ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΙΤΟΥΛΑΡΙΟΙ

Εορτολόγιο 2020 Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (Εκκλησιαστικών Επιτροπών Διαμερίσματος Μεσαορίας)

Εφέτος το Εορτολόγιο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα επίσκοπο Τριμυθούντος, τη ζωή και τα θαύματά του. (περισσότερα…)

Τιμή και δόξα στα παλληκάρια του έπους του 1955

Τιμή και δόξα στα παλληκάρια του έπους του 1955 (Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννου, Δοξολογία 1.4.2020)   Του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου   Σήμερα, 1η Απριλίου 2020, στον ιστορικό τούτο Καθεδρικό Ναού, μνημονεύουμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν τίμια και αυθεντικά για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την ελευθερία. Μνημονεύουμε τις ηγετικές φυσιογνωμίες του απελευθερωτικού αγώνα, τους εμπνευστές και πρωτεργάτες μέχρι τους τελευταίους ανώνυμους κληρικούς και λαϊκούς του ηρωικού έπους της ΕΟΚΑ 1955-59. (περισσότερα…)

Συνέντευξη του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» (6 Μαρτίου 2020)

Μικρός προσευχόσασταν; Ποιοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον χαρακτήρα σας; Πότε καταλάβατε ότι θα ακολουθούσατε τον δρόμο της Εκκλησίας; Ποια ήταν η πορεία σας; Στο ερώτημά σας, μιλώντας γενικά, για την πορεία της ζωής μου, έχω να σας πω τα ακόλουθα. Γεννήθηκα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το 1968, ενώ όπως είναι γνωστό, η καταγωγή μου είναι από το χωριό Λάρνακας της Λαπήθου της Επαρχίας Κερύνειας, όπου και έζησα μέχρι τον τραγικό Ιούλιο του 1974. (περισσότερα…)

Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Τραχώνι της Κυθρέας (8 Μαρτίου 2020)

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός-προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Παναγίας Θεοτόκου, στην κατεχόμενη κοινότητα Τραχωviου Κυθρέας. (περισσότερα…)

Κοπή Βασιλόπιτας από τους εκτοπισμένους του Τραχωνίου Κυθρέας και Αγκαστίνας

Μέσα σε κλίμα χαράς και αρμονίας, τελέστηκε το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020, το καθιερωμένο παραδοσιακό έθιμο κοπής Βασιλόπιτας από τους εκτοπισμένους Τραχωνίου Κυθρέας, στο προσωρινό οίκημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Τραχωνίου Κυθρέας στην Αγλαντζιά, και Αγκαστίνας, στο οίκημα της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου στη Λάρνακα. Τις ακολουθίες τέλεσε  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. (περισσότερα…)

Αγιασμός στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας (6 Φεβρουαρίου 2020)

Το πρωί της Πέμπτης, 6 Φεβρουαρίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, κατόπιν πρόσκλησης, τέλεσε Αγιασμό για τους αστυνομικούς και τους υπαλλήλους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, παρουσία του Βοηθού Αρχηγού Εκπαίδευσης κ. Δημήτρη Δημητρίου και Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας κ. Γιαννάκη Χαραλάμπους. (περισσότερα…)

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ι.ν. Αγίας Βαρβάρας Πλατύ Αγλαντζιάς (1 Φεβρουαρίου 2020)

Το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020, με την ευκαιρία των Προεορτίων της Υπαπαντής του Κυρίου και κατόπιν προσκλήσεως του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός των ζευγαριών των οποίων ευλόγησε το Μυστήριο του Γάμου ή της Βάπτισης των παιδιών τους. (περισσότερα…)

Οι εκτοπισμένοι Κυθρέας και Πυργάς Αμμοχώστου εόρτασαν την Υπαπαντή του Κυρίου (1-2 Φεβρουαρίου 2020)

Το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου 2020, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Υπαπαντής του Κυρίου, ημέρα που οι Κυθρεώτες εορτάζουν την Παναγία Χαρδακιώτισσα, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα. Φέτος, για πρώτη φορά μαζί με την Παναγία Χαρδακιώτισσα οι Πυργιώτες εόρτασαν και την Παναγία Απαλαίστρα, όπως συνήθιζαν στον κάμπο της Μεσα ορίας. (περισσότερα…)

Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και της Ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων στην Έγκωμη (30 Ιανουαρίου 2020)

Την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, εορτάστηκε με λαμπρότητα στην Έγκωμη η εορτή των Τριών Ιεραρχών και η Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων. (περισσότερα…)

Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της κατεχόμενης Βώνης (26 Ιανουαρίου 2020)

Την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020, τελέστηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, όπου οι εκτοπισμένοι Βωνιάτες εκκλησιάστηκαν. (περισσότερα…)