Ιστορια - Πολιτισμος

Άγιος Προκόπιος

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου (8 Ιουλίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου και της μητρός αυτού Θεοδοσίας. Ο Προκόπιος έζησε επί Διοκλητιανού. Ο πατέρας του, Χριστοφόρος, ήταν ευσεβής, σε αντίθεση με τη μητέρα του που πίστευε στα είδωλα του Δωδεκάθεου. Μετά το θάνατο του πατέρα, η μητέρα του τον πήγε στον αυτοκράτορα, ο οποίος όρισε τον Προκόπιο ηγεμόνα της πόλης των Αλεξανδρέων, δίδοντάς του εντολή να καταδιώκει και να τιμωρεί βάναυσα τούς Χριστιανούς. (περισσότερα…)

Πρόκριτος Σόλων Σολωμής (9η Ιουλίου 1821)

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έζησε ο προύχοντας Σόλων Σολωμής. Και ο Σολωμής, από τα Μασάρη, ήταν θύμα της αιματηρής 9ης Ιουλίου 1821. Η ιστορία του συνδέεται με τον κάθε σφαγιασθέντα Κύπριο της εποχής, ανάμεσά τους τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους τέσσερις δεσποτάδες. Και συνεχίζεται η ιστορία του μετά τη σφαγή του, με τους απογόνους του, στον φόβο και στον κατατρεγμό τους ώστε να βρουν καταφύγιο. Η ζωή τους παίρνει «φως» και φτάνει μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τον Πόρο. Ο προύχοντας Σολωμής γεννήθηκε στα Μάσαρη το 1765. Κάτοχος μεγάλης περιουσίας, τόσο [...]

Μνήμη της Aγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής (7 Ιουλίου)

Σήμερα, η Εκκλησία, μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας, τιμά τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, του μάρτυρα Περεγρίνου και των συν αυτώ Λουκιανού, Πομπήιου, Παππίου, Σατορνίνου, Γερμανού και Ησυχίου, οι οποίοι κατάγονταν από την Ιταλία και κατά το διωγμό επί Τραϊανού μαρτύρησαν στο Δυρράχιο της Ηπείρου. (περισσότερα…)

Φώτης Kόντογλoυ και Βασίλης Μιχαηλίδης

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου O Φώτης Kόντογλου (Aϊβαλί 1895 - Aθήνα 1965) υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριµένους Έλληνες λογοτέχνες και ζωγράφους του 20ού αιώνα. Mεγαλωµένος στο Aϊβαλί, κοντά στον ηγούµενο θείο του Στέφανο Kόντογλου, µετέβη σε νεαρή ηλικία στην Aθήνα για σπουδές στη Σχολή Kαλών Tεχνών, τις οποίες σύντοµα εγκατέλειψε για να εργαστεί στο Παρίσι. Aκολούθως, ασχολήθηκε για κάποιο διάστηµα µε τη συντήρηση εικόνων στο Bυζαντινό Mουσείο των Aθηνών, τοιχογραφιών στον Mυστρά και έργων τέχνης στο Kοπτικό Mουσείο του Kαΐρου. Kυρίως, όµως, εργάστηκε ως αγιογράφος σε ναούς, [...]

Ο μακαριστός Ανδρέας Χριστοδούλου στην Τηλεοπτική εκπομπή «Εμείς και ο Κόσμος μας» (15/05/2019)

Εις μνημόσυνον αιώνιον του μακαριστού Ανδρέα Χριστοδούλου, ο οποίος εκοιμήθη στις 6 Ιουλίου 2023, παρακολουθήστε πιο κάτω την Τηλεοπτική εκπομπή «Εμείς και ο Κόσμος μας», όπου παρουσίασε την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την παραγωγή μεταξιού. (περισσότερα…)

Μνήμη του οσίου Σισώη του Μεγάλου (6 Ιουλίου)

Τη μνήμη του οσίου Σισώη του Μεγάλου, του Ιερομάρτυρος Αστίου επισκόπου Δυρραχίου, των Μαρτύρων Αποστόλων Φιλήμονος, Αρχίππου και Ονησίμου και του οσίου νεομάρτυρα Κυρίλλου του Θεσσαλονικέως τιμά σήμερα η Εκκλησία. (περισσότερα…)

Προύχοντας της θυσίας Χατζηνικόλας Λαυρεντίου Πρωτοσυγκέλλου (9η Ιουλίου 1821, Καραβάς)

Της Δημοσιογράφου Αναστασίας Σιακαλλή Ήταν ημέρες τέτοιες, του 1821, που λίστα μαύρη σύνταξε ο Κιουτσιούκ Μεχμέτ Αγάς. «Να φύγει και ετούτος, να πάει και εκείνος», έγραφε κι όλο έγραφε τα άτομα εκείνα, που, κατά την κρίση του, έπρεπε να εξαλειφθούν. Να εξοντωθούν, διότι: «Σουλτάνε θα εξεγερθούν όπως οι Έλληνες και τότε τι χαμπάρια με την Αυτοκρατορία;». Και σκέφτηκε ο σουλτάνος: «Άραγε έχει δίκαιο ο αγάς; Αν σφάξουμε τους προτεινόμενους, έτσι θα ησυχάσουμε απ’ τους Κύπριους;». Το θέμα, κυρίως, ήταν η περιουσία εκείνων της μαύρης λίστας, των 486, στους οποίους και [...]

Μνήμη του οσίου Αθανασίου του εν Άθω (5 Ιουλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Οσίων Αθανασίου του εν Άθω και Λαμπαδού του θαυματουργού και του Ιερομάρτυρος Στεφάνου Μητροπολίτου Ρηγίου Καλαβρίας, της Κάτω Ιταλίας. Ο Αθανάσιος, της Τραπεζούντας του Πόντου, από ευσεβή και εύπορη οικογένεια, ολοκλήρωσε τις σπουδές στις περίφημες σχολές της Κωνσταντινούπολης. (περισσότερα…)

Παρέμβαση Εκκλησιαστική. Τεύχος 58 (Μάιος – Αύγουστος 2024)

Διαβάστε το περιοδικό Παρέμβαση Εκκλησιαστική με αφιέρωμα "50 χρόνια μνήμης, αγώνα και προσδοκίας".   Το περιοδικό περιλαμβάνει κείμενα των:  Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου Επισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου (περισσότερα…)

Η εκπαιδευτική δράση του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού

Η Κύπρος της προεπαναστατικής περιόδου χαρακτηρίζεται  από  πνευματική  άνθηση, που συμπίπτει με (και εν πολλοίς οφείλεται από) την αρχιεπισκοπία του Κυπριανού, του απαγχονισθέντος την 9η Ιουλίου 1821. Ο Κυπριανός γεννήθηκε το 1756 στον Στρόβολο. Σε παιδική ηλικία, γύρω στα δέκα του χρόνια, όπως συνηθιζόταν στα μοναστηριακά ήθη του νησιού μέχρι και πριν από μερικές  δεκαετίες, έγινε δεκτός ως δόκιμος στη Μονή Μαχαιρά, με την οποία οι κάτοικοι του Στροβόλου διατηρούσαν ποικίλες σχέσεις και δεσμούς. Την ίδια περίπου εποχή, το 1767, ανήλθε στον  αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα [...]