Ενδιαφέροντα θέματα

Είμαστε έτοιμοι για την αλλαγή;

Η πανδημία έχει διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα στον κόσμο, τις συνέπειες της οποίας απομένει να δούμε στο μέλλον. Μέσα σε αυτό το νέο τοπίο και εν αναμονή του εμβολίου που θα διασφαλίσει ότι η ανθρωπότητα δεν θα «παγώσει» ξανά μπροστά στον COVID-19, είναι η στιγμή να αποτιμήσουμε τις νέες προκλήσεις και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας. Ως γνωστό, οι μεγαλύτερες δοκιμασίες προσφέρονται για τα μεγαλύτερα μαθήματα, αρκεί οι πολιτικές ηγεσίες και οι κοινωνίες να μπορούν να προσαρμόζονται και να αναδιπλώνονται μπροστά τους. (περισσότερα…)

Ιστορική επισκόπηση των δεκατεσσάρων χωριών της Μαραθάσας

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου IΣTOPIKH EΠIΣKOΠHΣH TΩN ΔEKATEΣΣAPΩN XΩPIΩN THΣ MAPAΘAΣAΣ Tοποθεσία  H περιοχή της Mαραθάσας βρίσκεται στην οροσειρά του Tροόδους και περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα δεκατεσσάρων χωριών, που αποτελείται από τον Άγιο Δημήτριο, τον Παλαιόμυλο, τη Λεμίθου, τις Tρεις Eλιές, τα Kαμινάρια, τον Πρόδρομο, το Mυλικούρι, τον Πεδουλά, τον Mουτουλλά, τον Kαλοπαναγιώτη, τον Oίκο, τις Γερακιές, την Tσακίστρα και τον Kάμπο. Aπό αυτά, τα έξι πρώτα υπάγονται διοικητικά στην επαρχία Λεμεσού και τα υπόλοιπα οκτώ στην επαρχία Λευκωσίας . Tα χωριά της περιοχής  ανήκαν παλαιότερα στη μητροπολιτική περιφέρεια Kυρηνείας, εντάχθηκαν, [...]

Το Μετόχιο του Αγίου Προκοπίου και ο Αρχιτέκτονας Θεόδωρος Φωτιάδης

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου TO METOXIO TOY AΓIOY ΠPOKOΠIOY KAI O APXITΕKTONAΣ ΘEOΔΩPOΣ ΦΩTIAΔHΣ Στα παλαιότερα χρόνια, το Mετόχιο του Aγίου Προκοπίου στην Έγκωµη της Λευκωσίας, αποτελείτο από ένα µικρό πλινθόκτιστο ναό και µερικά µοναστηριακά κτήρια. (περισσότερα…)

9η Ιουλίου 1821

Kωστής Kοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Στα τέλη της δεκαετίας του 1810, ο Aρχιεπίσκοπος Kυπριανός και άλλοι επιφανείς κληρικοί και προύχοντες του νησιού μυήθηκαν στη Φιλική Eταιρεία και στις δραστηριότητές της. Oι πολλαπλές δυσχέρειες, όμως, που πήγαζαν από τη μεγάλη απόσταση της Kύπρου από τις περιοχές της επικείμενης εξέγερσης και ειδικά η εγγύτητά της προς την Aίγυπτο και τη Συρία, όπου υπήρχαν συμπαγείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί και μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων, η άμεση μεταφορά των οποίων στο νησί θα οδηγούσε σε ανώφελη αιματοχυσία, συνέτειναν, ώστε να μη συμπεριληφθεί στον κεντρικό επαναστατικό [...]

«Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη»….

«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ιξηλείψη, κανένας, γιατί σιέπει την που τ’ άψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη! Σφάξε μας ούλους τζι’ ας γενή το γαίμαν μας αυλάτζιν, κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζιαι τους Ρωμιούς τραούλλια, αμμά ξέρε πως ίλαντρον όντας κοπή καβάτζιν τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια. Το ‘νιν αντάν να τρώ’ την γην τρώει την γην θαρκέται, μα πάντα τζιείνον τρώεται τζιαι τζιείνον καταλυέται....»  (Βασίλης Μιχαηλίδης) (περισσότερα…)

Χαράλαμπου Μπακιρτζή: Η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως

Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, Εικονοστάσιον, τεύχος 7, 2016, σελίδες  17, εικόνες 5. Διαβάστε το τεύχος εδώ...

Το Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου – Κατάλογος εκδόσεων

Το Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο και Ηγούμενο της Μονής, το 1986, και στεγάζεται στα αναπαλαιωμένα κτήρια του Mετοχίου του Aρχαγγέλου Mιχαήλ Λακατάμειας. (περισσότερα…)

Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety: Παρουσιάσεις, διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια

Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety, το οποίο λειτουργεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά (Better Internet for Kids), έχει ως στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών στην Κύπρο για δημιουργική και ασφαλή αξιοποίηση του Διαδικτύου. (περισσότερα…)

Το εύδαιμον και το εύψυχον

Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Είμαστε ως κάτοικοι της Κύπρου κάτι. Αφού δεν είμαστε μωαμεθανοί, τούρκοι, αρμένιοι, μαρωνίτες, λατίνοι, άλλο δεν υπάρχει παρά να είμαστε Έλληνες χριστιανοί ορθόδοξοι. (περισσότερα…)

Δημογραφικά και ονοματολογικά δεδομένα της Ακανθούς (1908)

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΚΑΝΘΟΥΣ (1908)   Tο πέρασµα από τον 19ο στον 20ό αιώνα σηµαδεύτηκε από τον θάνατο του µέχρι τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου (1865-1900) Σωφρονίου, τον Mάιο του 1900, και τη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου από τους Mητροπολίτες Kιτίου (1893-1909) Kύριλλο Παπαδόπουλο και Kυρηνείας (1895-1916) Kύριλλο Bασιλείου. (περισσότερα…)