Ο αγώνας συνεχίζεται για τον επαναπατρισμό και των υπολοίπων κειμηλίων από το Μόναχο

Ο αγώνας συνεχίζεται για τον επαναπατρισμό και των υπολοίπων κειμηλίων από το Μόναχο

Το Εφετείο του Μονάχου ανακοίνωσε στις 16 Μαρτίου την απόφαση του στην εντεκάχρονη δικαστική διαμάχη της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του Τούρκου Αρχαιοκάπηλου A. Dikmen. Το εφετείο αποφάσισε την απόδοση στην Κυπριακή Δημοκρατία πρός επαναπατρισμό 34 κειμηλίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τοιχογραφίες από την Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, τον ναό της Αγίας Σολομωνής στην Κώμα του Γιαλού και στην Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας.

Τρία ζεύγη βημοθύρων απο την Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, την Μονή της Παναγίας της Καντάρας και τον Άγιο Δημητριανό στο Δάλι. Ακόμα το χειρόγραφο Ευαγγέλιο (18ος αιών.) της Αρμενικής κοινότητας της Κύπρου και χειρόγραφο ομιλιάριο (17ος αιών.) από την Μονή της Παναγίας της Τροοδίτισσας. Επαναπατρίζονται επίσης 10 προϊστορικές αρχαιότητες που προέρχονται από την συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου τον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας και άλλα.

Για τα υπόλοιπα 49 αντικείμενα (εικόνες ρωσσικής τεχνοτροπίας και προϊστορικές αρχαιότητες) το δικαστήριο έκρινε ως μή επαρκή την τεκμηρίωση τους και αποφάσισε την παραχώρηση τους στον Τούρκο αρχαιοκάπηλο. Η απόφαση όμως  δεν θα υλοποιηθεί γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε ήδη την δημοπράτηση τους μέσω της νομικής οδού. Όλα τα κειμήλια θα διεκδικηθούν και θα ανακτηθούν απο την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς την καταβολή άλλων χρημάτων δεδομένου ότι ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος ώφείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία ποσό που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία του επαναπατρισμού των 34 κειμηλίων στην Κύπρο και που θα ολοκληρωθεί περίπου σ’ ένα μήνα.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post