Κύριες Ειδήσεις

Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου του Μυροβλήτου (26 Οκτωβρίου)

Τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου του Μυροβλήτου, τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Είναι ο πολιούχος της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης και τιμάται ιδιαίτερα στην πατρίδα μας. (περισσότερα…)

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος σε προσκύνημα στην κομητεία Πράχοβα της Ρουμανίας

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος πραγματοποίησε την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024, επίσκεψη στις Ιερές Μονές Γκιγκίου (Ghighiu) και Καραϊμάν (Caraiman), οι οποίες βρίσκονται στην κομητεία Πράχοβα. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Ρουμανία για να συμμετάσχει στον εορτασμό του Οσίου Δημητρίου του Νέου στο Βουκουρέστι. Με την ευκαιρία αυτή, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου έφερε προς προσκύνηση στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας την τιμία κάρα του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου, του φίλου του Χριστού. (περισσότερα…)

Μνήμη της Αγίας Ταβιθάς (25 Οκτωβρίου)

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Μαρκιανού και Μαρτυρίου και της αγίας Ταβιθάς, η οποία υπήρξε βιβλικό πρόσωπο και το όνομά της στα ελληνικά σημαίνει Ζαρκάδι. Ζούσε στην Ιόππη και ήταν ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη. Σε όλους μάλιστα ήταν γνωστή για τη σεμνότητα του χαρακτήρα και τις αγαθοεργίες της. Όταν ασθένησε βαριά και πέθανε, η θλίψη όλων των πιστών της Εκκλησίας ήταν απερίγραπτη. (περισσότερα…)

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό Βουκουρεστίου: Ήρθαμε να λάβουμε την ευλογία των Ρουμάνων Αγίων

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος συμμετείχε την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024, στην τελετή υποδοχής των λειψάνων του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό Βουκουρεστίου, μαζί με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ. «Ήρθαμε να λάβουμε την ευλογία των Ρουμάνων Αγίων: του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, του Πρωτοκλήτου, του Οσίου Δημητρίου του Νέου, Προστάτη του Βουκουρεστίου, της Οσίας Παρασκευής και του Αγίου Ιωάννη Ιακώβου του Νέου Χοζεβίτη», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. (περισσότερα…)

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος στο Βουκουρέστι

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος θα είναι αυτές τις ημέρες φιλοξενούμενος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την ευκαιρία της εορτής του Οσίου Δημητρίου του Νέου, Προστάτη του Βουκουρεστίου. Κατόπιν πρόσκλησης του Μακαριώτατου Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ, για να ενισχυθεί η χαρά των Ρουμάνων πιστών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα φέρει για προσκύνηση τη  λειψανοθήκη με κομμάτι από τα λείψανα του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου, τα οποία φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα. (περισσότερα…)

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Λειτουργίες – Κηρύγματα 25-27 Οκτωβρίου 2024

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2024, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως. Την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραμάλι. (περισσότερα…)

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στο Συνέδριο της Ι. Μ. Κύκκου: «1974-2024: η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα Κατεχόμενα εν διωγμώ. Ένας απολογισμός 50 χρόνων κατοχής»

Η παρουσία μας ως Ελλήνων στην Κύπρο έχει ιστορικό βάθος 35 αιώνων. Από τον 15ο  π.Χ. αιώνα μαρτυρείται η παρουσία  Μυκηναίων στη Νήσο μας. Ο γρήγορος εξελληνισμός του τόπου, προσδιόρισε από  τότε ως μόνιμη ιστορική συντεταγμένη του, την ελληνική. Αρχαιολογικά ευρήματα, δείγματα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μαρτυρούνται από τότε. Εδώ και 20 αιώνες ο τόπος απέκτησε και την άλλη συντεταγμένη του, την Χριστιανική. Έκτοτε η παρουσία των δύο μεγεθών, του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού είναι κοινή και αδιαχώριστη. Μέσα από αυτήν την πορεία, η χριστιανική ζωή  αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε δίνοντάς μας [...]

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου τελεί Πανηγυρική Δοξολογία για την επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» τη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2024, στις 10.00 π.μ., στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία. Της Δοξολογίας θα προστεί η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος και θα παραστούν η Α.Ε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, η Α.Ε ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Ιωάννης Παπαμελετίου και άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου μας. Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής στο Δημοκρίτειο [...]

Ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου κατά την επέτειο της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τον «Όρκο της Φανερωμένης»

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης, Λευκωσία 13 Οκτωβρίου 2024 Μπροστά στις μεγάλες ώρες, αλλά και στις επετείους της Ιστορίας μας, πρέπει να στεκόμαστε με ευθύνη και δέος. Να παίρνουμε απ’ αυτές διδάγματα, πορεία ζωής και κατεύθυνση σωτηρίας. Μιαν τέτοιαν ώρα αναπολούμε σήμερα, και μιαν τέτοιαν επέτειο τιμούμε! Την επέτειο των 70 χρόνων από την ουσιαστική κήρυξη του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού· την ώρα που ο Εθνάρχης Μακάριος, από τον ιερό αυτό ναό και από την ίδια θέση στην οποία κι εμείς σήμερα βρισκόμαστε, διακήρυττε τη σταθερή απόφαση των [...]

Ο κ. Gal Gilboa Dalal στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2024, δέχτηκε στο Γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, τον κ. Gal Gilboa Dalal, ο οποίος βρίσκεται στο νησί μας για να μεταφέρει την αγωνία των 101 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται μέχρι σήμερα. Η εξιστόρηση των γεγονότων από τον κ. Gal αναξέει και τις δικές μας πληγές που ως Κυπριακός Ελληνισμός βιώσαμε και βιώνουμε αυτή την ανείπωτη τραγωδία τα τελευταία 50 χρόνια. Πενήντα χρόνια αγωνίας, πενήντα χρόνια αγώνα για τους αγνοουμένους μας, πενήντα χρόνια προσφυγιάς αποτελούν μιαν ανοικτή πληγή στην [...]