Παιδείας και Πολιτισμού

Απεβίωσε, σε ηλικία 97 ετών, ο Κυριάκος Νεοκλέους (14.4.2020)

Ο Κυριάκος Νεοκλέους εκπαιδευτικός και ιδρυτής του Λυκείου Νεοκλέους, υπήρξε οραματιστής δάσκαλος και παιδαγωγός που γαλούχησε χιλιάδες νέους και άφησε παρακαταθήκες στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου. (περισσότερα…)

Ομιλία του καθηγητού Γεωργίου Μπαμπινιώτη στην εκδήλωση προς τιμή του αείμνηστου Φώτου Φωτιάδη

Γεωργίου Μπαμπινιώτη              Ομιλία στην παρουσίαση τού βιβλίου τού Φώτου Φωτιάδη   Είχα το προνόμιο να ανήκω στους φίλους τού αξέχαστου Φώτου Φωτιάδη. Με κάλεσε να γνωριστούμε μετά από την επίσημη  ομιλία μου για τον «Κώστα Μόντη», τον προσωπικό του φίλο,  την οποία παρακολούθησε. (περισσότερα…)

Μαθήματα για τη γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Α.Π.Θ.

Το Εργαστήριο «Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» (ΦΕΚ 3060/26-09-2016) του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., με σκοπό την υποστήριξη της μελέτης της ελληνικής γλώσσας των βιβλικών, πατερικών και λειτουργικών κειμένων της ορθοδόξου Εκκλησίας, προσφέρει τα τελευταία χρόνια σειρά σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. (περισσότερα…)

Οι Κύπριοι της Αιγύπτου ευεργέτες της παιδείας και των κοινοτήτων της Κύπρου

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου OI KYΠPIOI THΣ AIΓYΠTOY EYEPΓETEΣ THΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI TΩN KOINOTHTΩN ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ H εγκατάσταση Eλλήνων στην Aίγυπτο H Eλλάδα και η Aίγυπτος είχαν από τα πολύ παλιά χρόνια στενές πολιτιστικές σχέσεις και εμπορικές συναλλαγές. H θέση άλλωστε της Aιγύπτου ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για την επέκταση των ελληνικών δραστηριοτήτων τόσο προς την Aφρική, όσο και προς την Aσία. (περισσότερα…)

Άγιος Μάμας Μεσαορίας – Στα ίχνη ενός χωριού που χάθηκε

Η αρχειακή έρευνα μάς οδηγεί ακόμη και στα ίχνη των πρόδρομων οικισμών κάποιων χωριών, που δημιουργήθηκαν στα νεότερα χρόνια. Ένα τέτοιο χωριό είναι το χωριό της Μεσαορίας με το όνομα Άγιος Μάμας Όπως τεκμηριώνεται στις πηγές, στην περιοχή στην οποία κάποτε ήταν οικοδομημένο το χωριό Άγιος Μάμας, (περισσότερα…)

Πρόγραμμα Μαθητικών Προσκυνηματικών Περιηγήσεων – «Χαίρε Δέσποινα Φανερωμένη»

Το Λύκειο Αρχαγγέλου έλαβε μέρος στο Πρόγραμμα Μαθητικών Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Για τρίτη συνεχή χρονιά το Συνοδικό Γραφείο των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με συντονιστή τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την Επιθεώρηση Θρησκευτικών με συντονιστή το κύριο Γεώργιο Κάκκουρα, στις αρχές τις σχολικής χρονιάς προσκάλεσαν εθελοντικά τα σχολεία να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα των Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων. (περισσότερα…)

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για την ημέρα των Γραμμάτων

Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση, με την οποία τιμάται η Γιορτή των Γραμμάτων και η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, διδασκάλων της ελληνοχριστιανικής παιδείας και θεμελιωτών της παιδαγωγικής επιστήμης. (περισσότερα…)

Ο ρεμβασμός του Δεκαπενταύγουστου

Μέρες πού ’ναι, γυρίζω και πάλι σε εκείνο τον ανεπανάληπτο λόγο του κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στο μοναδικὸ διήγημά του «Ο ρεμβασμός του Δεκαπενταυγούστου». Με το άρωμα και την οσμήν ευωδίας πνευματικής που αναδίδει και μας πλημμυρίζει, ως θυμίαμα. Γυρίζω ξανά στο λησμονημένο Ορθόδοξο ήθος που ήταν άλλοτε τρόπος βίου και αλήθεια ζωής. Στη χάρη και στην παραμυθία του Θεού, στην απέραντή Του αγάπη, στην οποία καταφεύγουμε όλοι οι δεδιωγμένοι και πονεμένοι του κόσμου, ασθενούντες και οδοιπορούντες και δοκιμαζόμενοι δεινώς. (περισσότερα…)

Ο ναός και η εικόνα του Χρυσοσώτηρος Ακανθούς

Ο Ναός Στο κέντρο της Ακανθούς[1] είναι κτισμένη η μεγαλόπρεπη και επιβλητική εκκλησία του Χρυσοσώτηρος, η οποία άρχισε να ανοικοδομείται το 1916 και αποπερατώθηκε το 1935[2]. Αρχιτέκτονάς της ήταν ο Θεόδωρος Φωτιάδης. Η εκκλησία εγακαινιάστηκε την Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 1941 από τον τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτη Πάφου Λεόντιο. Μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη της Ακανθούς το 1974 η εκκλησία του Χρυσοσώτηρος αφού βεβηλώθηκε και συλλήθηκε, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος[3]. (περισσότερα…)