Παιδείας και Πολιτισμού

Ομιλία του καθηγητού Γεωργίου Μπαμπινιώτη στην εκδήλωση προς τιμή του αείμνηστου Φώτου Φωτιάδη

Γεωργίου Μπαμπινιώτη              Ομιλία στην παρουσίαση τού βιβλίου τού Φώτου Φωτιάδη   Είχα το προνόμιο να ανήκω στους φίλους τού αξέχαστου Φώτου Φωτιάδη. Με κάλεσε να γνωριστούμε μετά από την επίσημη  ομιλία μου για τον «Κώστα Μόντη», τον προσωπικό του φίλο,  την οποία παρακολούθησε. (περισσότερα…)

Μαθήματα για τη γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Α.Π.Θ.

Το Εργαστήριο «Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» (ΦΕΚ 3060/26-09-2016) του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., με σκοπό την υποστήριξη της μελέτης της ελληνικής γλώσσας των βιβλικών, πατερικών και λειτουργικών κειμένων της ορθοδόξου Εκκλησίας, προσφέρει τα τελευταία χρόνια σειρά σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. (περισσότερα…)

Οι Κύπριοι της Αιγύπτου ευεργέτες της παιδείας και των κοινοτήτων της Κύπρου

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου OI KYΠPIOI THΣ AIΓYΠTOY EYEPΓETEΣ THΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI TΩN KOINOTHTΩN ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ H εγκατάσταση Eλλήνων στην Aίγυπτο H Eλλάδα και η Aίγυπτος είχαν από τα πολύ παλιά χρόνια στενές πολιτιστικές σχέσεις και εμπορικές συναλλαγές. H θέση άλλωστε της Aιγύπτου ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για την επέκταση των ελληνικών δραστηριοτήτων τόσο προς την Aφρική, όσο και προς την Aσία. (περισσότερα…)

Άγιος Μάμας Μεσαορίας – Στα ίχνη ενός χωριού που χάθηκε

Η αρχειακή έρευνα μάς οδηγεί ακόμη και στα ίχνη των πρόδρομων οικισμών κάποιων χωριών, που δημιουργήθηκαν στα νεότερα χρόνια. Ένα τέτοιο χωριό είναι το χωριό της Μεσαορίας με το όνομα Άγιος Μάμας Όπως τεκμηριώνεται στις πηγές, στην περιοχή στην οποία κάποτε ήταν οικοδομημένο το χωριό Άγιος Μάμας, (περισσότερα…)

Πρόγραμμα Μαθητικών Προσκυνηματικών Περιηγήσεων – «Χαίρε Δέσποινα Φανερωμένη»

Το Λύκειο Αρχαγγέλου έλαβε μέρος στο Πρόγραμμα Μαθητικών Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Για τρίτη συνεχή χρονιά το Συνοδικό Γραφείο των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με συντονιστή τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την Επιθεώρηση Θρησκευτικών με συντονιστή το κύριο Γεώργιο Κάκκουρα, στις αρχές τις σχολικής χρονιάς προσκάλεσαν εθελοντικά τα σχολεία να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα των Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων. (περισσότερα…)

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για την ημέρα των Γραμμάτων

Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση, με την οποία τιμάται η Γιορτή των Γραμμάτων και η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, διδασκάλων της ελληνοχριστιανικής παιδείας και θεμελιωτών της παιδαγωγικής επιστήμης. (περισσότερα…)

Ο ρεμβασμός του Δεκαπενταύγουστου

Μέρες πού ’ναι, γυρίζω και πάλι σε εκείνο τον ανεπανάληπτο λόγο του κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στο μοναδικὸ διήγημά του «Ο ρεμβασμός του Δεκαπενταυγούστου». Με το άρωμα και την οσμήν ευωδίας πνευματικής που αναδίδει και μας πλημμυρίζει, ως θυμίαμα. Γυρίζω ξανά στο λησμονημένο Ορθόδοξο ήθος που ήταν άλλοτε τρόπος βίου και αλήθεια ζωής. Στη χάρη και στην παραμυθία του Θεού, στην απέραντή Του αγάπη, στην οποία καταφεύγουμε όλοι οι δεδιωγμένοι και πονεμένοι του κόσμου, ασθενούντες και οδοιπορούντες και δοκιμαζόμενοι δεινώς. (περισσότερα…)

Ο ναός και η εικόνα του Χρυσοσώτηρος Ακανθούς

Ο Ναός Στο κέντρο της Ακανθούς[1] είναι κτισμένη η μεγαλόπρεπη και επιβλητική εκκλησία του Χρυσοσώτηρος, η οποία άρχισε να ανοικοδομείται το 1916 και αποπερατώθηκε το 1935[2]. Αρχιτέκτονάς της ήταν ο Θεόδωρος Φωτιάδης. Η εκκλησία εγακαινιάστηκε την Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 1941 από τον τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτη Πάφου Λεόντιο. Μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη της Ακανθούς το 1974 η εκκλησία του Χρυσοσώτηρος αφού βεβηλώθηκε και συλλήθηκε, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος[3]. (περισσότερα…)

Βάσος Καραγιώργης: Στη Σαλαμίνα πάμε ως οικοδεσπότες

Του Μιχάλη Χριστοδούλου   Με αφορμή την παρουσία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, 42 χρόνια μετά, στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας για το ανέβασμα της τραγωδίας «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη ζήτησα από τον άνθρωπο που έφερε στο φως τον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας, τον 86χρονο σήμερα, Βάσο Καραγιώργη να μου διηγηθεί το χρονικό των ανασκαφών και να μου αναλύσει τη σημασία του σπουδαιότερου αρχαιολογικού ευρήματος του νησιού. Με δέος, τον συνάντησα στο σπίτι του στη Λευκωσία. (περισσότερα…)

Επίσημο Μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των Εθνομαρτύρων της 9ης Iουλίου 1821

Ηταν πρώτιστα θέμα μόρφωσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία. Από την πολύμορφη προσφορά του ξεχωρίζει η δημιουργία της Ελληνικής Σχολής Λευκωσίας το 1812, η οποία μετέπειτα ονομάστηκε Παγκύπριον Γυμνάσιον. Είναι το ιστορικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού, φάρος ελληνικής και χριστιανικής παιδείας. (περισσότερα…)