1700 Χρόνια απο το διάταγμα των Μεδιολάνων

1700 Χρόνια απο το διάταγμα των Μεδιολάνων

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε την συμπλήρωση 1700 χρόνων από το Διάταγμα των Μεδιολάνων για την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης.

Σε ειδική Ημερίδα  συμμετείχαν ιεράρχες , εκπρόσωποι όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών (Φωτο: Ν. Μαγγίνας) .Την Εκκλησία Κύπρου εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.  Επίσης,  o Νούντσιος του Βατικανού στην Άγκυρα,  διάβασε μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν προσκύνημα στον Χάρακα της Βιθυνίας, όπου εκοιμήθη ο Μέγας Κωνσταντίνος και ανέπεμψαν δέηση στην μνήμη του.

Την Κυριακή των Μυροφόρων  τελέστηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρου Βαρθολομαίου.

Σε μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης απήυθυνε από την Πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου μήνυμα ελπίδας, αγάπης, ειρήνης και αισιοδοξίας, καθ\’ ότι , όπως είπε, η Εκκλησία υπάρχει ως συνεχής θεοφάνεια.

Δια του Διατάγματος των Μεδιολάνων και δια των μεταρρυθμίσεων του Μεγάλου Κωνσταντίνου, εισήλθε , επεσήμανε ο κ. Βαρθολομαίος,  στον κόσμο η έννοια των  α ν θ ρ ω π ί ν ω ν  δικαιωμάτων .

Δυστυχώς,σημείωσε,  όταν οι Χριστιανοί κατέστησαν πλειονοψηφία στην κοινωνίαν, υπήρξαν περιπτώσεις  υπερζηλωτικής τάσεως μεταξύ αυτών. «Εκ των πλέον αξιοκατακρίτων συμπεριφορών της μισαλλοδοξίας χριστιανών κατ΄  αλλήλων  υπήρξε το μεταξύ αυτών σχίσμα και η διαίρεσις της Μιας Εκκλησίας», επεσήμανε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε ότι σήμερα οι χριστιανοι δεν έχουν  αγάπη,  ειρήνη και ανεκτικότητα.

Ήδη και σήμερον χρειάζεται, δυστυχώς, να τονίζεται, ότι η ανεξιθρησκεία και η ελευθερία της λατρείας είναι πολιτιστική κατάκτησις, είπε ο Πατριάρχης  και διατύπωσε την εκτίμηση ότι : «εις πολλάς περιπτώσεις επικρατεί ο θρησκευτικός φανατισμός και φονταμενταλισμός, ώστε το Διάταγμα των Μεδιολάνων να είναι επίκαιρον και σήμερον και να απευθύνηται προς εκείνους, οι οποίοι, παρά την πάροδον 1700 ετών από της εκδόσεώς του, δεν το έχουν εφαρμόσει εν τω συνόλω του».

Επίσης , στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τον μόνιμο έντονο  π ρ ο β λ η μ α τ ι σ μ ό , την αγωνίαν και την διαμαρτυρία Του για τις  συνεχιζόμενες  διώξεις απανταχού της γης, «ιδία εσχάτως προς τούς χριστιανικούς πληθυσμούς της γεωγραφικής περιοχής της Μεσης Ανατολής, με αποκορύφωμα την απαγωγήν των δύο αγνοουμένων εισέτι αδελφών Ιεραρχών, του εκλεκτού και γνωστού δια την πνευματικότητα και το σημαντικόν εκκλησιαστικόν, κοινωνικόν και εκπαιδευτικόν έργον του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας κυρίου Παύλου και του Συροϊακωβίτου Μητροπολίτου Χαλεπίου Ιωάννου-Ιμπραχίμ».

Πριν από την Ημερίδα της Κωνσταντινούπολης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη στο Μιλάνο ( Μεδιόλανα , όπως ονομαζόταν η πόλη του ιταλικού βορρά στην αρχαιότητα) με πρόσκληση του Καρδιναλίου και Αρχιεπισκόπου της πόλης Άντζελο Σκόλα.

Σε χαιρετισμό του ο κ. Βαρθολομαίος επικαλέστηκε τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, λέγοντας: «Είδες τον αδελφό σου; είδες Κύριον τον Θεόν σου. Καί ὁ Άγιος τῆς Ορθοδόξου Εκκλησίας Κοσμάς ο Αιτωλός αντί του κλασσικού  χαιρετισμού “Καλημέρα” ή  “Καλησπέρα”, απηυθύνετο προς τους συνανθρώπους του διά τοῦ “Χριστός Ανέστη, χαρά μου!”»

Η ε λ ε υ θ ε ρ ί α του να πιστεύει  κάποιος εις τον Θεόν ή  να Τον απορρίπτει δέν είναι απλώς ένα ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά , επεσήμανε ο κ. Βαρθολομαίος , προ  παντός μία άπειρος σ υ γ κ α τ ά β α σ η  τού  Θεού , ο Οποῖος από αγάπη ανέκφραστη  σέβεται τόσο πολύ την ελευθερία του ανθρώπου, ώστε να ανέχεται ακόμη και την αλαζονική απόρριψη  Του ὑπ᾿ αυτού.

«Αυτό το μ ή ν υ μ α της εν ελευθερία ζωής κομίζομεν εἰς τά Μεδιόλανα σήμερον, εκ τῆς Πόλεως του Μεγάλου Κωνσταντίνου καί του Οικουμενικού  Πατριαρχείου, υπό τας πτέρυγας του οποίου ευρίσκουν αδιαλείπτως επί δεκαεπτά καί πλέον αιώ νες  ανάπαυσιν πνευματικήν λαοί, φυλαί και γλῶσσαι και γεύονται αφθόνως των καρπών της σωτηριώδους Ορθοδόξου πνευματικότητος», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post