Βιβλία / Βιβλιοθήκες

Κύπρια Μηναία

Εκδόσεις ακολουθιών Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου για να δώσει την ευκαιρία στους πιστούς να γνωρίσουν τους Αγίους, οι οποίοι τιμώνται ιδιαιτέρως στην Κύπρο, ανέλαβε τη δημιουργία λειτουργικής σειράς, ως συμπλήρωμα των Μηναίων, τα οποία κυκλοφορούν σε όλη την Ορθοδοξία, με τον τίτλο «Κύπρια Μηναία». Ήδη έχουν εκδοθεί από το τυπογραφείο «Μέλισσα», στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, σε δίχρωμη και χρυσότυπη βιβλιοδεσία 138 ακολουθίες, σε 10 τόμους, με Πηγές και Βοηθήματα και πρωτότυπες εικόνες των Αγίων, ως εξής: Ο Α’ τόμος περιλαμβάνει δέκα ακολουθίες, ο Β΄ τόμος 23 ακολουθίες, ο Γ’ τόμος [...]

Νέα έκδοση του Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου

Kυκλοφόρησε πρόσφατα από το Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου το βιβλίο του Kωστή Kοκκινόφτα «Oι Kανονισμοί της Iεράς Mονής Kύκκου (1746-1979)». Αποτελείται από 296 σελίδες, στις οποίες δημοσιεύονται και σχολιάζονται δέκα Kανονισμοί λειτουργίας της Mονής, οι οποίοι ρύθμιζαν την ενδομοναστηριακή ζωή των μελών της Aδελφότητάς της (περισσότερα…)

Εξισλαμισμοί και επανεκχριστιανισμοί στην Κύπρο

Kυκλοφόρησε πρόσφατα από το Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου το βιβλίο του Kωστή Kοκκινόφτα με τίτλο «Eξισλαμισμοί και Eπανεκχριστιανισμοί στην Kύπρο», το οποίο διερευνά τις ποικίλες πτυχές, εθνολογικές, λαογραφικές, κοινωνιολογικές και άλλες, ενός ζητήματος που απασχόλησε κατά καιρούς αρκετούς ερευνητές και συγγραφείς. (περισσότερα…)

Παρουσίαση βιβλίου: Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου

Η Ιερά Μητρόπολις Πάφου και ο Δήμος Γεροσκήπου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου  των Ανδρέα Φούλια και Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου   Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ (περισσότερα…)

Κυκλοφόρησε η Επετηρίδα του Kέντρου Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ο νέος τόμος της Επετηρίδας του Kέντρου Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου αρ. 12 (Λευκωσία 2019), ο οποίος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αναφέρονται στην ιστορία της Mονής Kύκκου, την αγιολογία, τη βυζαντινή αρχαιολογία, την ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης, την εκκλησιαστική ιστορία, τη μοναστηριολογία, την κωδικολογία - παλαιογραφία, την ιστορία της λογοτεχνίας και διάφορα άλλα θέματα. (περισσότερα…)

Παρουσίαση βιβλίου του Δρα Ανδρέα Ν. Παπαβασιλείου: “Τα θυρανοίξια της καρδιάς μου”

Την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου του Αγίου Προκοπίου της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία η Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ» του Δρα Ανδρέα Ν. Παπαβασιλείου, τ. Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει : 1. Χαιρετισμό από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, 2. Κριτική προσέγγιση του βιβλίου από τον κ.  Γεώργιο Χατζηκωστή, Φιλόλογο – Λυκειάρχη, 3. Παρουσίαση του βιβλίου από τον κ. Χρίστο Οικονόμου, τ. Κοσμήτορα της Θεολ. Σχολής και Ομότ. Καθηγητή [...]

Στυλιανού Γ. Παπαδόπουλου: Ο Μακαριστός Ιάκωβος Τσαλίκης

Η αναφορά στον βίο ενός μεγάλου σύγχρονου ασκητή και θεόληπτου ιερομόναχου, προικισμένου με πολλές αρετές και αναρίθμητες θεοσημίες, ενέχει πολλούς κινδύνους. Έτσι, ο συγγραφέας, με αυξημένη διάκριση, αποφεύγει προσεκτικά την υπερβολή και την εγκωμιαστική διάθεση (πολύ γνωστή και σπάνια χρήσιμη), επιλέγοντας τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία της ζωής του μακαριστού π. Ιακώβου, τα οποία και αποκαλύπτουν το ποιος υπήρξε ο όσιος αυτός Γέροντας έναντι του Θεού, των αγίων, του εαυτού του και των ανθρώπων... (περισσότερα…)

Στυλιανού Γ. Παπαδόπουλου: Θεολογία Και Γλώσσα

Στην εποχή μας γίνεται λόγος πολύς για γλωσσικές αλλαγές στα λειτουργικά κείμενα της Εκκλησίας, περισσότερο συμβατές προς το νεοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα και αίσθημα. Η Εκκλησία ήταν πάντοτε ανοιχτή σε αλλαγές που βοηθούσαν την προσέγγιση της θείας αλήθειας. Όμως ήταν κι εξαιρετικά προσεκτική. Η παρούσα επανέκδοση του, κλασικού πλέον, έργου του καθηγητή Στυλιανού Γ. Παπαδόπουλου στοχεύει ακριβώς στην επισήμανση ουσιωδών παραμέτρων του ζητήματος, (περισσότερα…)

Από τις αγιογραφίες στη γνώση των Αγίων

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Δέσποινας Ιωάννου - Βασιλείου, Πρεσβυτέρας - Θεολόγου - Εκπαιδευτικού, "Από τις αγιογραφίες στη γνώση των Αγίων", ISBN: 978- 9963-7382-0-5, Λευκωσία 2011. Έλαβα με χαρά ανείπωτη και συγκίνηση μεγάλη το νέο βιβλίο της Θεολόγου -Πρεσβυτέρας κ. Δέσποινας Ιωάννου – Βασιλείου με τίτλο "Από τις αγιογραφίες στη γνώση των Αγίων", το οποίο αφιερώνει στους γονείς της με σεβασμό ανυπόκριτο και αγάπη περισσή. Το βιβλίο αυτό έρχεται ως συνέχεια του πρώτου της βιβλίου "Το Δωδεκάορτο. Εικόνα , η άλλη γλώσσα της Θεολογίας" και απευθύνεται σε παιδιά και έφηβους, μαθητές [...]