Ενδιαφέροντα θέματα

Aπο τον Κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Αγγλοκρατίας: Έθιμα του Πάσχα

Κωστής Κοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Aπο τον Κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Αγγλοκρατίας: Έθιμα του Πάσχα Στον κυπριακό τύπο των πρώτων χρόνων της Aγγλοκρατίας εντοπίζονται πολλά δημοσιεύματα, που περιγράφουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των Kυπρίων της εποχής. Aνάμεσά τους περιλαμβάνονται και μερικά, που αναφέρονται στα έθιμα της μέρας του Πάσχα, της σημαντικότερης για τον ελληνικό λαό χριστιανικής γιορτής και της πλουσιότερης σε εορταστικές εκδηλώσεις. (περισσότερα…)

«…μια κάποια λύσις»

Για κάποιους σήμερα είναι δύσκολο να προσεγγίσουν την έννοια «ελληνικότητα». Υπάρχουν τόσες διαφορετικές θεωρήσεις, ενίοτε τόσο αντιφατικές, που στο τέλος η σημασία του όρου αποκόπτεται εντελώς από την αρχική του προέλευση κι ευτελίζεται σχεδόν μηδενιστικά. Για μια μερίδα διανοουμένων το ζήτημα αυτό παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, μονάχα αν τυχόν εμποτιστεί στα νάματα της ταραγμένης εποχής μας και της μετανεωτερικότητας. Κατά μια έννοια επιχειρούν (ομολογουμένως με ιδιαίτερο κόπο κι αναποτελεσματικά) να μπολιάσουν τεχνηέντως την ελληνικότητα σε κάποιου είδους μορφές της μετανεωτερικότητας που ευνοούν την απροσδιοριστία και τον κατακερματισμό. Αν μη τι [...]

Εθνικό και οικουμενικό το Αληθές

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τον Εορτασμό των Διακοσίων Ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, από τους Έλληνες ομιλητές πρώτος προσήλθε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Είχε φανερώσει την ορθόδοξη πίστη ως γνώμονα βίου, ως δοτικό ήθος που μεταμορφώνει κάθε πτυχή της ζωής.  (περισσότερα…)

Η Μεγάλη Ιδέα ενός μικρού λαού. Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἐπετείου τῶν διακοσίων χρόνων ἀπὸ τὴν Ἑλληνικὴ Ἐπανάστασι

π. Βασίλειος Γοντικάκης Ὑπάρχουν δύο παραδόσεις στὴν ἀνθρώπινη ἱστορία: Οἱ πρῶτοι εἶναι «οἱ δοκοῦντες ἄρχειν τῶν ἐθνῶν» ποὺ θέλουν νὰ ἐπικρατήσουν καὶ νὰ ὑποτάξουν τοὺς ἄλλους. Καὶ αὐτοὶ ποὺ ζητοῦν νὰ γίνη τὸ θέλημα τοῦ Ἑνός. (περισσότερα…)

Η ιεραποστολική δράση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄. Πενήντα χρόνια από την επίσκεψή του στην Κένυα.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα ετών από το ιεραποστολικό άνοιγμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ανατολική Αφρική, με πρωτεργάτη τον Εθνάρχη Μακάριο Γ' (Μάρτιος 1971-2021), παραθέτουμε το κείμενο του ερευνητή κ. Κωστή Κοκκινόφτα. Το εν λόγω κείμενο περιλαμβάνεται στον τόμο «Εορτολόγιο 2011» της Εκκλησίας της Κύπρου, το οποίο ήταν αφιερωμένο, με τις ευλογίες της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β', στην ιεραποστολική δράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη της Κύπρου, Μακαρίου Γ΄ (+1977), στην Αφρικανική ήπειρο (40 έτη μετά, 1971-2011). Την εκδοτική επιμέλεια του τόμου είχε ο [...]

Γαλλική διαδικτυακή έκθεση για τον φιλελληνισμό στην Επανάσταση του 1821

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει από τις 18 Μαρτίου, την διαδικτυακή έκθεση με τίτλο «Από αγάπη για την Ελλάδα», αφιερωμένη στους Γάλλους φιλέλληνες και στο ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και στην Ευρώπη. (περισσότερα…)

«Γίναμε άλλοι άνθρωποι, ξαφνικά και η ζωή μας απέκτησε αξία»

Ένας χρόνος πανδημία Του Γιώργου Αλλαγιώτη, Νοσηλευτικός Λειτουργός ΤΑΕΠ, Νοσοκομείο Αναφοράς για COVID - 19   Η ζωή μας κυλούσε στη συνηθισμένη της ροή. Δουλειά στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, σε επαφή με επείγοντα περιστατικά, με δύσκολα περιστατικά, πολλές φορές κατάματα με τον θάνατο. Όμως, τα καταφέρναμε. Με την εκπαίδευσή μας, τις εμπειρίες, την καθοδήγηση, όλα ήταν σχετικά εύκολα, ή ακόμη και εκεί που δεν ήταν, δεν ήταν τραγικά και αδιόρθωτα. Όλα διορθώνονται, όταν είσαι αφοσιωμένος στο καθήκον, όταν αγαπάς το επάγγελμά σου, όταν αισθάνεσαι πως η Νοσηλευτική δεν είναι επάγγελμα, [...]

Ο Άγιος Βασίλειος με τα μάτια του π. Αθανάσιου Γιέφτιτς (1987)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Σερβίας, το απόγευμα τις 4ης Μαρτίου 2021, ο πρώην Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος Γιέφτιτς εκοιμήθη εν Κυρίω. Παραθέτουμε πιο κάτω, εις μνημόσυνον αιώνιον, την εκπομπή «Σήμερα είναι Κυριακή» στην οποία ο μακαριστός Αθανάσιος Γιέφτιτς μιλά για τον Μέγα Βασίλειο. Αιωνία του η μνήμη! (περισσότερα…)

Πρόγραμμα για άτομα τρίτης ηλικίας «Ας μιλήσουμε»

H Υπηρεσία Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, που προκύπτουν από την πανδημία, συνεχίζει τη λειτουργία της Υπηρεσίας «ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ». (περισσότερα…)

Ο Άγιος Πανάρετος Επίσκοπος Πάφου

Ο Άγιος Πανάρετος, όπως γράφει ο ,συναξαριστής, «εκ των έργων του είχε το όνομα και εκ του ονόματος είχε τα έργα». Και πραγματικά κατέκτησε τις αρετές  και ελάµπρυνε µε το βίο και την πολιτεία του την αποστολική Εκκλησία της Πάφου. (περισσότερα…)