16ο Πολιτιστικό Μεσημέρι ΘΣΕΚ

16ο Πολιτιστικό Μεσημέρι ΘΣΕΚ

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σας προσκαλεί σε διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1η Νοεμβρίου2022, ώρα 13:30-15:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Σχολής (Ισοκράτους 1-7, 1016, Λευκωσία)  με τίτλο:

Η Ανάγκη για τη Σπουδή του Κηρύγματος

Ομιλήτρια

κ. Δήμητρα Κούκουρα

Ομότιμη Καθηγήτρια Ομιλητικής του Τμήματος Θεολογίας

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

Η διάλεξη θα μεταδίδεται και διαδικτυακά και μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω του πιο κάτω συνδέσμου

Click here to join the meeting

Meeting ID: 320 331 763 700
Passcode: h58dqV

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22443055 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

 Περίληψη διάλεξης

Στην εποχή μας οι επιτακτικές ανάγκες του επανευαγγελισμού και το χρέος της ορθόδοξης μαρτυρίας στην οικουμένη οδηγούν στον προβληματισμό για όλη την ομιλητική διαδικασία που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ώστε να ακουστεί και να προσληφθή το μήνυμα της ελπίδας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης που προσφέρει ο Χριστός. Μέσα σε αυτή τηνπροοπτική, κάθε διαχρονική και συγχρονική εξέταση του κηρύγματος της Εκκλησίας είναι πολύτιμη, διότι, τηρουμένων των αναλογιών,  προσφέρει κριτήρια για τη σύγχρονη πρακτική του εφαρμογή.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Δήμητρα Κούκουρα είναι Ομότιμη Καθηγήτρια της Ομιλητικής στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος απόφοιτος του Γ’ Γυμνασίου Θηλέων (1971), της Φιλοσοφικής Σχολής (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) του Α.Π.Θ. (1975) και της Θεολογικής Σχολής  του Α.Π.Θ. (1981). Κατά τα έτη 1975-1981 σπούδασε στη Σορβόννη Γενική Γλωσσολογία, Κοινωνιογλωσσολογία και Βυζαντινή Ιστορία και στο Καθολικό Ινστιτούτο των Παρισίων Λειτουργική και Πατρολογία, από όπου έλαβε τέσσερις μεταπτυχιακούς τίτλους. Το έτος 1986 αναγορεύτηκε αριστούχος

διδάκτορας από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Φιλόλογος καθηγήτρια στη Δ/βάθμια Εκπαίδευση (Π.Σ.Π.Θ.) από το 1981 έως το 1993, οπότε εκλέχτηκε Λέκτορας της Ομιλητικής, η πρώτη γυναίκα μέλος Δ.Ε.Π στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Από το 2009 είναι Καθηγήτρια, η μόνη σε αυτή βαθμίδα, που διδάσκει και ασχολείται με τη διαχρονική και συγχρονική  έρευνα της Ομιλητικής στις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές. Έχει συγγράψει  μελέτες και άρθρα σχετικά με  το κήρυγμα της Εκκλησίας, την Ομιλητική και τη Ρητορική, τη γλώσσα της Εκκλησίας, την ομιλητική διάσταση της υμνογραφίας, τη μετάδοση και την  πρόσληψη του μηνύματος του Ευαγγελίου, τον ευαγγελισμό και τον επανευαγγελισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, τη θέση της γυναίκας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τον οικουμενικό προβληματισμό και Εισαγωγή στη σπουδή και τη μεθοδολογία της Θεολογίας. Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου  στο Π.Σ.Ε. (Επιτροπή «Πίστις και Τάξις» (2006-2013) και Κεντρική Επιτροπή (2013- 2022), στοΣυμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών  (Επιτροπή «Εκκλησίες σε διάλογο» 1997-2009), στο Global Christian Forum (εκτελεστική επιτροπή 2012- ) και στο Elijah Interfaith Institute Board of World Religious Leaders. Μέλος της ESWTR (European Society of Women in Theological Research) και μοναδικό μέλος από την Ορθόδοξη παράδοση στη διεθνή επιστημονική εταιρία Societas Homiletica. Μέλος της εκδοτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού The International Journal of Homiletics. Ειδικότερη επιστημονική της ενασχόληση είναι το μήνυμα του Ευαγγελίου στον σύγχρονο κόσμο και η διερεύνηση των παραγόντων επικοινωνίας που επιδρούν στη μετάδοση και αποδοχή του. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και έχει διδαχτεί ρωσικά.

Εκ της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post