Αρχειακές μαρτυρίες για το ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας

της Νάσας Παταπίου Ιστορικού-Ερευνήτριας Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου. Στην κατεχόμενη Λευκωσία, δίπλα στον επιβλητικό καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, το καύχημα των Λατίνων επί φραγκοκρατίας και βενετοκρατίας, υφίσταται και η πάλαι ποτέ αρχιεπισκοπή των ορθοδόξων, η αφιερωμένη στην Παναγία την Οδηγήτρια. Πρόκειται για τον φερόμενο ως ναό του Αγίου Νικολάου, γνωστό και ως Bedestan, δηλαδή αγορά. Ο ναός αυτός είναι ένας ιδιόρρυθμος φραγκοβυζαντινός αρχιτεκτονικός τύπος, που συνδυάζει τη γοτθική βασιλική με τον βυζαντινό τρούλο. (περισσότερα…)

Το σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας

Το Σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας βρίσκεται στην κοινότητα Κάτω Δευτέράς της Επαρχίας Λευκωσίας 12 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και είναι λαξευμένο σε απόκρημνο βράχο σε ύψος 40 περίπου μέτρων στην αριστερή όχθη του ποταμού Πηδιά. (περισσότερα…)

Η Μονή της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας, τόπος γαλήνης και εξαίρετο μνημείο

Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η εμπειρία της σημερινής Θείας Λειτουργίας στο μοναστηράκι της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας, που υπάγεται στη Μητρόπολη Μόρφου, μεταξύ των χωριών του Τροόδους Σπήλια –Κούρδαλι. Οι λόγοι είναι τέσσερις: (περισσότερα…)

Αναζητώντας τις 145 χαμένες εικόνες της μονής του Αγίου Σπυρίδωνος στην Τρεμετουσιά

Δρος Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου & δρος Ανδρέα Φούλια, Bυζαντινολόγων Το άγνωστο και σημαντικό από κάθε άποψη φωτογραφικό υλικό, το οποίο δημοσιεύουμε σήμερα, ρίχνει φως για πρώτη φορά, στην μετά το 1974 κατάσταση της περίφημης μονής του Αγίου Σπυρίδωνος (περισσότερα…)

Στα ίχνη των λατρευτικών κειμηλίων των Μονών Απ. Ανδρέα Καρπασίας και Αγ. Σπυρίδωνα Τρεμετουσιάς

Του Δρ. Ανδρέα Φούλια και Δρ. Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΤΡΕΜΕΤΟΥΣΙΑΣ Το παρόν κείμενο είναι το αποτέλεσμα έρευνας για εντοπισμό φορητών εικόνων και λατρευτικών κειμηλίων δύο σημαντικών μονών της κατεχόμενης Κύπρου, που αποτέλεσαν για αιώνες φάρους πίστης και πολιτισμού, δηλαδή της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία και της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνα στην Τρεμετουσιά. (περισσότερα…)

Τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης των Βαρωσίων (Αμμοχώστου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμμοχώστου διάλεξη στις 11 Μαρτίου 2015, με θέμα «Τα Θρησκευτικά Μνημεία της νέας πόλης της Αμμοχώστου (Βαρωσίων)». Η εκδήλωση είχε εξαιρετική επιτυχία αφού οι δύο αίθουσες του Ιδρύματος ήταν κατάμεστες. Παρόντες στην διάλεξη ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Αλέξης Γαλανός, ο αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. κ. Γιώργος Γεωργίου και ο βουλευτής κ. Ευγένιος Χαμπουλάς, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερονυμίδου, ο διευθυντής του Ιδρύματος Λεβέντη καθηγητής Χ. Μπακιρτζής, η καθηγήτρια [...]

Νέα Αρχαιλογικά ευρήματα σε ναούς της Αμμοχώστου

ΝΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ (ΒΑΡΩΣΙΩΝ): ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΡΑΓΓΟΥ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Είναι περίεργο να το λέει κανείς σήμερα . η Κύπρος είναι ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη. Γιώργος Σεφέρης, Βαρώσι, Σεπτέμβριος 1955 Των Βυζαντινολόγων, δρος Ανδρέα Φούλια και δρος Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου. (περισσότερα…)

Η περιοχή του Αγίου Κόνωνα στον Ακάμα της Πάφου. Μάρτυρας του «πολιτισμού» μας.

Η περιοχή του Αγίου Κόνωνα στον Ακάμα της Πάφου. Μάρτυρας του «πολιτισμού» μας. Δρος Ανδρέα Φούλια και Δρος Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου, Βυζαντινολόγων Στην μαγευτική χερσόνησο του Ακάμα, διαπιστώνεται ότι παρά το απομακρυσμένο και δύσκολο φυσικό περιβάλλον υπήρξε σε παλαιότερες εποχές κατοίκηση και δραστηριότητα που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια. Τα έργα των ανθρώπων της περιοχής διαχρονικά, αποτελούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκφάνσεις της ιστορικότητας, τοπικής και ευρύτερης καθώς και της πολιτισμικής δημιουργίας μας. (περισσότερα…)