Ο εορτασμός των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τσέρι (20-21 Μαΐου 2017)

Ο εορτασμός των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τσέρι (20-21 Μαΐου 2017)

Με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και με την προσήκουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η Ιερά Μνήμη των Αγίων Βασιλέων, Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και της μητρός αυτού Ελένης, στον περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων της κοινότητος Τσερίου.

Την παραμονή της εορτής, 20 Μαΐου, παρουσία του Ιερού Κλήρου, των Δημοτικών Αρχών και πλήθος λαού, η Κοινότητα υποδέχθηκε τα ιερά λείψανα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και τεμάχια εκ του Τιμίου Ξύλου, του Άρραφου Χιτώνος του Χριστού και λίθου εκ του Παναγίου Τάφου.

Τα ιερά Θησαυρίσματα κόμισαν Πατέρες από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους, όπου τα υποδέχθηκε κατόπιν αδείας του επιχωρίου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου , ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος.

Στη συνέχεια τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου. Στο λόγο του, ο Αμαθούντος Νικόλαος, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα των δύο Μεγάλων Αυτών Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την προσφορά τους προς τον Χριστιανισμό. Στο τέλος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού για την πρόσκληση και άδεια, τον Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος κ. Γαβριήλ, τους Πατέρες που συνόδευσαν τα Ιερά Θησαυρίσματα, τους Ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Τσερίου για την φιλοξενεία.

Ως ένδειξη αγάπης και ευχαριστίας, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Τσερίου, δώρισε στον Θεοφιλέστατο εικόνισμα της Παναγίας της Γερόντισσας.

Τόσο στην υποδοχή των Ιερών Λειψάνων όσο και στην ακολουθία του Εσπερινού, παρέστησαν ο Έπαρχος Λευκωσίας κ. Μάριος Παναγίδης, ο Βουλευτής Αμμοχώστου κ. Ονούφριος Κουλλάς και ο Δήμαρχος Τσερίου κ. Σταύρος Μιχαήλ.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου. Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους σήμερα τιμώμενους Αγίους και στην προσφορά τους προς τον Ορθόδοξο λαό. Στο τέλος, ευχαρίστησε τους Ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή για την πρόσκληση και φιλοξενεία, αλλά και τους Πατέρες που εκόμισαν τα Ιερά Λείψανα.

Σε ένδειξη ευχαριστίας, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ. Κωστάκης Γεωργίου, δώρισε στον Σεβασμιώτατο το Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της Γερόντισσας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκαν τα κόλλυβα προς τιμήν των Αγίων και ακολούθησε Λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός της Εορτής και στη συνέχεια τελέστηκε Κτητορικό Μνημόσυνο. Ακολούθως, εψάλη ο Παρακλητικός Κανών των τιμώμενων Αγίων.

 

Ραφαήλ Μισιαούλης, Φοιτητής Θεολογίας ΑΠΘ.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post