Επίσκοπος Χύτρων

Το θαύμα της διάσωσης του Οσίου Νεοφύτου από βέβαιο θάνατο (24/1/2023)

Ανήμερα της ανάμνησης της θαυμαστής διάσωσης από βέβαιο θάνατο του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, της Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου. Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Νεκτάριος, συμπαραστατούμενος από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χύτρων και Καθηγούμενο της Μονής κ. Λεόντιο και το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Επίσης, έλαβαν μέρος οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, και Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Εγκλειστριώτης, καθώς και άλλοι κληρικοί της [...]

Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγιο Νεόφυτο στην εν Πάφω Μονή του

Με υποδειγματική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εόρτασε απόψε η Ιερά Μονή τού Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο, τον προστάτη και πολιούχο της όσιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο, τελώντας αρχιερατικό εσπερινό, με τον Καθηγούμενο τής Μονής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο, να προεξάρχει και με τη συμμετοχή των πατέρων τής Μονής και άλλων κληρικών, καθώς και με τη συμπροσευχή εκατοντάδων προσκυνητών. Η πανήγυρις τού Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο είναι ως προς την προσέλευση κόσμου μία από τις μεγαλύτερες τής Κύπρου. Ήδη από τις προηγούμενες μέρες, οι προσκυνητές τού τιμίου σκηνώματος τού οσίου, δεν έπαυσαν να [...]

Ονομαστήρια Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου (18 Ιουνίου 2021)

Ο Θεοφιλέστατος ηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου και επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, κατά τις 6.30 μ.μ. της Πέμπτης, 17ης Ιουνίου, προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού στον εορτάζοντα μεσαιωνικό ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Λεοντίου παρά το Μετόχιον Ανατολικού στα προάστεια της Γεροσκήπου, συμπαραστατούμενος από μέλη της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής. (περισσότερα…)

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος χειροτονεί πρεσβύτερο τον νυν Επίσκοπο Λεόντιο στην Ι. Μονή Αγ. Νεοφύτου (1976)

Παρακολουθήστε πιο κάτω ακουστικό απόσπασμα από τη χειροτονία εις πρεσβύτερο του νυν Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο το 1976, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νεοφύτου. (περισσότερα…)

Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο

Πανηγυρικά και περίλαμπρα εόρτασε απόψε, με αρχιερατικό εσπερινό, η Ιερά Μονή τού Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο, το κλέος των Λευκάρων και της Κύπρου το καύχημα, τον ισόβιο ασκητή και της νηστείας εραστή, τον μελίρρυτο εγκωμιαστή και ζηλευτό ερμηνευτή, τον ποιητικότατο στη σύνθεση κατανυκτικών στιχηρών και δημιουργό πλήθους εγκωμιαστικών ύμνων για δεσποτικές εορτές, τον ερμηνευτή του ιερού ψαλτηρίου και εγκωμιάσαντα πολλούς βίους των Αγίων μας, τον όσιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο. (περισσότερα…)

Ρασοευχή μοναχού από τον Κιτίου Νεκτάριο στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο

Με ένα ακόμη μέλος να προστίθεται στην συνοδεία αξιώθηκε η κοινοβιακή αδελφότητα τής Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο. Ο νέος μοναχός, π. Παντελεήμων, εκάρη μοναχός από τον προσκληθέντα Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο, κατά την Θεία Λειτουργία τής Κυριακής 9ης Αυγούστου στο Καθολικό τής Μονής. Συλλειτούργησαν ο Ηγούμενος τής Μονής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, οι ιερομόναχοι τής Μονής Αρχιμ. Αλέξιος και Νεόφυτος καθώς και επισκέπτες κληρικοί. (περισσότερα…)

Ονομαστήρια Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου (18 Ιουνίου 2020)

Με σεμνότητα και τη δέουσα εκκλησιαστική ιεροπρέπεια, εόρτασε την Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων και Ηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Νεοφύτου κ. Λεόντιος την ονομαστική του εορτή, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Λεοντίου. (περισσότερα…)

Ονομαστήρια Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου (17-18/06/2020)

Όπως είναι γνωστό στις 18 Ιουνίου η Αγία Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Λεοντίου. Τη Τετάρτη, 17 Ιουνίου, στις 6:00 μ.μ, θα ψαλεί πανηγυρικός εσπερινός στον ομώνυμο ιερό ναό του (περισσότερα…)

Με λαμπρότητα ο Εσπερινός της Παναγίας στην πανηγυρίζουσα Μονή του Αγίου Νεοφύτου

Πλήθος πιστών από όλη την Κύπρο, κατευθύνει τα διαβήματά του στην επαρχία Πάφου ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, αφού σε συνδυασμό με τον δροσερότερο συγκριτικά καιρό με τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού μας, τρεις ιερές Μονές της επαρχίας, η του Αγίου Νεοφύτου, η της Τροοδιτίσσης και της Χρυσορροϊατίσσης πανηγυρίζουν κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αποτελούν πόλο έλξης πολλών προσκυνητών. Πολλοί συρρέουν ευλαβικά στις πανηγυρίζουσες Ιερές Μονές για να τιμήσουν το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και να συμψάλλουν τους θαυμάσιους εκκλησιαστικούς ύμνους της Εορτής. (περισσότερα…)

Ονομαστήρια Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου (18 Ιουνίου 2018)

  Με τη δέουσα εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και σεμνότητα, στον Ιερό Ναό Αγίου Λεοντίου στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεοφύτου στο Ανατολικό Πάφου, εόρτασε και φέτος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων και Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Νεοφύτου κ. Λεόντιος την ονομαστική του εορτή, με την ευκαιρία της μνήμης του αγίου ενδόξου μάρτυρος Λεοντίου. Της Ευχαριστηριακής Σύναξης προέστη ο Θεοφιλέστατος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Μονής και της Μητροπόλεως Πάφου και το διάκονο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μιχαήλ Νικολάου. Καλλίφωνοι ιεροψάλτες απέδωσαν με κατάνυξη και ευλάβεια τους κατάλληλους για την εορτή ύμνους, τόσο στην [...]