Ενδιαφέροντα θέματα

Η Ελληνική Σχολή Καραβά – Λαπήθου (1910-1912)

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚAPABA - ΛΑΠΗΘΟΥ (1910-1912) Σύμφωνα με σχετικές μαρτυρίες, στα χρόνια της Tουρκοκρατίας οι κάτοικοι του Kαραβά μάθαιναν γραφή και ανάγνωση από τους μοναχούς της παρακείμενης Mονής της Aχειροποιήτου, ή από μερικούς εγγράμματους συγχωριανούς τους, οι οποίοι δίδασκαν, ενώ ασχολούνταν και με τις καθημερινές εργασίες τους. (περισσότερα…)

Κορωνοϊός και υγιεινή του στόματος – Τι να γνωρίζετε

Οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την εμφάνιση πρόσθετων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού COVID-19 στην Κύπρο (περισσότερα…)

Ἐκκλησία καί Πολιτισμός

Ὅπως μᾶς πληροφορεῖ τὸ κατὰ Ἰωάννην Εὐαγγέλιο, οἱ τέσσερεις Ρωμαῖοι στρατιῶτες ποὺ σταύρωσαν τὸν Χριστό, μοίρασαν μεταξύ τους τὰ ἐνδύματά Του: «ἔλαβον τὰ ἱμάτια αὐτοῦ καὶ ἐποίησαν τέσσαρα μέρη, ἐκάστῳ στρατιώτῃ μέρος» (Ἰω., 19, 23 ). Ὅσο γιὰ τὸν χιτώνα τοῦ Κυρίου, «εἶπον οὒν πρὸς ἀλλήλους. μὴ σχίσωμεν αὐτόν, ἀλλὰ λάχωμεν περὶ αὐτοῦ τίνος ἔσται·» (Ἰω. 19, 24). Ἀποφάσισαν δηλαδὴ νὰ τὸν βάλουν σὲ κλῆρο, γιατὶ ὁ χιτώνας «ἢν ἄρραφος, ἐκ τῶν ἄνωθεν ὑφαντὸς δι’ ὅλου» (Ἰω., 19, 23). (περισσότερα…)

Η θέση της ελληνικής μυθολογίας στην εκπαίδευση

Αφορμή για να γράψω αυτό το σημείωμα μου έχει δώσει ένα βιβλίο που πήρα σαν χριστουγεννιάτικο δώρο: τον κατάλογο των πινάκων και των γλυπτών της Συλλογής Ανδρέα Πίττα με μυθολογικά θέματα. (περισσότερα…)

Το Λευκόνοικο στον Κυπριακό Τύπο των πρώτων χρόνων της Αγγλοκρατίας

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου TO ΛEYKONOIKO ΣTON KYΠPIAKO TYΠO TΩN ΠPΩTΩN XPONΩN THΣ AΓΓΛOKPATIAΣ Σημαντικές πληροφορίες για την Kύπρο των πρώτων χρόνων της Aγγλοκρατίας αντλούμε από τις κυπριακές εφημερίδες, που άρχισαν να εκδίδονται αμέσως μετά την καθεστωτική μεταβολή του 1878 και οι οποίες αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές μελέτης της ιστορίας της εποχής. Στις σελίδες τους υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα χωριά και τις πόλεις της Kύπρου, που απεικονίζουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων και τα ήθη και έθιμά τους και που ο εντοπισμός τους συμβάλλει σε [...]

Ομιλία Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου: Παρουσίαση των εκκλησιαστικών απάντων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄ Λευκωσία 20.1.2020 Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου   Υπάρχουν άνθρωποι που πέρασαν από τη γη αυτή, μένοντας άγνωστοι και απαρατήρητοι στην εποχή τους και που αναγνωρίστηκαν και εκτιμήθηκαν σε επόμενες εποχές. (περισσότερα…)

Οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου από το 1821 και εφεξής

Κωστή Κοκκινόφτα Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου OI APXIEΠIΣKOΠOI KYΠPOY AΠO TO 1821 KAI EΦEΞHΣ H μελέτη του Kωνσταντίνου Mυριανθόπουλου (1874-1962) «Oι Aρχιεπίσκοποι Kύπρου από το 1821 και εφεξής» γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, μετά τη μετάβαση του Aρχιεπισκόπου Kύπρου (1950-1977) Mακαρίου Γ΄ στην Aθήνα (Aπρίλιος 1957) και στην Aμερική (Σεπτέμβριος - Nοέμβριος 1957) από τις Σεϋχέλλες, (περισσότερα…)

Την υποστήριξη του Βατικανού στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο Πάπας

Την υποστήριξη του Βατικανού στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος. Μιλώντας στο Βατικανό κατά την καθιερωμένη τελετή των ευχετήριων για το Νέο Έτος, την οποία ο Ποντίφικας παραθέτει κάθε χρόνο στις αρχές Ιανουαρίου στο Διπλωματικό Σώμα παρά τη Αγία Έδρα, ο Ποντίφικας τόνισε τη σημασία στήριξης του διαλόγου και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας για την επίλυση των «παγωμένων συγκρούσεων», που εξακολουθούν να υφίστανται στην Ευρώπη, "εκ των οποίων μερικές εδώ και δεκαετίες, οι οποίες χρήζουν επίλυσης, ξεκινώντας από τις καταστάσεις που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια [...]

Πατριαρχική λειτουργία Θεοφανείων απο τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (6 Ιανουαρίου 2020)

Κύπριος χειροτονήθηκε από τον Οικ.Πατριάρχη Γεγονός με εξέχουσα σημασία για τις σχέσεις της Εκκλησίας Κύπρου με την Πρωτόθρονη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως αποτέλεσε η χειροτονία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε πρεσβύτερο του διακόνου Γεώργιου Χριστοδούλου (περισσότερα…)

Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός στην εκπομπή “Επί Παντός”

Καλεσμένος του Περικλή Πατσούρη στο Επι Παντός, ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανός. Ο ποιμενάρχης Ηλείας…στο ΙΟΝΙΑΝ…. μιλάει εκ βαθέων και ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ !! (περισσότερα…)