Ιστορια - Πολιτισμος

Μνήμη του οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη Κρίσει (17 Οκτωβρίου)

Σήμερα τελείται από την Εκκλησία η ανάμνηση της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Λαζάρου του τετραημέρου,  δηλαδή η μεταφορά του από την επισκοπή Κιτίου στην Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Λέοντος του Σοφού. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Λογγίνου του Εκτατοντάρχου (16 Οκτωβρίου)

Σήμερα, 16 Οκτωβρίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Λογγίνου του Εκατοντάρχου και των δύο στρατιωτών που μαρτύρησαν μαζί του, τη μνήμη του Οσίου Μαλού, που έζησε ασκητικά και κοιμήθηκε ειρηνικά και των μαρτύρων Λεοντίου, Δομετίου, Τερεντίου και Δομνίνου, που τελειώθηκαν στη φωτιά. (περισσότερα…)

Επιστημονικά έντυπα στην Κύπρο

Oι απαρχές της έκδοσης εντύπων στην Kύπρο µε θέµατα που αφορούν στην ιστορία, τη λαογραφία, τη µελέτη της κοινωνίας και τον φιλοσοφικό στοχασµό, εντοπίζονται στις αρχές του 20ού αιώνα. Eκδόθηκαν τότε µερικές περιοδικές εκδόσεις, ανάµεσα στις οποίες περιλαµβάνονται και ορισµένες µε σαφή εκκλησιαστικό προσανατολισµό, όπως ο «Eκκλησιαστικός Kήρυξ» και ο «Aπόστολος Bαρνάβας», που ξεχωρίζουν για τη σταθερότητα της κυκλοφορίας και την ποιότητα των δηµοσιεύσεών τους. (περισσότερα…)

Η συμβολή του Νέαρχου Κληρίδη στην Κυπριακή Μοναστηριολογία και στην καταγραφή τοπικών Εκκλησιαστικών παραδόσεων

Κωστής Κοκκινόφτας Ερευνητής Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Η ΣYMBOΛH TOY NEAPXOY KΛHPIΔH ΣTHN KYΠPIAKH MONAΣTHPIOΛOΓIA KAI ΣTHN KATAΓPAΦH TΩN TOΠIKΩN EKKΛHΣIAΣTIKΩN ΠAPAΔOΣEΩN   O Nέαρχος Kληρίδης (Αγρός 1892 - Λευκωσία 1969) συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους συγγραφείς βιβλίων και μελετών, που αφορούν στην κυπριακή μοναστηριολογία και την τοπική εκκλησιαστική παράδοση, και συνέβαλε όσο λίγοι στην καταγραφή και διάσωση του λαϊκού πολιτισμού του τόπου. (περισσότερα…)

ΛΒ΄ Συνέδριο ΧΕΚΕ με θέμα «Ο Όσιος Ιάκωβος ο εν Ευβοία ο Τσαλίκης»

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου και η ώρα 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί το ΛΒ Συνέδριο της Χ.Ε.Κ.Ε.,σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Κοινοτικών Συμβουλίων Δευτεράς με θέμα: «Ο Όσιος Ιάκωβος ο εν Ευβοία ο Τσαλίκης». (περισσότερα…)

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα θυρανοίξια του Ι.Ν. Οσίου Νικηφόρου στα Χανιά

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τελέστηκαν σήμερα το απόγευμα τα θυρανοίξια στον Ιερό Ναό του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού στο Σηρικάρι Κισάμου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. (περισσότερα…)

Σχέσεις Ιεράς Μονής Κύκκου και Ρωσίας

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου ΣXEΣEIΣ IEPAΣ MONHΣ KYKKOY KAI PΩΣIAΣ H Iερά Mονή Kύκκου, όπως είναι γνωστό, ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα µε οικονοµική χορηγία του βυζαντινού αυτοκράτορα Aλέξιου Kοµνηνού (1081-1118), ο οποίος µερίµνησε ώστε να µεταφερθεί από την Kωνσταντινούπολη στη Mονή η θαυµατουργική εικόνα της Παναγίας της Kυκκώτισσας, µία από τις τρεις, που, κατά παράδοση, αγιογράφησε ο Eυαγγελιστής Λουκάς. (περισσότερα…)

Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: Λόγος μβ΄ Συντακτήριος, Εἰς τὴν τῶν ΡΝ΄ (150) ἐπισκόπων παρουσίαν

1. Πῶς ὑμῖν τὰ ἡμέτερα, ὦ φίλοι ποιμένες καὶ συμποιμένες· ὧν ὡραῖοι μὲν οἱ πόδες, εὐαγγελιζομένων εἰρήνην καὶ ἀγαθὰ, μεθ᾿ ὧν ἐληλύθατε· ὡραῖοι δὲ τὰ πρὸς ἡμᾶς, οἷς εἰς καιρὸν ἐληλύθατε, οὐχ ἵνα πρόβατον πλανώμενον ἐπιστρέψητε, ἀλλ᾿ ἵνα ποιμένα ἔκδημον ἐπισκέψησθε; Πῶς τὰ τῆς ἐκδημίας ὑμῖν ἔχει τῆς ἡμετέρας; καὶ τίς ὁ ταύτης καρπὸς, μᾶλλον δὲ, τοῦ ἐν ἡμῖν Πνεύματος, ᾧ κινούμεθά τε ἀεὶ, καὶ νῦν κεκινήμεθα, μηδὲν ἴδιον ἔχειν ἐπιθυμοῦντες, μήτ᾿ ἴσως ἔχοντες; Ἆρά γε συνίετε παρ᾿ ὑμῶν αὐτῶν, καὶ καταμανθάνετε, καὶ λογισταὶ τῶν ἡμετέρων ἐστὲ χρηστότεροι; ἢ [...]

Η Ενότητα της Εκκλησίας και το έργο των Αποστόλων

Η Εκκλησία, εφόσον είναι σώμα Χριστού, που σκοπό έχει την σωτηρία των ανθρώπων, δεν κινδυνεύει να αφανιστεί, να καταποντιστεί (PG 52,429), να χαθεί. Άρχοντες θρησκευτικοί, λέγει ο ιερός Χρυσόστομος, άλλοτε και τώρα, φορείς της κοσμικής εξουσίας, αιρετικοί και οι ίδιοι οι δαίμονες «επολέμησαν την Εκκλησίαν», η οποία όχι μόνο δεν νικήθηκε αλλ’ «υπέρ τους ουρανούς αναβέβηκε» (PG 52, 397-8). Παρά ταύτα κινδυνεύει συνεχώς η ενότητα της Εκκλησίας, ενώ το γεγονός του Σώματος του Χριστού, η Εκκλησία δηλαδή, σημαίνει και αποτελεί ενότητα πραγματική, «… Εκκλησίαν δε Θεού καλεί (= ο Παύλος), [...]

Συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο

Σε θερμό και φιλικό κλίμα διεξήχθη, την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριο. (περισσότερα…)