Ιστορια - Πολιτισμος

Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου – Σύντομο Ιστορικό

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου IEPA ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ MONH THΣ ΠANAΓIAΣ TOY KYKKOY Σύντομο Ιστορικό Η Iερά Mονή Kύκκου, η σημαντικότερη και ιστορικότερη της Κύπρου, ιδρύθηκε με οικονομική χορηγία του Bυζαντινού αυτοκράτορα Aλέξιου Α΄ Kομνηνού (1081-1118), στα τέλη του 11ου αιώνα, οπότε μεταφέρθηκε και διαφυλάχθηκε στο καθολικό της, από την Kωνσταντινούπολη, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Kυκκώτισσας, έργο, κατά την παράδοση, του Aποστόλου Λουκά. Έκτοτε, η Aγία Eικόνα αποτελεί κέντρο αναφοράς της Μονής και χαίρει πανορθόδοξης φήμης και σεβασμού, με αποτέλεσμα χιλιάδες πιστοί από την Κύπρο και το εξωτερικό να [...]

Η προσφορά της Ιεράς Μονής Κύκκου στα ελληνικά γράμματα

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H Mονή εργαστήριο παραγωγής χειρογράφων Η Iερά Mονή Kύκκου επετέλεσε από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της ένα πολύπλευρο εθνικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο και υπήρξε χώρος, όπου προαγόταν το μοναχικό ιδεώδες, και όαση καλλιέργειας των ελληνικών γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου μάρτυρος Σώζοντος (7 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Οσίων Λουκά και Πέτρου, των Μαρτύρων Ευψυχίου και Σώζοντος και του παιδομάρτυρος Σώζοντος από την Ασπρογιά της Πάφου. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τα προεόρτια του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. (περισσότερα…)

Ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (6 Σεπτεμβρίου)

Ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ εορτάζει σήμερα η Εκκλησία και τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Ανδρέου, Ανδρονίκου του στρατιώτου, Ανδροπελαγίας και Θέκλης. (περισσότερα…)

Η ιταλική εφημερίδα «Notizie Del Giorno» και τα γεγονότα του 1821 στην Κύπρο

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου H σημασία της έκδοσης αρχειακών και αθησαύριστων πηγών Aπό τη δεκαετία του 1970, κυρίως, και εξής έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλά ιστορικά έγγραφα, που αναφέρονται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας (1571-1878) στην Κύπρο, και είναι αξιοσημείωτο ότι έκτοτε αρκετοί ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στην έκδοση οθωμανικών, γαλλικών, ιταλικών, ελληνικών, ακόμη και ισπανικών αρχείων, η αξιοποίηση των οποίων αναμένεται ότι θα συμβάλει στη συγγραφή μίας σύνθετης ιστορίας για τον τόπο. Tο ίδιο συμβαίνει και με τις εκδόσεις των οδοιπορικών των ξένων περιηγητών, οι οποίοι [...]

Μνήμη του Προφήτου Ζαχαρίου και της συζύγου του Ελισάβετ (5 Σεπτεμβρίου)

Η Αγία Εκκλησία μας τιμά σήμερα, Πέμπτη,  5 Σεπτεμβρίου, τη μνήμη του Προφήτου Ζαχαρίου, ο οποίος ήταν ιερέας και νυμφευμένος με την Ελισάβετ. Ήσαν άτεκνοι. Κάποια μέρα, την ώρα της Ακολουθίας στο ναό, είδε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να του παρουσιάζεται και να του αναγγέλλει το ευχάριστο μήνυμα ότι θα αποκτούσε γιο και θα ονομαζόταν Ιωάννης. (περισσότερα…)

Μνήμη του Προφήτου Μωυσέως (4 Σεπτεμβρίου)

Τη μνήμη του Προφήτου Μωυσέως, του Ιερομάρτυρος Βαβύλα Αντιοχείας, των τρισχιλίων εξακοσίων εἰκοσιοκτὼ Μαρτύρων και της Αγίας Ερμιόνης, μίας από τις θυγατέρες του  Αποστόλου Φιλίππου τιμούμε σήμερα. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Πολυδώρου του Κυπρίου (3 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία, τιμά τη μνήμη των Ιερομαρτύρων Ανθίμου  επισκόπου Νικομηδείας (†302), Αριστίωνος επισκόπου Αλεξανδρείας και του Νεομάρτυρος Πολυδώρου  του Κυπρίου (†1794), που μαρτύρησε στη Νέα Έφεσο της Μικράς Ασίας, αλλά γεννήθηκε στην εντός των τειχών Λευκωσία, στην ενορία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Τρυπιώτη το 18ο αιώνα. Ανατράφηκε από γονείς ευσεβείς με χριστιανική παιδεία. Ταξίδεψε σε πολλές περιοχές, έχοντας το επάγγελμα του πραματευτή. (περισσότερα…)

Άγιος Μάμας Μεσαορίας – Στα ίχνη ενός χωριού που χάθηκε

Η αρχειακή έρευνα μάς οδηγεί ακόμη και στα ίχνη των πρόδρομων οικισμών κάποιων χωριών, που δημιουργήθηκαν στα νεότερα χρόνια. Ένα τέτοιο χωριό είναι το χωριό της Μεσαορίας με το όνομα Άγιος Μάμας. Όπως τεκμηριώνεται στις πηγές, στην περιοχή στην οποία κάποτε ήταν οικοδομημένο το χωριό Άγιος Μάμας, το οποίο εδώ και αιώνες εξέλιπε, δημιουργήθηκε πολύ αργότερα κατά την ύστερη Τουρκοκρατία το χωριό Κοντέα. Η Κοντέα ασφαλώς φέρει το όνομα αυτό από το τοπωνύμιο της περιοχής «ο Κοντός», κατά παραφθορά του ιταλικού conte (κόμης) και contea, δηλαδή κομητεία. Ας σημειωθεί ότι [...]

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος του θαυματουργού (2 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα, Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (†595), ο οποίος διακρίθηκε για τη σπάνια εγκράτειά του και την τήρηση της νηστείας όχι μόνο από τις τροφές. Πράγμα που του έδωσε και την προσωνυμία Νηστευτής, καθώς και του αγίου Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος του θαυματουργού, ο οποίος γεννήθηκε στην Παφλαγονία από γονείς χριστιανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Προτού πεθάνουν από τις διάφορες κακουχίες, η Ρουφίνα έφερε στη ζωή το Μάμα, ο οποίος από βρέφος βίωσε την ορφάνια. (περισσότερα…)