Κύριες Ειδήσεις

Μνήμη του Αγίου Ανατολίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (3 Ιουλίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ανατολίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του ποιητού, και των Μαρτύρων Υακίνθου, Θεοδότου, Θεοδότης, Διομήδους, Ευλαμπίου και Ασκληπιάδου. (περισσότερα…)

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Λειτουργίες – Κηρύγματα 2-3 Ιουλίου 2022

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος την Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίων Αυξεντίου και Ευσταθίου συνοικισμού Ζήνων στη Λάρνακα. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος την Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Παναγίας Γαλακτοτροφούσης στην Αψιού.  Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. (περισσότερα…)

Ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου στην τελετή λήξης των μαθημάτων της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου (17 Ιουνίου 2022)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ  ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 17 Ιουνίου 2022   Άγιοι Αδελφοί, Αξιότιμα Μέλη της Εφορίας, άγιε Διευθυντά, Ελλόγιμοι κύριοι Καθηγητές,       Αγαπητοί μας ιεροσπουδαστές, Ευγενείς προσκεκλημένοι, (περισσότερα…)

Επίσημη Επίσκεψη της Α.Ε. του Προέδρου της Παλαιστίνης στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος είχε σήμερα, Τετάρτη, 15 Ιουνίου, συνάντηση με την Α.Ε. τον πρόεδρο της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί, αυτές τις μέρες, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος κ. Αμπάς έφθασε το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου τον υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών διεξήχθησαν μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, αντηλλάγησαν απόψεις και ιδέες σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, και οι δύο, επεσήμαναν τη σημαντικότητα της επικράτησης της ειρήνης στην οικουμένη. Στο πέρας της συναντήσεως έγινε ανταλλαγή [...]

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία με την ευκαιρία της εορτής του Ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας Κύπρου

Την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022, επ ' ευκαιρία της εκ μεταθέσεως εορτής του αγίου ενδόξου γενναιομάρτυρος και πανευφήμου Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην εντός των τειχών Λευκωσία. (περισσότερα…)

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου στην εφημερίδα «Πολίτης». (Α΄και Β΄ μέρος)

Α΄ μέρος, Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022 Συνέντευξη στον Μανώλη Καλατζή   Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αν και δηλώνει πως δεν υποστηρίζει κανένα εκ των υποψηφίων Προέδρων, δεν κρύβει την ιδιαίτερη συμπάθειά του για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, συγκρίνοντας την υποστήριξη της οποίας τυγχάνει, με αυτήν που απολάμβανε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Θεωρεί πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επειδή είναι έξυπνος άνθρωπος, θα κρατήσει ίσες αποστάσεις, αν και κατά τις πληροφορίες του, τα παιδιά του Προέδρου υποστηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Εκτιμά επίσης πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν θα είναι εύκολο να περάσει στον δεύτερο γύρο, ενώ για το [...]

Ανακοινωθέν της δεύτερης του έτους τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου (06 Ιουνίου 2022)

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα Δευτέρα, 06 Ἰουνίου 2022, στὴν δεύτερη τοῦ ἔτους τακτικὴ συνεδρία, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τῆς Α.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου καὶ ἐργάσθηκε ὡς ἑξῆς: 1)   Ἐξέτασε τοὺς οἰκονομικοὺς λογαριασμοὺς τῶν Θρόνων καὶ τῶν Σταυροπηγιακῶν Μονῶν, καθὼς καὶ τοῦ ΚΕΤ, γιὰ τὸ ἔτος 2021 καὶ τοὺς προϋπολογισμοὺς γιὰ τὸ ἔτος 2022.  2)   Ἐπειδὴ ἐφέτος ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου καὶ γενναιομάρτυρος Βαρνάβα, ἱδρυτοῦ καὶ προστάτου τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου, συμπίπτει μὲ τὸ πρὸ τῆς Πεντηκοστῆς Ψυχοσάββατον, ἡ ἑορτὴ αὐτοῦ, λόγῳ τοῦ ἀμετάθετου [...]

Υποδοχή Τιμίου Σταυρού και Αγίου Καννάβου στη Λευκωσία

Για πρώτη φορά στα ιστορικά δεδομένα και για λίγες μόνον ώρες, κατόπιν αιτήματος τού ίδιου τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, βρίσκονται σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου, ο Τίμιος Σταυρός με τον Άγιο Κάνναβο, δηλαδή το σχοινί με το οποίο ήταν δεμένος ο Χριστός κατά τα Άγια Πάθη, (περισσότερα…)

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατά την έναρξη των εργασιών του ΣΤ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας (1-4 Μαΐου 2022)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΤ΄ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» 1-4 MAΙΟΥ 2022 Με αισθήματα πολλής χαράς χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του έκτου Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας με θέμα: «Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» Θερμά συγχαίρω τον αγαπητό εν Χριστώ αδελφό, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο για τις άοκνες προσπάθειες και την επιμέλεια που κατέβαλε για τη διοργάνωση του παρόντος Συνεδρίου, καθώς επίσης τα μέλη της Επιστημονικής-Οργανωτικής Επιτροπής και [...]

Εσπερινός της Αγάπης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Την Κυριακή του Πάσχα 24η Απριλίου 2022 και ώρα 10:00, τελέστηκε ο Εσπερινός τής «αγάπης», ο πρώτος εσπερινός μετά την Ανάσταση τού Κυρίου, στον νέο Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, προϊσταμένου τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συμπαραστατουμένου από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Καρπασίας κ. Χριστοφόρο,  Νεαπόλεως κ. Πορφύριο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, με τη συμμετοχή ικανού αριθμού κληρικών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας καθώς και Στρατιωτικών Αρχών, ιεροψαλτών και του ευσεβούς Λαού. (περισσότερα…)