Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, επισκόπου Κύπρου (14 Οκτωβρίου)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, επισκόπου Κύπρου (14 Οκτωβρίου)

Σήμερα, 14 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Θεράποντος, ο οποίος ήταν επίσκοπος στην Κύπρο, καθώς και τον Όσιο Θεράποντα, ο οποίος ήταν ασκητής στις κοινότητες Σίντα και Αγκαστίνα.

Ο Ιερομάρτυρας Θεράπων γεννήθηκε τον 7ο μ.Χ. αιώνα και οι γονείς του τον ανέθρεψαν σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση. Η όλη ανατροφή του τον ανέδειξε τίμιο, δημιουργικό και πιστό μέλος της Εκκλησίας. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να οδηγηθεί στο μοναχισμό και στην απόλυτη αφοσίωση στο θέλημα του Θεού. Η συνεχής καλλιέργεια, άσκηση και η αύξηση των αρετών τον ανέδειξαν ιερέα και αργότερα επίσκοπο.

Σε μία από τις επιδρομές των Αράβων, και ενώ ο Άγιος Θεράπων λειτουργούσε, αυτοί εισέβαλαν και τον έσφαξαν ενώπιον της Αγίας Τραπέζης.

Οι Χριστιανοί έθαψαν το λείψανό του, με ευλάβεια, και αργότερα το μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε αιτία πολλών θαυμάτων και θεραπείας των πιστών. Εκεί διασώζεται και το Αγίασμά του.

Ακόμη και σήμερα, τον 21ο αιώνα, υπάρχουν χριστιανοί που βρίσκονται ενώπιον μαρτυρίου, αλλά με σθένος και ηρωισμό καθημερινά ομολογούν τη χριστιανική τους πίστη.

Μαζί με τον Ιερομάρτυρα Θεράποντα, τιμούμε τη μνήμη και του οσίου ασκητού Θεράποντος, ο οποίος έζησε ασκητικά στην περιοχή της κοινότητας Σίντας, πλησίον της Αγγαστίνας στη Μεσαορία. Να σημειωθεί ότι στη Σίντα, πριν το 1571, κατοικούσαν Ρωμιοί που ήρθαν από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας. Στην Αγγαστίνα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των εκτοπισμένων μας, όπως ο μακαριστός ιεροψάλτης και κοινοτάρχης Χρίστος Διάκος παλαιότερα ονομαζόταν Άγιος Θεράποντας, υπάρχει αρχαίος ναός επ’ ονόματι του Οσίου Θεράποντος, ο οποίος παραμένει βουβός και μας περιμένει να τον λειτουργήσουμε.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post