Θεολογικά και άλλα θέματα

Το Λευκόνοικο στον Κυπριακό Τύπο των πρώτων χρόνων της Αγγλοκρατίας

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου TO ΛEYKONOIKO ΣTON KYΠPIAKO TYΠO TΩN ΠPΩTΩN XPONΩN THΣ AΓΓΛOKPATIAΣ Σημαντικές πληροφορίες για την Kύπρο των πρώτων χρόνων της Aγγλοκρατίας αντλούμε από τις κυπριακές εφημερίδες, που άρχισαν να εκδίδονται αμέσως μετά την καθεστωτική μεταβολή του 1878 και οι οποίες αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές μελέτης της ιστορίας της εποχής. Στις σελίδες τους υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα χωριά και τις πόλεις της Kύπρου, που απεικονίζουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων και τα ήθη και έθιμά τους και που ο εντοπισμός τους συμβάλλει σε [...]

Ομιλία Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου: Παρουσίαση των εκκλησιαστικών απάντων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄ Λευκωσία 20.1.2020 Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου   Υπάρχουν άνθρωποι που πέρασαν από τη γη αυτή, μένοντας άγνωστοι και απαρατήρητοι στην εποχή τους και που αναγνωρίστηκαν και εκτιμήθηκαν σε επόμενες εποχές. (περισσότερα…)

Ο Νικόλαος Ευθυμίου Ζυγαδηνός (1898-1976) για τον εθνικό ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη

Κωστής Κοκκινόφτας Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΖΥΓΑΔΗΝΟΣ (1898-1976) ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΙΗΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ Ανάμεσα στους πρώτους κατοίκους του Αγρού, που έτυχαν ευρύτερης μόρφωσης, περιλαμβάνεται ο Νικόλαος Ευθυμίου Ζυγαδηνός, ο οποίος γεννήθηκε το 1898 από γονείς τους Ευθύμιο και Μαρίνα Χατζηνικολάου. Ο Zυγαδηνός φοίτησε αρχικά στο Δημοτικό Σχολείο της γενέτειράς του και εντάχθηκε στη συνέχεια στους σπουδαστές του νεοσύστατου Ιεροδιδασκαλείου της Λάρνακας, (περισσότερα…)

Οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου από το 1821 και εφεξής

Κωστή Κοκκινόφτα Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου OI APXIEΠIΣKOΠOI KYΠPOY AΠO TO 1821 KAI EΦEΞHΣ H μελέτη του Kωνσταντίνου Mυριανθόπουλου (1874-1962) «Oι Aρχιεπίσκοποι Kύπρου από το 1821 και εφεξής» γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, μετά τη μετάβαση του Aρχιεπισκόπου Kύπρου (1950-1977) Mακαρίου Γ΄ στην Aθήνα (Aπρίλιος 1957) και στην Aμερική (Σεπτέμβριος - Nοέμβριος 1957) από τις Σεϋχέλλες, (περισσότερα…)

Παρέμβαση Εκκλησιαστική. Τεύχος: 45ο Ιανουάριος – Απρίλιος 2020

Διαβάστε το περιοδικό «Παρέμβαση Εκκλησιαστική» με αφιέρωμα “Ἡ Παιδεία τοῦ Γένους μας” Τεύχος 45ο Το περιοδικό περιλαμβάνει κείμενα των :  Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αρχιμ. Γεωργίου Γρηγοριάτου Αρχιμ. Γρηγορίου Μουσουρούλλη Πρωτ. Μιχαήλ Καρδαμάκη Πρωτ. Κωνσταντίνου Λ. Κωνσταντίνου Πρωτ. Μιχαήλ Βοσκού Πρωτ. Κωνσταντίνου Π. Κωνσταντίνου (επιμ.) Διακόνου Μιχαήλ Νικολάου Γεωργίου Μπαμπινιώτη Χρήστου Γιανναρά Νίκου Ορφανίδη Σταύρου Φωτίου Γρηγόρη Χόπλαρου Γιάννη Αντωνιάδη Χρυσοστόμου Μελή Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου Νίκης Τρακοσιή Ευδόκιου Δημητρίου Σάββα Παρή (επιμ.) Χρίστου Χατζημιχαήλ Ελένης Αναστασίου    Μάριου Θρασυβούλου

Την υποστήριξη του Βατικανού στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο Πάπας

Την υποστήριξη του Βατικανού στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος. Μιλώντας στο Βατικανό κατά την καθιερωμένη τελετή των ευχετήριων για το Νέο Έτος, την οποία ο Ποντίφικας παραθέτει κάθε χρόνο στις αρχές Ιανουαρίου στο Διπλωματικό Σώμα παρά τη Αγία Έδρα, ο Ποντίφικας τόνισε τη σημασία στήριξης του διαλόγου και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας για την επίλυση των «παγωμένων συγκρούσεων», που εξακολουθούν να υφίστανται στην Ευρώπη, "εκ των οποίων μερικές εδώ και δεκαετίες, οι οποίες χρήζουν επίλυσης, ξεκινώντας από τις καταστάσεις που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια [...]

Πατριαρχική λειτουργία Θεοφανείων απο τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (6 Ιανουαρίου 2020)

Κύπριος χειροτονήθηκε από τον Οικ.Πατριάρχη Γεγονός με εξέχουσα σημασία για τις σχέσεις της Εκκλησίας Κύπρου με την Πρωτόθρονη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως αποτέλεσε η χειροτονία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε πρεσβύτερο του διακόνου Γεώργιου Χριστοδούλου (περισσότερα…)

Η Συμβολή της κοινότητας Μηλικουρίου στους Εθνικούς Αγώνες

Kωστής Kοκκινόφτας Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου H ΣYMBOΛH THΣ KOINOTHTAΣ MHΛIKOYPIOY ΣTOYΣ EΘNIKOYΣ AΓΩNEΣ H παρουσία της Κύπρου στους εθνικούς αγώνες, από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέχρι τον Eλληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 και την Eθνική Αντίσταση του 1941-44, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και είναι ενδεικτική της αγωνίας των Eλλήνων του νησιού για τα τεκταινόμενα στις ιστορικές πατρίδες του Eλληνισμού. Σε μικρότερο βαθμό πριν την καθεστωτική αλλαγή του 1878 και σε μεγαλύτερο έκτοτε, η δυναμική συμπαράσταση της Kύπρου προς την Eλλάδα εκδηλώθηκε, κυρίως, με την κατάταξη στον ελληνικό στρατό χιλιάδων εθελοντών [...]

Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός στην εκπομπή “Επί Παντός”

Καλεσμένος του Περικλή Πατσούρη στο Επι Παντός, ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανός. Ο ποιμενάρχης Ηλείας…στο ΙΟΝΙΑΝ…. μιλάει εκ βαθέων και ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ !! (περισσότερα…)

Ομιλία του καθηγητού Γεωργίου Μπαμπινιώτη στην εκδήλωση προς τιμή του αείμνηστου Φώτου Φωτιάδη

Γεωργίου Μπαμπινιώτη              Ομιλία στην παρουσίαση τού βιβλίου τού Φώτου Φωτιάδη   Είχα το προνόμιο να ανήκω στους φίλους τού αξέχαστου Φώτου Φωτιάδη. Με κάλεσε να γνωριστούμε μετά από την επίσημη  ομιλία μου για τον «Κώστα Μόντη», τον προσωπικό του φίλο,  την οποία παρακολούθησε. (περισσότερα…)