Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το Στ΄ Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το Στ΄ Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

Την ευχή το επόμενο Συνέδριο της Κυπριακής Αγιολογίας να πραγματοποιηθεί από τη νόμιμη έδρα της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στην πόλη της Αμμοχώστου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Το έκτο Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, που φέρει τον γενικό τίτλο «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο», πραγματοποιείται στο Συνοδικό της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 4 Μάϊου.

Σε χαιρετισμό του ΠτΔ, που ανέγνωσε ο Δρ. Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, στην έναρξη του Συνεδρίου που διοργάνωσαν η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» στο Παραλίμνι, μεταφέρθηκε «ο θερμός χαιρετισμός» του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού Παιδείας «για τη μεγάλη προσφορά και το αξιόλογο έργο που επιτελεί στον τόπο μας η Εκκλησία της Κύπρου και ιδιαίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος».

Πρόσθεσε ότι «η θεολογία, η ιστορία, η τέχνη, και η παράδοσή μας, μαρτυρούν την άμεση σχέση της Κύπρου με τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, και καταδεικνύουν τη συμβολή της στη διαφύλαξη της χριστιανικής πίστης και της ελληνορθόδοξης ταυτότητας του Κυπριακού Ελληνισμού. Είναι άλλωστε αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου, σε περιόδους απουσίας πολιτικής αρχής στον δοκιμαζόμενο τόπο μας, ανελάμβανε την πνευματική και εθνική καθοδήγηση των πιστών».

Ο Δρ. Λούης εξέφρασε επίσης τη «μεγάλη εκτίμηση» του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Παιδείας «στον Μητροπολίτη Βασίλειο για το πολυσχιδές ποιμαντικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί τα τελευταία 15 χρόνια, από την ανασύσταση της Μητρόπολης και την προσωρινή της εγκατάσταση στο Παραλίμνι» και ευχήθηκε ο Μητροπολίτης να συνεχίσει το έργο του «με την βοήθεια του Τιμίου Σταυρού και των αγίων της Κύπρου, από τη νόμιμη έδρα της Μητρόπολης στην πόλη της Αμμοχώστου και εκεί να πραγματοποιηθεί το επόμενο συνέδριο της Κυπριακής Αγιολογίας».

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος ανέφερε ότι με την πραγματοποίηση του έκτου Αγιολογικού Συνεδρίου που είναι αφιερωμένο στην τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο «προστίθεται ένας ακόμα πολύτιμος λίθος τής Κυπριακής Αγιολογίας. Δεν έχουμε διαπιστώσει την οργάνωση άλλου Συνεδρίου διεθνώς με θέμα τον Τίμιο Σταυρό» είπε.

Πρόσθεσε πως «η μελέτη παρόμοιου θέματος δεν ήταν δυνατό να οριοθετηθεί μόνο στην Κύπρο, δεδομένου ότι αυτό το θέμα μας οδηγεί αναπόφευκτα να εξετάσουμε πολλές όψεις περί του Σταυρού που εξέρχονται των ορίων της Κύπρου. Αλλωστε η Κύπρος περιλαμβάνεται μεταξύ των πολύτιμων και σημαντικών παραδόσεων αναφερομένων στον Σταυρό και συνδεδεμένων άρρηκτα με άλλες περιοχές όπου αναπτύχθηκε η τιμή του Τιμίου Ξύλου».

Αναφερόμενος στο Συνέδριο, ο Μητροπολίτης Βασίλειος είπε πως «αυτό καθίσταται επετειακό και γι’αυτό αφιερώνεται στα 15 χρόνια από της ίδρυσης της Μητρόπολης, δεδομένου ότι τα επιστημονικά Συνέδρια άρχισαν αμέσως μετά την ίδρυση και προσωρινή εγκατάσταση της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι. Γι’αυτό το λόγο» συνέχισε «το Συνέδριο τίθεται υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β, στον οποίο η Εκκλησία Κύπρου οφείλει την αποκατάσταση της κανονικής δομής της με την ανασύσταση των αρχαίων Μητροπόλεων και Επισκοπών της, 800 περίπου χρόνια μετά την κατάργησή τους κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο».

Ταυτόχρονα εξέφρασε ευχαριστίες στον «Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο ο οποίο παραχώρησε την τίμια κάρα του Αγίου Επιφανίου, προστάτη της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, για προσκύνηση και αγιασμό των πιστών» ενώ μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου για τον καθορισμό των θεμάτων και σε όλους τους καθηγητές, ερευνητές και εισηγητές που θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους στο Συνέδριο.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Ουκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον οποίο ανέγνωσε ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ανέφερε ότι «η λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας είναι «αεί σταυροαναστάσιμος» και τρέφεται από την «χαρά» «η οποία ήλθε δια του Σταυρού εν όλω τω κόσμω»».

Πρόσθεσε ότι «αυτή τη σωτηριώδη αλήθεια ενσαρκώνει και η εξαίρετος τιμή του Τιμίου Σταυρού εις την Μεγαλόνησον, η οποία εκφράζει την αυθεντικότητα της ευσεβείας του Κυπριακού λαού και αποκαλύπτει την δύναμη της πίστεως εις Χριστόν, της δυναμένης και «όρη μεθιστάνην» καθώς και το θεολογικό περιεχόμενο του «τρισμακαρίστου ξύλου εν ω ετάφη Χριστός».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το Συνέδριο θα αναδείξει το βάθος και τον πλούτο της βιωματικής σχέσεως του εν Κύπρω λαού του Θεού με τον Τίμιον Σταυρόν του Κυρίου, η οποία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πνευματικής ταυτότητας, της συνεχείας και συνοχής και πορείας του ανά τους αιώνες». 

Τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου ανέγνωσε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο κυπριακός λαός, ο οποίος είχε το ιερό προνόμιο να ασπαστεί από τους πρώτους λαούς του κόσμου τα θεηγόρα μηνύματα του Χριστιανισμού δια του στόματος των Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Μάρκου, βίωσε σε όλη του την ένταση και τα μηνύματα της οδύνης αλλά και της ελπίδας και της πίστης, που απορρέουν από τον Σταυρό του Κυρίου. Αιώνες σκλαβιάς κάτω από την τυραννία πολλών κατακτητών ανέβαινε την πορεία του Γολγοθά αίρων επί των ώμων του τον Σταυρό του μαρτυρίου του».

Ωστόσο συνέχισε στον χαιρετισμό του ο Μακαριότατος, ο κυπριακός λαός «παρέμεινε  βαθύτατα προσκεκολλημένος στις χριστιανικές του ρίζες  και πηγές, από τις οποίες εξακολουθεί  να πίνει το «καινό πόμα ἐκ τοῦ κενοῦ τάφου της ζωῆς» μέσω του οποίου ζωογονείται προσμένοντας και την εθνική του ανάσταση. Η νήσος των αγίων και των μαρτύρων είναι σήμερον κατάσπαρτη από ναούς που είναι αφιερωμένοι στον Τίμιο Σταυρό» ανέφερε.

Πρωταρχική θέση, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος «έχουν τρεις εφετοί ιεροί χώροι για τους οποίους ως Ελληνισμός αισθανόμαστε εσωτερική εγκαύχηση, δηλαδή το Μοναστήρι του Σταυροβουνίου, ο βυζαντινός ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι δίπλα στο χωριό Πλατανιστάσα και η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Ομόδους».

Ο Μακαριότατος καλωσόρισε στην Κύπρο «μεγάλο αριθμό καθηγητών και ερευνητών από Πανεπιστήμια και ονομαστά ερευνητικά Κέντρα» και συνεχάρη «θερμά» τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειο για «τις άοκνες προσπάθειες και την επιμέλεια που κατέβαλε για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, τα μέλη της Επιστημονικής – Οργανωτικής Επιτροπής, τους συνεργάτες του αλλά και τους καθηγητές και ερευνητές που θα παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους μελέτες στο Συνέδριο».

Στο Συνέδριο συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν εισήγηση διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές από Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ιταλία, Σουηδία και Λίβανο, σε θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Παλαιογραφία, Λαογραφία και Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post