήλωση του ΣΤΕΚ «Εργαστήριο Πρωτοβουλίας & Συνεργασίας, για την ανταλλαγή Τουριστικής Τεχνογνωσίας και Ανάληψη Κοινών Δράσεων Κύπρου και Ελλάδος»

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στην εκδήλωση του ΣΤΕΚ «Εργαστήριο Πρωτοβουλίας & Συνεργασίας, για την ανταλλαγή Τουριστικής Τεχνογνωσίας και Ανάληψη Κοινών Δράσεων Κύπρου και Ελλάδος»

Ξενοδοχείο Leonardo Larnaca, Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου,

Προέδρου του Γραφείου Προσκυνηματικών

Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενή πρόσκλησή σας όπως παραστώ και απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στη σημερινή δράση, «Εργαστήριο Πρωτοβουλίας & Συνεργασίας, για την ανταλλαγή  Τουριστικής Τεχνογνωσίας και Ανάληψη Κοινών Δράσεων Κύπρου και Ελλάδος», του ΣΤΕΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, στα πλαίσια της πράξης «Νησιά-Ελκυστικοί Προορισμοί της Μεσογείου».

Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να σας μεταφέρω τις εγκάρδιες ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου.

Το Γραφείο Προσκυνηματικών  Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου, το οποίο εκπροσωπώ, δραστηριοποιείται με την έκδοση εντύπων, την οργάνωση εκθέσεων, ημερίδων, ομιλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πόλεις, κοινότητες και σχολεία. Προσφέρει υποστήριξη της περιήγησης ομάδων επισκεπτών με ειδικό ενδιαφέρον και συντονισμό των προσπαθειών φορέων και ομάδων που ασχολούνται με το Θρησκευτικό Τουρισμό (Υφυπουργείο Τουρισμού, Τουριστικοί Πράκτορες, Ξεναγοί, Περιφερειακές Εταιρείες Ανάπτυξης κ.ά.).

Επικρατεί, τα τελευταία χρόνια, τάση ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, όπως είναι και ο Πολιτιστικός, Θρησκευτικός Τουρισμός. Αποτελεί μια μορφή τουρισμού, η οποία μπορεί να δώσει σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη σε μια περιοχή, έχοντας θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, μέσα από την ανάδειξη της θρησκευτικής-πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης. Απαραίτητη είναι η προώθηση δράσεων, οι οποίες να ενισχύουν την προβολή και ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την αξιοποίηση της τεχνολογίας, αλλά πάντοτε με έγνοια για τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτών των ιερών τόπων και μνημείων της Ελληνικής και Χριστιανικής μας Παράδοσης.

Συγχαίρω το Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου για τη σημερινή νέα πρωτοβουλία του, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλει στη δημιουργική διασύνδεση φορέων λήψης αποφάσεων, τόσο της Επιστημονικής Κοινότητας όσο και των επιχειρηματιών του Τουριστικού κλάδου.

Η γνωριμία αυτή θα διευρύνει έτι περισσότερο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Θα παράσχει τη δυνατότητα διερεύνησης τυχόν δυνατοτήτων ανάληψης κοινών διαπεριφερειακών και διακρατικών δράσεων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως «Νησιά-Ελκυστικοί Προορισμοί της Μεσογείου».

Οι ειδικοί εισηγητές, τους οποίους ευχαριστούμε για τον κόπο τους, από το χώρο της Επιστήμης και του Τουρισμού στην εφαρμοσμένη πρακτική του, θα προσφέρουν μια έξοχη ευκαιρία παρουσίασης, ανταλλαγής εμπειριών και ανάπτυξη συνδημιουργίας νέων πολιτικών στο Τουρισμό και τη βίωση των προκλήσεων που φέρνει μαζί της κάθε νέα στρατηγική.

Είναι ευκαιρία, πιστεύω, για νέες προσφερόμενες προοπτικές συνεργασίας, διαπεριφερειακές και διακρατικές, των Τουριστικών Επιχειρηματιών και ανάλογες καινοτομίες με αίσθημα ευθύνης και διαφύλαξης του Πολιτισμού, του ήθους, του φυσικού περιβάλλοντος και όλα όσα συναποτελούν τη Μεσογειακή λεκάνη, μέσα στην οποία ζούμε και δημιουργούμε.

Στην Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες διαθέτουν πληθώρα θρησκευτικών μνημείων, ο Θρησκευτικός Τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε δύσκολες οικονομικά περιόδους, αφού έχει τη δυνατότητα να μείνει ανεπηρέαστος και να δώσει νέες διεξόδους στις οικονομίες.

Σας συγχαίρω για τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες σας και σας εύχομαι καλές επιτυχίες στα έργα σας.

Ευχαριστώ.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

25 Αυγούστου 2023.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post