Ιστορια - Πολιτισμος

Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνας (24 Ιουλίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνας. Η Αγία Χριστίνα γεννήθηκε στην Τύρο στα χρόνια του βασιλιά Σεβήρου, γύρω στο 200 μ.Χ. και ήταν κόρη του Ρωμαίου στρατηγού Ουρβανού. Και οι δύο γονείς της ήσαν ειδωλολάτρες, η ίδια όμως γνώρισε τη χριστιανική πίστη από μια γυναίκα και έλαβε την απόφαση να αφιερωθεί στο Χριστό. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Προφήτου Ιεζεκιήλ (23 Ιουλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου προφήτου Ιεζεκιήλ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λεγόμενους μεγάλους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Επίσης, εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου ιερομάρτυρος Φωκά, επισκόπου Σινώπης. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Θύρσου, Επισκόπου Καρπασίας (23 Ιουλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Θύρσου ή Θέρισου, επισκόπου Καρπασίας. Ο Άγιος Θύρσος ή Θέρισσος ήταν ένας από τους τρεις Επισκόπους της Καρπασίας των πρώτων αιώνων. Για τη ζωή του δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα. Παρόλο που είναι άγνωστος στους Κύπριους χρονογράφους και συναξαριστές, η Παράδοση της Εκκλησίας μάς διασώζει την πληροφορία ότι υπήρξε Επίσκοπος Καρπασίας και ασκήτεψε κοντά στην κωμόπολη Αιγιαλούσα, σε χώρο, όπου σήμερα υπάρχει ναός του 14ου αιώνος, αφιερωμένος στο όνομά του. Πλησίον του ιερού προσκυνήματος, υπάρχει αγίασμα προς νίψη, το οποίο θεραπεύει τον ομματόπονο και τα δερματικά [...]

Μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής (22 Ιουλίου)

Η Εκκλησία, σήμερα τιμά τη μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, της Μυροφόρου και ισαποστόλου, καθώς και τη μνήμη της οσιομάρτυρος Μαρκέλλας και του Μάρτυρος Θεοφίλου του νέου. (περισσότερα…)

Μνήμη των οσίων Ιωάννου και Συμεών του δια Χριστόν σαλού (21 Ιουλίου)

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του οσίου Ιωάννη και του οσίου Συμεών του δια Χριστόν σαλού. (περισσότερα…)

Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (1810-1821) Κυπριανός. Το Ζήτημα της Καταγωγής του.

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου O APXIEΠIΣKOΠOΣ KYΠPOY (1810-1821) KYΠPIANOΣ. ΤO ZHTHMA THΣ KATAΓΩΓHΣ TOY (περισσότερα…)

43 έτη από τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου 1974

Εφέτος συμπληρώνονται 43 έτη από το Πραξικόπημα, στις 15 Ιουλίου 1974 κατά του Εθνάρχου Μακαρίου και της νόμιμης Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και 43 έτη από την τουρκική εισβολή, πρώτη στις 20 Ιουλίου 1974 και δεύτερη στις 14 Αυγούστου 1974. (περισσότερα…)

Το νόημα της θυσίας των Μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΗΣ 9ης IΟΥΛΙΟΥ 1821 Η 9η Ιουλίου 1821 αποτελεί ηµεροµηνία ορόσηµο στην ιστορική πορεία του Ελληνισµού της Κύπρου και καθόρισε τη συνέχειά του, όταν οι Αρχιερείς, οι υψηλόβαθµοι κληρικοί και οι προύχοντες του τόπου οδηγήθηκαν στον τόπο του µαρτυρίου και της θυσίας. (περισσότερα…)

Ο Κυπριακός Τύπος για τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη και η μαρτυρία του Γιάγκου Ηλιάδη για τον ποιητή

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Tα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αξιοσηµείωτο ενδιαφέρον για την ποίηση του Bασίλη Mιχαηλίδη και εκδόθηκαν αρκετά βιβλία, που αναφέρονται σε διάφορες πτυχές του έργου του, γεγονός που αντικατοπτρίζει και τη διαχρονική του αξία . Iδίως συγκινούν οι ποιητικές του συνθέσεις, που είναι γραµµµένες στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωµα και αναφέρονται σε εθνικά θέµατα, ενώ η θεατρική παράσταση της «9ης Iουλίου 1821» εξακολουθεί να είναι µία από τις πλέον προσφιλείς σε σχολικές και σωµατειακές εκδηλώσεις, όπως κατέδειξε και η επιτυχία που γνώρισε µε το ανέβασµά [...]

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η διάλεξη του καθηγητή του Pratt Institute της Νέας Υόρκης Θεοχάρη Δαυίδ

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ Η διάλεξη του καθηγητή του Pratt  Institute της Νέας Υόρκης Θεοχάρη Δαυίδ στην αίθουσα Ανδρέας Πατσαλίδης του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού σε αυτήν προσήλθε πλήθος ακροατών που ήθελαν να ακούσουν και να προβληματιστούν γύρω από το θέμα της σύγχρονης ναοδομίας στην Κύπρο (περισσότερα…)