Μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως (30 Αυγούστου)

Μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως (30 Αυγούστου)

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και της Κυπρίας Αγίας Βρυαίνης.

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε περί το έτος 255 μ.Χ. και διακρινόταν, από τα νεανικά του χρόνια, για την αφοσίωσή του στο Χριστό και τη μελέτη του Ευαγγελίου.

Ο Πατριάρχης Μητροφάνης, εκτιμώντας την αρετή και τα προσόντα του Αλεξάνδρου, του ανέθεσε καθήκοντα πρωτοπρεσβυτέρου και τον όρισε ως εκπρόσωπό του στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που συγκροτήθηκε το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Μετά την εκδημία του Πατριάρχη, ο Αλέξανδρος ανέλαβε τον πατριαρχικό θρόνο, τον οποίο κόσμησε με τις αρετές και τις διοικητικές του ικανότητες. Μεταξύ άλλων, ως Πατριάρχης, αντιστάθηκε σθεναρά στις προσπάθειες του Αρείου να πείσει τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο για τις δήθεν ορθόδοξες θέσεις του και γενικά αναδείχθηκε φύλακας της αυθεντικής διδασκαλίας της  Ορθοδοξίας.

Ο Παύλος υπήρξε Πατριάρχης τον 7ο αιώνα (από το 686 μέχρι το 693). Παρέμεινε υπόδειγμα ενάρετου ανθρώπου και απροσωπόληπτου Επισκόπου. Επί της Πατριαρχίας του, συγκλήθηκε το 691 η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος, της οποίας προήδρευσε και στην οποία οφείλουμε πολλούς από τους ιερούς κανόνες που διατύπωσαν οι Πατέρες στην Ε΄ και την Στ΄ Σύνοδο.

Στην  Πενθέκτη επαναβεβαιώθηκε το Αυτοκέφαλο της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, όπως ενωρίτερα έπραξε η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος στην Έφεσο το 431.

Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Τραπεζούντα, αρχές του 11ου αιώνα. Με πλούσια μόρφωση, κατέλαβε πολιτειακά αξιώματα. Απαρνήθηκε τα πάντα χάρη του μοναστικού βίου. Ασκήθηκε για 10 χρόνια με υπακοή. Ο ενάρετες βίος συνέτεινε να ιερωθεί και να αξιωθεί του Πατριαρχικού θρόνου. Κοιμήθηκε το 1075. Το οργανωτικό και φιλανθρωπικό του έργο έμειναν παραδείγματα για τους επόμενους επισκόπους.

Η τριάδα των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Αλεξάνδρου, Παύλου και Ιωάννου παραμένει τεκμήριο της ευλογίας του Θεού. Υπάρχουν πάντοτε τίμιοι Ιεράρχες που αγωνίζονται φιλότιμα με σεβασμό στο ωμοφόριο τους.

Η Κύπρια Αγία Βρυαίνη τιμάται ξεχωριστά στο χωριό Μανδριά της Πάφου.

Εκεί υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post