Μνήμη των οσίων Ιωάννου και Συμεών του δια Χριστόν σαλού (21 Ιουλίου)
Σήμερα η αγία μας Εκκλησία, μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας, τιμά τη μνήμη των οσίων Ιωάννη και Συμεών του δια Χριστόν σαλού.
Και οι δύο άγιοι κατάγονταν από την Έδεσσα της πολύπαθης Συρίας και συνδέονταν μεταξύ τους με αδελφική φιλία. Το έτος 518 μ.Χ. επισκέφθηκαν τα Ιεροσόλυμα και, μετά από προσκύνημα στους Τόπους όπου γεννήθηκε και έζησε ιστορικά ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ασκητική οδό. Κατέφυγαν στο μοναστήρι του αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη, όπου και παρέμειναν υποτασσόμενοι, με ταπείνωση και διάκριση, στο σοφό γέροντα Νίκωνα.
Αργότερα, με την ευλογία του πνευματικού τους, αναχώρησαν σε ερημική περιοχή της Νεκράς Θάλασσας, όπου ασκήτεψαν για σαράντα χρόνια. Στη συνέχεια, ο Συμεών επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα, όπου, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος βοήθησε πολλούς Ιουδαίους και αιρετικούς χριστιανούς να μεταστραφούν και να ομολογήσουν την αληθινή Πίστη στον Τριαδικό Θεό.
Κατόπιν, πήγε στην πατρίδα του και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην υπηρεσία των πασχόντων και των φτωχών συνανθρώπων του. Η βαθιά ταπείνωση και η απλότητά του, καθώς και κάποιες φαινομενικά ακατανόητες ενέργειες, στις οποίες προέβαινε, για να κρύβει την αρετή του, ήταν η αιτία να θεωρηθεί από τους πολλούς ως σαλός.
Ο Πανάγαθος και Παντογνώστης Κύριος, όμως, που γνωρίζει τα μύχια της ψυχής των ανθρώπων, όπου κρύβονται τα κίνητρα και τα ελατήρια, τον αξίωσε να επιτελεί θαύματα και να προβλέψει ακόμη και την αναχώρησή του από το μάταιο τούτο κόσμο.
Ο Άγιος Συμεών ο δια Χριστόν σαλός, κοιμήθηκε οσιακά στην πατρίδα του, σε μεγάλη ηλικία, παραμένοντας πρεσβευτής στο θρόνο του Θεού με την παρρησία και την αγιότητά του.
Παρόμοιο δρόμο αγωνίστηκε και ο όσιος Ιωάννης, παραμένοντας και οι δύο φωτεινά παραδείγματα ταπείνωσης και αφοσίωσης στο θέλημα του Αναστημένου Ιησού Χριστού.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου