Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το έργο της Εκκλησίας της Κύπρου στις Ένοπλες Δυνάμεις»

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το έργο της Εκκλησίας της Κύπρου στις Ένοπλες Δυνάμεις»

Η Διεύθυνση Θρησκευτικού ΓΕΕΦ, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Υπουργείο Άμυνας, πραγματοποίησε το Σάββατο, 26 Μαΐου 2012, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το έργο της Εκκλησίας της Κύπρου στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Δέστε την Πρόσκληση – Πρόγραμμα…

****************************

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Επιστημονική Ημερίδα

 

Χαιρετισμός τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου
στην επιστημονική ημερίδα με θέμα:
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς χαιρετίζω την επιστημονική αυτή ημερίδα που έχει τίτλο « ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ».

Η Εκκλησία Κύπρου, ως η τροφός Μητέρα όλων των παιδιών της, αισθάνεται ιδιαιτέρως τα στρατευμένα παιδιά μας, ως δικά της παιδιά, αφού βρίσκονται μακράν από τις οικογενειακές τους εστίες. Δια τούτο  και επιθυμεί με κάθε τρόπο να τα έχει κάτω από τη δική της στοργή και αγάπη και να τους προσφέρει το Μάννα τής πνευματικότητάς της.

Δια μέσου τής ιστορίας και των αγώνων τού Ελληνισμού οι έννοιες τής Θρησκείας μας και τής  Πατρίδας μας στη συνείδηση τού λαού μας ταυτίστηκαν και αποτελούν ιστορικές και αλληλένδετες διαχρονικές έννοιες.

Ο αγνός πατριδολάτρης και αγωνιστής  τής  Ελευθερίας στρατηγός Μακρυγιάννης, εκφράζοντας αυτή τη συνείδηση τής Φυλής μας, στα περίφημα « Απομνημονεύματά του»  προτρέπει τους Έλληνες τα εξής:  «…να μάθουν  να θυσιάζουν δια την Πατρίδα τους και τη Θρησκεία τους περισσότερη Αρετή, να ζήσουν ως ανθρώποι σ’ αυτήν την πατρίδα και μ’ αυτή τη Θρησκεία. Χωρίς Αρετή και πόνο εις την Πατρίδα και πίστη εις την Θρησκεία τους έθνη δεν υπάρχουν».

Το λαϊκό αυτό αίσθημα τής ταύτισης των εννοιών τής Πατρίδας και τής Θρησκείας έρχεται να επικυρώσει και η επιστημονική γραφίδα των κράτιστων ιστορικών που ανέδειξε ο Ελληνισμός. Συγκεκριμένα ο Εθνικός μας ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γράφει χαρακτηριστικά:

« … Άνευ του Χριστιανισμού το Ελληνικόν Έθνος δεν ήθελε επιπλεύσει εν τω καταποντισμώ εν ω κατεποντώθη άπας ο λοιπός τής αρχαιότητος κόσμος».
Και συμπληρώνει γλαφυρότατα ο μέγας Βυζαντινολόγος Σπυρίδων Ζαμπέλιος.
«Η συνθήκη Ελλάδος και Χριστιανισμού υπήρξε Θεοκέλευστος συζυγία και κοσμοσωτήριος. Χωρίς αυτήν ο όρος Ελλάς, σήμερα,  θα ήταν ένας δυσεύρετος όρος εις κάποιας  βιβλιοθήκας των σοφών τής γης».

Η Εκκλησία Κύπρου, αποτελούσα την ενσάρκωση τής Χριστιανικής μας Θρησκείας, δια μέσου των αιώνων υπήρξε όντως η  πνευματική Μητέρα τού κάθε  Κύπριου. Σ’ αυτήν βρήκε καταφυγή και παραμυθία και λύτρωση και αναψυχή και μπόρεσε έτσι να συνεχίσει την ιστορική του πορεία και να επιβιώσει διατηρώντας και την Ελληνική του υπόσταση και τη Χριστιανική του ιδιότητα. Το ιστορικό τούτο θαύμα επεξηγεί άριστα ο βαθύς γνώστης της ιστορίας τής Εκκλησίας τής Κύπρου,  ο εμβριθής  ιστορικός Ιωάννης Χάκκετ, ο οποίος επιγραμματικά αποφάνθηκε:

«   Η  Κυπριακή Εκκλησία διατήρησε τη λυχνία τής Πατρίδας και τής Ορθοδοξίας σταθερά άσβηστη και εις χρόνους κατά τους οποίους χωρίς την Εκκλησία η λυχνία αυτή θα είχε προ πολλών αιώνων σβηστεί…».

Και πράγματι.  Από τότε που ο Απόστολος τών Εθνών Παύλος μαζί με τον Κύπριο συνεργάτη Του Απόστολο Βαρνάβα μετέφεραν το σωτηριώδες  κήρυγμα του Χριστού στην Κύπρο μας και ίδρυσαν την πρώτη Εκκλησία,  μια νέα ιστορική περίοδος άρχιζε για την Πατρίδα μας. Ήταν η Χριστιανική, η οποία βέβαια λειτούργησε  μέσα σε μια θαυμαστή αρμονία με την Ελληνική υπόσταση τού νησιού. Έτσι από τότε οι δύο έννοιες τής Θρησκείας και τής Πατρίδας πορεύονται από κοινού αλληλοστηρίζονται στις ιστορικές τους περιπέτειες και καθορίζουν τους ιστορικούς τους οραματισμούς!

Ιδιαίτερα η Κυπριακή Εκκλησία κατά την περίοδο τής Τουρκοκρατίας  διαδραμάτισε  στη συνείδηση τού Κυπριακού Λαού το ρόλο τής  φιλόστοργης  Μητέρας που τον διαφύλαξε από τη στυγνή Οθωμανική καταπίεση, τού εμφύσησε την ελπίδα, τού παρέσχε τη θαλπωρή και τού ενέπνευσε την πίστη για τον Αγώνα και την Απελευθέρωση. Γι’ αυτό και αναδείχτηκε στη συνείδησή του ως ΕΘΝΑΡΧΟΥΣΑ   ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Τον ίδιο ακριβώς ρόλο επιτέλεσε και κατά την περίοδο τής Αγγλοκρατίας, ότε, μάλιστα, και οργάνωσε και τον ένδοξο απελευθερωτικό μας Αγώνα, χάρη στον οποίο ιδρύσαμε την Κυπριακή μας Δημοκρατία!

Έκτοτε, η Εκκλησία Κύπρου, χωρίς να αποποιηθεί την Εθναρχική της ιδιότητα, αποσύρεται σταδιακά στο κατ’ εξοχή ιεραποστολικό της έργο, που έχει ως απώτερο στόχο της τη σωτηρία τής ψυχής των πιστών Της.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια έχει αναπτύξει άριστες σχέσεις  με την Εθνική Φρουρά τής πατρίδας μας και προσπαθεί παντοιοτρόπως να εμφυσήσει στις ψυχές των Εθνοφρουρών μας  την αγάπη προς όλες τις  διαχρονικές έννοιες, ιδιαίτερα δε τής Θρησκείας και τής Πατρίδας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι καμία στρατιωτική εκπαίδευση, όσο άριστη και να είναι, δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη, εάν οι εθνοφρουροί μας μέσα στην ψυχοσύνθεσή τους δεν αναγάγουν τις έννοιες τής Θρησκείας, τής Πατρίδας και τής Οικογένειας, ως ιδεατές έννοιες προς χάρη των οποίων αξίζει κανείς και να αγωνίζεται και στην ανάγκη να θυσιάζεται υπέρ αυτών.

Εάν μελετήσουμε τις τελευταίες επιστολές των απαγχονισθέντων ηρώων μας και όλων των αγωνιστών τού απελευθερωτικού μας αγώνα  θα διαπιστώσουμε πολύ εύκολα αυτό το πνεύμα τής αγάπης και τής αυτοθυσίας. Και ενώ ευρίσκοντο μόνο λίγα μέτρα από την αγχόνη και λίγες ώρες πριν από το θάνατο η ψυχή τους ήταν γεμάτη από πραγματική ευτυχία και χαρά. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι τους   ήταν νέοι με έντονη εκκλησιαστική συνείδηση, ήταν νέοι που πίστευαν απόλυτα στην αθανασία τής ψυχής και στον Δικαιοκρίτη Κύριο!

Ως Προκαθήμενος τής Εκκλησίας τής Κύπρου θέλω να διαβεβαιώσω τον Αρχηγό τής Εθνικής Φρουράς και τα στρατευμένα Νειάτα μας ότι θεωρώ χρέος μου, να συνεχίσω να τους περιβάλλω πάντα με τα πιο θερμά αισθήματα τής αγάπης μου και  ότι θα είμαι αρωγός στους ωραίους ηθικούς και εθνικούς τους αγώνες. Θα φροντίζω δε με χριστιανική αγάπη, ώστε να διαπλάσουν μία εθνική και θρησκευτική προσωπικότητα.

Εύχομαι ολοψύχως όπως ο Κύριος τής  Αγάπης και τής Δικαιοσύνης χαρίζει στους Εθνοφρουρούς μας υγεία και  ευτυχία εις δε την πολύπαθη Πατρίδα μας την πολυπόθητη Ελευθερία της.

Μετ’ ευχών εγκαρδίων

  † Ο Κύπρου Χρυσόστομος

 Διαβάστε την εισήγηση του Μητροπολίτου Πάφου εδώ…

Διαβάστε τον χαιρετισμό του Διευθυντου Θρησκευτικού ΓΕΕΦ εδώ…

Διαβάστε το χαιρετισμό κ. Α/ΓΕΕΦ εδώ…

Διαβάστε το χαιρετισμό του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη εδώ…

Διαβάστε την εισήγηση του Πρωθιερέως π. Παντελεήμονος Χανόγλου εδώ…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post