Ιστορια - Πολιτισμος

Ιάσων και Σωσιπάτρος

Μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ιάσονα και Σωσιπάτρου (29 Απριλίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ιάσονα και Σωσιπάτρου, εκ των Ο΄ Αποστόλων. Κατάγονταν, ο μεν Ιάσων από την Ταρσό ή τη Θεσσαλονίκη, ο δε Σωσίπατρος από την Αχαΐα. (περισσότερα…)

Άγιος Συμεών

Μνήμη του Ιερομάρτυρος Συμεών, επισκόπου Ιεροσολύμων (27 Απριλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Συμεών, του δεύτερου επισκόπου Ιεροσολύμων (†107), συγγενούς του Κυρίου. Των Μαρτύρων Λολλίωνος του νέου και Ποπλίωνος. Των Οσίων Συμεών και Γεωργίου, των Στυλιτών, Ιωάννου ηγουμένου της Ιεράς Μονής των Καθαρών, του Ομολογητού και Ευλογίου του ξενοδόχου. (περισσότερα…)

Η ίδρυση του πρώτου Ελληνορθόδοξου Σχολείου στη Λάρνακα (1733)

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H IΔPYΣH TOY ΠPΩTOY EΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣXOΛEIOY ΣTH ΛAPNAKA (1733) Oι γενικότερες συνθήκες, που επικράτησαν στην Kύπρο μετά την κατάκτησή της από τους Oθωμανούς το 1571, (περισσότερα…)

Ο άγιος Γεώργιος και η Κύπρος

Ο άγιος Γεώργιος θεωρείται ο προστάτης άγιος των κατοίκων πολλών χωριών της Κύπρου, οι οποίοι στα παλαιότερα χρόνια συνήθιζαν να τον επικαλούνται με τη φράση: «Άη Γιώρκη τζιαι βοήθα μου». (περισσότερα…)

Κύπριοι κληρικοί κτήτορες σχολείων στη γενέτειρά τους (β΄ µισό 19ου – αρχές 20ού αιώνα)

Του Κωστή Κοκκινόφτα Ένας από τους µεγαλύτερους κινδύνους που αντιµετώπισε ο Eλληνισµός της Kύπρου κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας (1571-1878) ήταν αυτός της άµβλυνσης των πνευµατικών του αντιστάσεων, εξαιτίας της σχεδόν παντελούς έλλειψης σχολείων. Tο αποτέλεσµα ήταν µεγάλο µέρος του να ζει στην αµάθεια και σηµαντικό τµήµα του να γίνει φορέας δεισιδαιµονικών αντιλήψεων, ενώ ένα άλλο, σε συνδυασµό µε τις αυθαιρεσίες των τοπικών διοικητών και τη βαριά φορολογία, να εξισλαµισθεί και σταδιακά να εκτουρκισθεί. Mοναδικό καταφύγιο και πηγή της παραµυθίας των υποδούλων, καθόλο το χρονικό διάστηµα της περιόδου αυτής, ήταν η [...]

Η κοινωνική διακονία της Εκκλησίας της Κύπρου κατα την τουρκοκρατία (1571-1878)

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Η KOINΩNIKH ΔIAKONIA THΣ EKKΛHΣIAΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ KATA THN TOYPKOKPATIA (1571-1878) Αμέσως μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Kύπρου, το 1571, οι Oθωμανοί παραχώρησαν ορισμένα προνόμια στους Ορθόδοξους κατοίκους και τους επέτρεψαν να ανασυγκροτήσουν την Eκκλησία τους (περισσότερα…)

Ανάσταση Κυρίου

Κυριακή του Πάσχα

«Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος». «Την Ανάστασίν σου, Χριστέ Σωτήρ, άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς, και ημάς τους επί γης καταξίωσον, εν καθαρά καρδία σε δοξάζειν». (περισσότερα…)

Πασχαλινές προσευχές

Πασχαλινές   προσευχές ==================  Χριστός ἀνέστη ἐκ νεκρῶν  θανάτῳ θάνατον πατήσας  καί τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι  ζωήν χαρισάμενος. (περισσότερα…)

Η Ανάσταση του Χριστού

Η ANAΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ Του Σταύρου Σ. Φωτίου Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου Είτε αργά είτε νωρίς ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο. Ο θάνατος τον απειλεί κάθε ώρα και στιγμή, έτοιμος να τον αφανίσει και να τον χωρίσει από όσους και όσα αγαπά. Και αν ακόμη οι άνθρωποι δημιουργούσαν την πιο τέλεια κοινωνία, αν βίωναν καθημερινά μόνο χαρά και ευτυχία, η ύπαρξη του θανάτου είναι αρκετή για να δηλητηριάσει τα πάντα.  (περισσότερα…)