Ιστορια - Πολιτισμος

Μνήμη του Αγίου Λέοντος, Επισκόπου Κατάνης (20 Φεβρουαρίου)

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων Λέοντος Επισκόπου Κατάνης, Αγάθωνος Πάπα Ρώμης και των Κυπρίων Μαρτύρων Διδύμου, Νεμεσίου και Ποταμίου. Ο Άγιος Λέων γεννήθηκε στη Ραβέννα από οικογένεια ευγενών και διακρινόταν από την παιδική του ηλικία για τη θερμή πίστη, τον ιεραποστολικό ζήλο και τον ενάρετο βίο του. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην πατρίδα του και κατά λαϊκή απαίτηση ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Κατάνης στη Σικελία. (περισσότερα…)

Τριώδιο, Μεγάλη Τεσσαρακοστή, Νηστεία.

Τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 (Καθαρά Δευτέρα) αρχίζει η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Όσο αφορά το θέμα της νηστείας σας υπενθυμίζουμε ότι η Εκκλησία παραγγέλνει τα παρακάτω: 1. Την Τετάρτη (31 Ιανουαρίου 2018) και την Παρασκευή (2 Φεβρουαρίου 2018) γίνεται κατάλυση σε όλα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος. Διότι η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για την απόκτιση των αρετών. 2. Την Τετάρτη και την Παρασκευή (7 και 9 Φεβρουαρίου 2018) γίνεται απόλυτη νηστεία, δηλαδή ούτε οίνος, ούτε έλαιο. Με τις δύο αυτές ημέρες συμπληρώνονται οι 50 ημέρες νηστείας, από την καθαρή Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο. 3. [...]

Σαρακοστή

Καθαρή Δευτέρα

Σήμερα, Καθαρή Δευτέρα, εισερχόμαστε στην πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η αγία μας Εκκλησία, μας έχει ήδη προσκαλέσει για αγώνα στο στάδιο των αρετών, προβάλλοντας μαζί με την πίστη, την προσευχή,  την ελεημοσύνη και τις άλλες αρετές, μέσω της νηστείας, η οποία ως μαχαίρι αποκόπτει κάθε πάθος και κακία και οδηγεί στην απόκτηση των αρετών και στη μείωση του εγωισμού. (περισσότερα…)

Μνήμη της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας (19 Φεβρουαρίου)

Κυριακή της Απόκρεω και η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Αποστόλων Αρχίππου και Φιλήμονος και της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας. (περισσότερα…)

Κυριακή της Τυρινής

Σήμερα, Κυριακή της Τυρινής, ολοκληρώνεται το προπαρασκευαστικό στάδιο της περιόδου του Τριωδίου. Η ονομασία της ημέρας, όπως και ολόκληρης της εβδομάδας που έχει προηγηθεί, οφείλεται στη διατροφική πρακτική της αποφυγής από τους πιστούς της κατανάλωσης κρέατος, αλλά  της κατανάλωσης αυγών και γαλακτοκομικών, ώστε κατά τρόπο οικείο στην ανθρώπινη φύση να πραγματοποιείται ομαλά η μετάβαση στην περίοδο της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. (περισσότερα…)

Ο Χαρταετός (2018)

Ήθελα φέτος να φτιάξω ένα χαρταετό. Θα μου πεις απόφαση χρειάζεται! Ναι, έχεις δίκαιο. Έτσι μιαν καλήν ημέραν μάζεψα καλάμια, σπάγκο, χαρτί και άρχισα την κατασκευή. Η αλήθεια είναι, άλλο να τον αγοράζεις κι άλλο να τον φτιάχνεις. Τέχνη κι αυτή πολύ μεγάλη. (περισσότερα…)

Θεία Λειτουργία Στο Καθολικό της κατεχόμενης Μονής του Απ. Βαρνάβα

Μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα και με ιερή κατάνυξη, την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018, τελέσθηκε μία από τις εξ αρχής του έτους προγραμματισμένες Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής του αγίου ενδόξου Αποστόλου Βαρνάβα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων Σαλαμίνας και Έγκωμης. (περισσότερα…)

Το Μετόχιο της Μονής Κύκκου στη Γεωργία

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου TO METOXIO THΣ MONHΣ KYKKOY ΣTH ΓEΩPΓIA   Στα παλαιότερα χρόνια, και ιδίως κατά την Τουρκοκρατία (1571-1878), η Mονή Kύκκου δημιούργησε ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο Μετοχίων τόσο εντός, όσο και εκτός Kύπρου, που συνέτειναν ώστε να καταστεί οικονομικά αυτοδύναμη (περισσότερα…)

Tο Πατριαρχείο Αντιοχείας και η Κύπρος

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Tο Πατριαρχειο Αντιοχειας Και Η Κυπρος   Oι σχέσεις των Eκκλησιών Kύπρου - Aντιοχείας χρονολογούνται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, αμέσως μετά την ταυτόχρονη διάδοση του Xριστιανισμού σε αμφότερες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις Πράξεις των Aποστόλων, μετά τον λιθοβολισμό του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου (περισσότερα…)

Εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες στη Λεμεσό στα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας (1878-1931)

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου EKKΛHΣIAΣTIKEΣ ΦYΣIOΓNΩMIEΣ ΣTH ΛEMEΣO ΣTA ΠPΩTA XPONIA THΣ AΓΓΛOKPATIAΣ (1878-1931)   H καθεστωτική αλλαγή του 1878 βρήκε την πόλη και το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Λεμεσού να υπάγεται εκκλησιαστικά στη Mητρόπολη Kιτίου, στον θρόνο της οποίας υπηρετούσε ο εκ Λευκονοίκου Kυπριανός Oικονομίδης (1868-1886), απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών. (περισσότερα…)