Ιστορια - Πολιτισμος

Μνήμη του οσίου Γεωργίου του Καρσλίδη (4 Νοεμβρίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Ιωαννικίου του εν Ολύμπω και των Αγίων Νικάνδρου επισκόπου Μύρων και Ερμαίου πρεσβυτέρου. Επίσης εορτάζουμε τη μνήμη του Βασιλέως Ιωάννου Βατάτζη, του επικληθέντος ελεήμονος, και  του σύγχρονου Οσίου Γεωργίου του Καρσλίδη. (περισσότερα…)

Ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (3 Νοεμβρίου)

Την ανακομιδή του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εορτάζει η Εκκλησία σήμερα, μέσα στον αναστάσιμο χαρακτήρα της Κυριακής,  και τιμούμε τη μνήμη  των Μαρτύρων Ακεψιμά, Αειθαλά  και Ιωσήφ. Μετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του Χριστιανισμού σ' όλο το Ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα της Ιόππης, στην Παλαιστίνη, όπου μετέφεραν το Λείψανο του  Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου. Την ίδια ημέρα έγιναν και τα εγκαίνια του Ναού και από τότε κάθε χρόνο η Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή του Ιερού λειψάνου του. (περισσότερα…)

Τα μυστικά της Παναγίας Καρμιώτισσας στα Πολεμίδια φέρνουν στο φως ανασκαφές

Ο εντοπισμός 20 κενών τάφων, σκαλοπατιών που οδηγούν σε ένα ανεξερεύνητο κενό, κάτω από την εκκλησία, καθώς και ένα πηγάδι στο βάθος του οποίου φαίνεται να υπάρχει μια σφραγισμένη πόρτα, είναι μερικά από τα μυστήρια που επιχειρεί να αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη στην Παναγία Καρμιώτισσα, στα Πολεμίδια. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ακινδύνου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου, Ανεμποδίστου και Αφθονίου (2 Νοεμβρίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Ακινδύνου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου, Ανεμποδίστου και Αφθονίου. Επίσης, των Μαρτύρων Ευδόξιου και Αγάπιου. Αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαβωρίου, ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος και ο Ανεμπόδιστος, το 330 μ.Χ. ομολόγησαν με γενναιότητα ότι είναι Χριστιανοί, και γι’ αυτό συνελήφθηκαν και μαστιγώθηκαν σκληρά μήπως έτσι προδώσουν την πίστη τους. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (1 Νοεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού,  των Μαρτύρων γυναικών Κυριαίνης και Ιουλιανής και του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία. Οι ιατροί Κοσμάς και Δαμιανός από την Ασία ήσαν ορφανοί από πατέρα, η μητέρα τους Θεοδότη τους πρόσφερε χριστιανική ανατροφή. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων Στάχυ, Απελλή, Αμπλία, Ουρβανού, Ναρκίσσου και Αριστοβούλου εκ των Εβδομήκοντα (31 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά έξι μαθητές από τον κύκλο των εβδομήκοντα Αποστόλων. Το Στάχυ, που χειροτονήθηκε από τον Απόστολο Ανδρέα επίσκοπος Βυζαντίου και κοιμήθηκε ειρηνικά, και τον Απελλή που έγινε επίσκοπος Ηρακλείας και διέπρεψε στον αγώνα της ιεραποστολής. (περισσότερα…)

Μνήμη του οσίου Θεράποντος του εν Λυθροδόντα ασκήσαντος (30 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ζηνοβίου, που ήταν γιατρός, από την Κιλικία, και της αδελφής του Ζηνοβίας. Κήρυτταν με θάρρος την αλήθεια του Χριστού και δε φοβήθηκαν τα βασανιστήρια, στα οποία τους υπέβαλε ο ηγεμόνας Λυσίας. Μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό. (περισσότερα…)

Το ηρωϊκό υπόδειγμα του Ελληνισμού και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

Μ. Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης   ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940[1]  Υπάρχει μια χρυσή αλυσίδα που ενώνει τον Ελληνισμό, στην πλέον οικουμενική διάστασή του, και που ιδιαίτερα συνδέει την ακριτική Ρωμηοσύνη στο τόξο που ξεκινά από την Κύπρο, συνεχίζεται στα νησιά του Αιγαίου και φτάνει ως την Θράκη, παλαιότερα δε περνούσε και από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Μια αλυσίδα οι κρίκοι της οποίας απαντούν στις λόγιες και λαϊκές εκφράσεις [...]

Μνήμη της Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας (29 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας, του Οσίου Αβραμίου και της ανεψιάς του Αγίας Μαρίας, της Οσίας Άννας από την Κωνσταντινούπολη και του Αγίου Σάββα του Στρατηλάτη. (περισσότερα…)

Κύπριοι στον ελληνοϊταλικό πόλεμο

Του Πέτρου Παπαπολυβίου Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε τους Κυπρίους που είχαν ουσιαστικότερη προσφορά στον αγώνα στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, προασπίζοντας την ελληνική ελευθερία. Η κυπριακή διάθεση για κατάταξη στον ελληνικό στρατό υπήρξε και αυτή τη φορά τεράστια, όμως οι  σύμμαχοι, κατά τα άλλα, Βρετανοί εμπόδισαν με διάφορα προσχήματα τη μαζική στρατολόγηση, φοβούμενοι τις μελλοντικές επιπτώσεις από την επιστροφή χιλιάδων απομάχων με το ελληνικό εθνόσημο στη μεγαλόνησο. Ο αριθμός των Κυπρίων που κατατάχθηκαν στον ελληνικό στρατό το 1940-1941, δεν μπορεί να [...]