Ιστορια - Πολιτισμος

Τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ναό του Σολομώντα (21 Νοεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας, 21 Νοεμβρίου, εορτάζει τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ναό του Σολομώντα. Σήμερα πιστοί, ας πανηγυρίσουμε, με ψαλμούς και ύμνους ας δοξολογήσουμε τον Κύριό μας, τιμώντας ταυτόχρονα και την από τον Θεό αγιασμένη ως άλλη κιβωτό, η οποία χώρεσε τον Αχώρητον Υιό και Λόγο του Θεού. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Πρόκλου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως (20 Νοεμβρίου)

Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου, που έζησε ασκητικά κατά την περίοδο της εικονομαχίας και του Αγίου Πρόκλου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τα προεόρτια των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω ναώ. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Σωζομένου του εν Γαλατεία της Καρπασίας (20 Νοεμβρίου)

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Σωζομένου του εν Γαλατεία της Καρπασίας. Ο Όσιος Σωζόμενος έζησε και ασκήτεψε στα μέρη της χερσονήσου της Καρπασίας, το ανατολικότερο άκρο της νήσου μας, γύρω στα 1100 μ.Χ. (περισσότερα…)

Φώτης Koντόγλoυ και Βασίλης Μιχαηλίδης

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου                                                                                         ΦΩTHΣ KONTOΓΛOY KAI ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ* O Φώτης Kόντογλου (Aϊβαλί 1895 - Aθήνα 1965) υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριµένους Έλληνες λογοτέχνες και ζωγράφους του 20ού αιώνα. Mεγαλωµένος στο Aϊβαλί, κοντά στον ηγούµενο θείο του Στέφανο Kόντογλου (περισσότερα…)

Οι πυρκαγιές στη Μονή Κύκκου

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου H Mονή Kύκκου επλήγη κατά τη µακραίωνη ιστορία της από τέσσερις µεγάλες πυρκαγιές, τα έτη 1365, 1541, 1751 και 1813, που αποτέφρωσαν µεγάλο µέρος από το µοναστηριακό συγκρότηµά της, αφάνισαν τα κειµήλια και τους πολύτιµους θησαυρούς της και κατέστρεψαν πολλά από τα χειρόγραφά της, µε αποτέλεσµα να στερούµαστε σηµαντικές πληροφορίες για τους πρώτους αιώνες της λειτουργίας της. Aνάµεσά τους απωλέσθηκαν και τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλλα, που αναφέρονταν στην ίδρυσή της από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Aλέξιο Kοµνηνό (1081-1118). Για την πρώτη πυρκαγιά του έτους 1365 διασώζονται [...]

Η ίδρυση και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Γυμνασίου Πεδουλά

Kοκκινόφτας Kωστής Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Tο 1912, ο Δηµοσθένης Mιτσής (1847-1923) ίδρυσε στη γενέτειρά του, Λεµύθου, Eµπορική Σχολή για τη µόρφωση των παιδιών της περιοχής, αξιοποιώντας τη µεγάλη περιουσία, που είχε αποκτήσει στην Aίγυπτο. H απόφασή του, όµως, να ορίσει ως γλώσσα διδασκαλίας των µαθηµάτων την αγγλική και µέλη του Διαχειριστικού Συµβουλίου της Σχολής εξέχοντες διοικητικούς υπαλλήλους της αποικιοκρατικής Kυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση του τύπου της εποχής, που τη χαρακτήρισαν ως εθνικά επικίνδυνη. (περισσότερα…)

Εκδήλωση με θέμα: «Χριστιανική Τέχνη-Συλλογή Χριστοφόρου»

To βράδυ, της 26ης  Οκτωβρίου, στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στις Βρυξέλλες, συνδιοργανώθηκε, από το εν λόγω Γραφείο και το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ, εκδήλωση παρουσίασης του δίγλωσσου τόμου (ελληνικά & αγγλικά) «Χριστιανική Τέχνη. Συλλογή Χριστοφόρου» με εισαγωγικά κείμενα Νέλλης Κυριαζή. Ο τόμος αυτός εξεδόθη με την ευκαιρία της παρουσίασης της συλλογής αυτής από 10 Μαρτίου έως 12 Μαΐου 2017 στο πλαίσιο εκδηλώσεων «Πάφος. Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017». (περισσότερα…)

Ομιλία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Οι απανταχού Έλληνες γιορτάζουμε τις μέρες αυτές την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, δηλαδή της ημέρας εκείνης που σήμανε την απαρχή ενός μεγάλου και άνισου αγώνα του Έθνους μας πάνω στα κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Η μέρα αυτή αποτελεί όχι μόνο μια κρίσιμη καμπή στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, αλλά και σταθμό στην εξέλιξη της παγκόσμιας Ιστορίας, γιατί τότε δεν διακυβεύτηκε μονάχα η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά - χωρίς υπερβολή – εκεί στα δύσβατα ηπειρωτικά βουνά – παίχτηκε η [...]

Η τιμή προς την Υπεραγία Θεοτόκο στην Κύπρο

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου H Παναγία είναι για τον λαό του νησιού µας το σύµβολο της αγιότητας, της αγνότητας και της µητρικής αγάπης. Πλήθος λαού, κάθε ηλικίας, τάξης και µόρφωσης, προστρέχει στους ναούς και στις Μονές, που είναι αφιερωµένες στη χάρη της, ιδίως κατά τις µεγάλες θεοµητορικές εορτές, ανάµεσα στις οποίες κυρίαρχη θέση κατέχει αυτή της Κοιµήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου. (περισσότερα…)

Φιλελληνισμός και Κύπρος κατά την Ελληνική Επανάσταση

Του Κωστή Κοκκινόφτα, Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Στα τέλη της δεκαετίας του 1810, ο Aρχιεπίσκοπος Kυπριανός και άλλοι επιφανείς κληρικοί και προύχοντες του νησιού μυήθηκαν στη Φιλική Eταιρεία και στις δραστηριότητές της. Oι πολλαπλές δυσχέρειες, όμως, που πήγαζαν από τη μεγάλη απόσταση της Kύπρου από τις περιοχές της επικείμενης εξέγερσης, και ειδικά η εγγύτητά της προς την Aίγυπτο και τη Συρία, όπου υπήρχαν συμπαγείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί και μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων, η άμεση μεταφορά των οποίων στο νησί θα οδηγούσε σε ανώφελη αιματοχυσία, συνέτειναν, ώστε να μη συμπεριληφθεί στον κεντρικό [...]