Ιστορια - Πολιτισμος

Κύπριοι Κληρικοί στη Μικρά Ασία και Μικρασιάτες Κληρικοί στην Κύπρο (18ος-20ός αι.)

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Κύπριοι κληρικοί στη Μικρά Ασία Οι δύσκολες συνθήκες ζωής στην Κύπρο και η σχεδόν παντελής απουσία ελληνικών σχολών, κατά τον 18ο αιώνα, συνέτειναν ώστε αριθμός νεαρών Κυπρίων κληρικών να καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναζήτησε ευκαιρίες για μόρφωση και εκκλησιαστική ανέλιξη. Σε μεταγενέστερο χρόνο ορισμένοι από αυτούς εντάχθηκαν στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και υπηρέτησαν στις υπαγόμενες εκκλησιαστικά σε αυτό μικρασιατικές πόλεις, όπως ο Μητροπολίτης Βιζύης (1762-1783), αργότερα Νικομηδείας (1783-1791), στη συνέχεια Δέρκων (1791-1794) και ακολούθως Οικουμενικός Πατριάρχης (1794-1797) Γεράσιμος Γ´, ο οποίος, σε κάποια περίοδο [...]

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά (11 Νοεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του  Μεγαλομάρτυρος Μηνά και πανηγυρίζει το ομώνυμο Μοναστήρι κοντά στο χωριό Βάβλα Λάρνακας, ο ομώνυμος ναός στο Δήμο Γερίου και στην κοινότητα Νέο Χωριό Πάφου. Τιμούμε επίσης τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Βικεντίου διακόνου, Βίκτωρος και Στεφανίδος και του Οσίου Θεοδώρου του Στουδίτου. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου (10 Νοεμβρίου)

Σήμερα, μέσα στον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ολυμπά, Ροδίωνος, Σωσιπάτρου και Τερτίου εκ των εβδομήκοντα, του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου και του μάρτυρος Ορέστου, ο οποίος καταγόταν από τα Τύανα της Καππαδοκίας. Επί Διοκλητιανού, ο ηγεμόνας Μάξιμος προσπάθησε με ποικίλους τρόπους να τον δελεάσει για να αρνηθεί το Χριστό. Τέλος, διέταξε και τον έδεσαν πάνω σε ένα ατίθασο άλογο, που έσυρε τον Άγιο πίσω του, μέχρι που παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο. (περισσότερα…)

Ἡ μαρτυρία τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν (1923-1938) Χρυσόστομου Παπαδόπουλου γιὰ τὸν Ἅγιο Nἑκτάριο

Κωστῆς Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετῶν Ἱερᾶς Μονῆς Κύκκου Μία ἀπὸ τὶς πρῶτες μαρτυρίες γιὰ τὴν προσωπικότητα καὶ τὸ ἦθος τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου[1] προέρχεται ἀπὸ τὸν πολυγραφότατο ἐκκλησιαστικὸ συγγραφέα, μετέπειτα Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν (1923-1938), καθηγητὴ στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τοῦ Πανεπιστημίου τῆς ἑλληνικῆς πρωτεύουσας (1914-1923) (περισσότερα…)

Μνήμη του Aγίου Νεκταρίου, Eπισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού (9 Νοεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως, των μαρτύρων Ονησιφόρου και Πορφυρίου, των οσίων Ματρώνης και Θεοκτίστης και Συμεών του μεταφραστού. Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης από θεοφιλείς γονείς. Αρχικά ονομαζόταν Αναστάσιος. Διακρινόταν για το ήθος και το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάστηκε για έξι χρόνια, ενώ παράλληλα μελετούσε νύχτα και μέρα τα ιερά γράμματα. (περισσότερα…)

Σύναξη των αρχιστρατήγων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων (8 Νοεμβρίου)

Τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ  και Ραφαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων εορτάζει σήμερα η Εκκλησία. Ο Aρχάγγελος  Μιχαήλ είδε το πρώτο τάγμα των Αγγέλων, με τον Αρχιστράτηγο Εωσφόρο να πέφτουν και να γκρεμίζονται, όταν νόμισαν ότι μπορούν να ξεπεράσουν την παντοδυναμία του Θεού. Τότε, ο Μέγιστος Μιχαήλ κάλεσε όλες τις ουράνιες δυνάμεις να παραμείνουν σταθερές στο θέλημα του Θεού και να τον υμνολογήσουν, λέγοντας το «στώμεν καλώς! στώμεν μετά φόβου! Πρόσχωμεν!». (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων Μελανίππου και Κασσίνης και του υιού αυτών Αντωνίου (7 Νοεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των εν Μελιτινή 33 Μαρτύρων καθώς και των συζύγων αγίων  Μελάνιππου και Κασσίνης και του υιού αυτών Αντωνίου, οι οποίοι κατάγονταν από την Άγκυρα της Μικράς Ασίας και έζησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, που έθεσε σε εφαρμογή το όραμά του να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία της μυθολογίας. (περισσότερα…)

Τι μας εμποδίζει να γνωρίσουμε το Θεό (Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου)

Η απιστία προέρχεται από την υπερηφάνεια. Ο υπερήφανος ισχυρίζεται πως θα γνωρίσει τα πάντα με το νου του και την επιστήμη, αλλά η γνώση του Θεού παραμένει ανέφικτη γι’ αυτόν, γιατί ο Θεός γνωρίζεται μόνο με αποκάλυψη του Αγίου Πνεύματος. Ο Κύριος αποκαλύπτεται στις ταπεινές ψυχές. Σ’ αυτές δείχνει τα έργα Του, που είναι ακατάληπτα για το νου μας. Με τον φυσικό μας νου μπορούμε να γνωρίσουμε μόνο τα γήινα πράγματα, κι αυτά μερικώς, ενώ ο Θεός και όλα τα ουράνια γνωρίζονται με το Άγιο Πνεύμα. Μερικοί μοχθούν σ’ όλη τους [...]

Μνήμη του Αγίου Δημητριανού, επισκόπου Κυθρέας (6 Νοεμβρίου)

Τη μνήμη του Επισκόπου Χύτρων Δημητριανού και του Αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως Παύλου τιμά σήμερα, η Εκκλησία. Ο Άγιος Δημητριανός έζησε επί Θεοφίλου του εικονομάχου. Γεννήθηκε στο χωριό Συκά της επαρχίας Κυθηρίας από πατέρα ιερέα και μητέρα φιλόθεο. Νυμφεύθηκε με κόρη ευγενή, η οποία σύντομα απέθανε. (περισσότερα…)

Γεώργιος Μπαμπινιώτης για Κυπριακή διάλεκτο: Ένας θησαυρός που υπάρχει παράλληλα με την κοινή γλώσσα

Συνέχεια, καλλιέργεια και οικουμενικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την ελληνική γλώσσα μοναδική, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, σε ομιλία του με θέμα τη «δύναμη της ελληνικής γλώσσας», στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Δράσεις για την Ελληνική Γλώσσα στο εκπαιδευτικό σύστημα», που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Υπουργού Παιδείας και παιδιών από σχολεία όλης της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του καλωσόρισε τον κ. Μπαμπινιώτη, λέγοντας [...]