«Κλαίμε διότι πέθανε ο Μακάριος. Ο […] Μακάριος ζει. […] Ο Μακάριος υπήρξε η Κύπρος και η Κύπρος δεν πεθαίνει»
«Θλίψει βαθυτάτη αγγέλλομεν τελευτήν μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄, επισυμβάσαν σήμερον και ώρα 5.15΄ πρωινήν. Κηδεία τελεσθήσεται 8 Αυγούστου και ώραν 9.00΄ πρωινήν». Με αυτές τις δύο λιτές προτάσεις ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος γνωστοποίησε επισήμως, στις 3 Αυγούστου 1977, στους Πατριάρχες και τους Προέδρους των Ορθόδοξων Αυτοκέφαλων και Αυτόνομων Εκκλησιών και τους Αρχηγούς των υπόλοιπων Χριστιανικών Εκκλησιών, την εκδημία του Εθνάρχη Μακαρίου.
Στη νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία τελέστηκε στις 8 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Παλουριώτισσας, και στην ταφή, στο Θρονί της Παναγίας του Κύκκου, παρέστησαν εξήντα εκπρόσωποι κρατών, δεκάδες αντιπρόσωποι χριστιανικών Εκκλησιών και περίπου 250.000 κόσμος.
«Αδελφοί, οι μεγάλοι νεκροί δεν εκλείπουν. Η παρουσία τους γίνεται στη μεταθανάτια πορεία τους μέσα στην ιστορία ακόμη πιο έντονη. Κλαίμε διότι πέθανε ο Μακάριος. Και ξεχνάμε ότι ο Μακάριος ζει. Ζει στην ψυχή όλων σας, στη θέλησή σας να πραγματοποιήσετε τη δική του θέληση. Δεύτε, πονεμένοι αδελφοί, να λάβετε θάρρος, δύναμη και πίστη. Ο Μακάριος υπήρξε η Κύπρος και η Κύπρος δεν πεθαίνει», τόνισε εμφαντικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, στον σημαίνοντα επικήδειο λόγο του.
Σήμερα, 47 χρόνια μετά την κοίμηση του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄ και πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλουμε, αντλώντας θάρρος, δύναμη και διδάγματα από την απαρέγκλιτα αγωνιστική και αδιαμφισβήτητα φιλοπάτριδα πορεία του, να αγωνιστούμε ενωμένοι για την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και την ενίσχυση και ανάδειξη της διεθνούς σημασίας της.
Στην πρώτη εικόνα ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος Μακάριος 14 ημέρες πριν από την εκδημία του, στο συλλαλητήριο της 20ής Ιουλίου 1977, στη Λευκωσία. Στη δεύτερη η νεκρική πομπή προ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Στην τρίτη εικόνα ο Κωνσταντίνος Τσάτσος προ του σκηνώματος του Μακαρίου. Στην τέταρτη ο τάφος του Μακαρίου την επομένη της ταφής του. Ακολουθούν αποκόμματα από τον Τύπο, τα οποία αντανακλούν την αναγνώριση, το διεθνές κύρος, τη λαοφιλία και την κληρονομιά του εμβληματικού Εθνάρχη.
Πηγές:
Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών: https://www.pressarchive.cy/
Νέαρχος Νεάρχου (επιμ.), Άπαντα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, τ. ΙΗ΄, Λευκωσία: Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, 2008.
Δρ Σωτηρούλα Βασιλείου,
Επιστημονική Λειτουργός
Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄